Den svårt skadade vargen är avlivad

Den skadade vargen som tidigare påträffades i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun är avlivad, det meddelar Länsstyrelsen i Uppsala län.

När vargen påträffades kunde den bara använda sina båda framben och släpade bakbenen efter sig.

När vargen påträffades kunde den bara använda sina båda framben och släpade bakbenen efter sig.

Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Älvkarleby kommun2019-12-02 13:15

Det var under fredagen som Länsstyrelsen i Uppsala avlivade den skadade vargen, detta efter ett tips från en privatperson. Tipset kunde kopplas ihop med den skadade vargen som länsstyrelsen tidigare uppmärksammat i samband med sin årliga rovdjursinventering.
– Tipsaren hade sett suspekta blodiga spår i snön. Vi åkte då ut för att bedöma skadeläget, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Den skadade vargen påträffades och hade då svårt att ta sig undan på grund av sina svåra skador. Länsstyrelsen gjorde då bedömningen att man kunde avliva vargen av djurskyddskäl.
– Det är tack vare att det kom snö som vi kunde hitta vargen. Dessförinnan har vi inte vetat om den fortfarande var i livet eller exakt var den har varit.

UNT har tidigare rapporterat om vargen som påträffades i början av november. Länsstyrelsen hade vid denna tidpunkt svårt att få vargen avlivad då ingen jägare som länsstyrelsen var i kontakt med vågade avliva den. Rädslan var att åtalas för jaktbrott och förlora sin licens. När vargen avlivades under fredagen gjordes det med stöd av paragraf 40 c i jaktförordningen. Den säger att en person som anträffar ett så skadat djur att det bör avlivas av djurskyddsskäl har rätt att göra det. 

Vargen transporterades direkt till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion.
– Nu får vi invänta obduktionsresultatet för att få veta mer om vargens skador, säger Sebastian Olofsson.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala Län.
Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala Län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!