Höjda soptaxor drabbar hushåll olika

Nu kan sophämtningstaxorna bli dyrare i Älvkarleby. Det vill i alla fall Gästrike Återvinnare som ansvarar för avfallshanteringen i kommunen.

I snitt ökar avgiften för en villa/radhus/lägenhet som sorterar sitt avfall med 5–13 kronor i månaden.

I snitt ökar avgiften för en villa/radhus/lägenhet som sorterar sitt avfall med 5–13 kronor i månaden.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Älvkarleby kommun2019-10-21 21:00

Kommunala Gästrike Återvinnare vill höja avfallstaxorna år 2020 i Älvkarleby. Ett stort underskott för förbundet och beräknade fortsatta förluster ligger bakom förslaget. Förbundet räknar med ett minusresultat på fyra miljoner kronor i år. Den höjda taxan ska inbringa 17 miljoner kronor.

Enligt förbundsdirektör Anna-Karin Karlsson kommer alla kunder att drabbas av en eventuell höjning.
– De som drabbas hårdast är dock de som inte sorterar sitt avfall alls. Sorterar man bra så får man en lägre höjning, säger hon.

Kraftigt höjda förbränningspriser, alltså ökade utgifter för Gästrike Återvinnare, är en anledning till att man måste höja avfallstaxan, enligt Anna-Karin Karlsson. Gästrike Återvinnare skickar sina brännbara sopor till Bollnäs för förbränning. Det tidigare förmånliga avtalet behövde upphandlas på nytt och följden blev högre förbränningspriser.

Samtidigt som förbundets utgifter har ökat så har intäkterna minskat. Gästrike Återvinnare får bland annat in pengar genom att sälja metall och metallpriserna har sjunkit. 

Gästrike Återvinnare är ett kommunalt förbund där Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby ingår. Man ska därför rösta om förslaget i respektive kommunfullmäktige, den 22 oktober är det dags i Älvkarleby. 

I Gävle kommun har Moderaterna yrkat på återremiss, deras partikollegor i Älvkarleby har dock en annan inställning.
– Vi kommer att rösta för, säger Roger Petrini, moderaternas ordförande i Älvkarleby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!