– Det är beklagligt att det har tagit så många år att verkställa beslutet men nu hoppas jag att det ska rulla på så det mesta kan vara klart till slutet av året, säger samhällsbyggnadschef Bert-Ola Dahlgren.
Redan 2011 beslutade politikerna i Älvkarleby kommun att sänka hastigheten på vägar runt om i kommunen. Hastighetssänkningen ska ske på flera hundra vägar, bland annat i orterna Skutskär, Älvkarleby, Älvkarleö och Marma. I en översyn har man granskat kommunens alla vägar och valt att sänka hastigheten på bland annat de vägar där människor kör för fort. På de utvalda vägarna ska hastigheterna sänkas från 50 till 30 eller 40 och från 70 till 60.
– Vi har just skickat information om hastighetssänkningarna till Trafikverket och vägföreningarna. Nu inväntar vi deras synpunkter och därefter kan vi sätta igång med det praktiska arbetet, säger Bert-Ola Dahlgren.
Vid Centralgatan möter tidningen Kerstin Blomqvist. Kerstin bor i Tierp men åker ofta till Skutskär och handlar. Hon tycker att det är bra att flera vägar ska få sänkt hastighet.
– Det är alltid någon som kör för fort när jag är i Skutskär, säger Kerstin Blomqvist.
Även Skutskärsbon Viktoria Karlsson är positiv till de sänkta hastigheterna och instämmer även i att människor kör för fort, bland annat på Färjevägen i Skutskär där hon bor.
– Människor kör bedrövligt fort och det känns extra oroligt när man som jag har barn, säger Viktoria Karlsson.
Vad tänker du om att det tagit nio år för kommunen att genomföra hastighetssänkningarna?
– Det är väldigt märkligt att det tar så lång tid, man undrar ju vad det beror på, säger Viktoria Karlsson.
Vad fördröjningen beror på kan samhällsbyggnadschefen Bert-Ola Dahlgren svara på. Enligt honom handlar det om att Älvkarleby kommun inte har haft tillgång till rätt kompetens inom kommunen för att kunna genomföra hastighetssänkningarna.
– Vi har inte haft någon egen trafikingenjör och det har hänt två gånger att vi har tagit in konsulter från andra kommuner som sedan sagt upp sig. Därför har arbetet dragit ut på tiden, säger han.
Borde inte processen gått snabbare än nio år, även om ni inte haft kompetens inom kommunen för att utföra arbetet?
– Jo det borde det helt klart. Det har varit mycket trassel och det har varit svårt i och med att vi är en mindre kommun. Nu är vi i alla fall i full gång med arbetet, säger Bert-Ola Dahlgren.