– Jag är förvånad över att det fortfarande finns någon havsöring kvar med tanke på hur mycket skarven äter. Gör man ingenting drastiskt kommer fisket längs kusten vid Gävle, Uppsala och Stockholm att bli förstört och det kommer att bli svårt att återställa, säger Janne Olsson, ansvarig för Älvkarleby sportfiske.
I Älvkarleby kommun har man blivit beviljad skyddsjakt på tio hägrar och 120 skarvar under 2020. Det är Älvkarleby sportfiske som har ansökt om att få utföra skyddsjakten. Till en början beviljade länsstyrelsen enbart jakt på sextio skarvar och när dessa var skjutna beviljade länsstyrelsen jakt på ytterligare sextio skarvar. Janne Olsson är dock inte nöjd.
– Vi ansökte om totalt 420 skarvar och det hade vi klarat av att skjuta, 120 stycken är alldeles för få, säger han.
Skarven äter upp havsöringen och 2018 beräknade länsstyrelsen att skarven på bara några år ätit upp 30 000 havsöringar i Lövstabukten och i Dalälven. Det är bara tillåtet med skyddsjakt på skarven då den tidigare var en allvarligt hotad art och därför fick skydd enligt EU:s fågeldirektiv.
Janne Olsson menar att myndigheterna inte är med i matchen och enligt honom är det tjugo år sedan skarven var en hotad art.
– Jag tror inte att de förstår själva hur mycket skarv det är, det är en okunnighet från deras håll, säger han.
En anledning till att Älvkarleby sportfiske inte beviljats skyddsjakt på 420 skarvar i år är att de 2019 inte sköt alla skarvar som de beviljats skyddsjakt på. Detta går att läsa i länsstyrelsens senaste beslut.
Hur kommer det sig att ni inte sköt alla skarvar som ni ansökte om 2019?
– Förra året var skyddsjakten utformad på ett som gjorde den omöjlig för oss att genomföra. I år är det lite bättre men det finns fortfarande många bestämmelser för skyddsjakten som gör det svårt för oss att göra det vi vill göra, nämligen att skydda fisken, säger Janne Olsson.
UNT har sökt ansvarig handläggare på länsstyrelsen, som dock inte gått att nå.