Den avlivade vargen hade diskbråck

Vargen som avlivades i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun under fredagen har nu obducerats.

Den avlivade varghonan hade diskbråck.

Den avlivade varghonan hade diskbråck.

Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Älvkarleby kommun2019-12-03 17:28

– Det var en gammal, mager och muskelfattig varghona som hade levt ett hårt liv. Hon hade bland annat diskbråck som gjorde att hon hade svårt att röra bakbenen. Det säger biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Den skadade varghonan upptäcktes i Glamsenreviret i början av november, i samband med den årliga rovdjursinventeringen. Länsstyrelsen hade vid denna tidpunkt svårt att få vargen avlivad då ingen jägare som länsstyrelsen var i kontakt med vågade avliva den. Rädslan var att åtalas för jaktbrott och förlora sin licens.
Under fredagen kunde Länsstyrelsen i Uppsala Län till slut hitta och avliva varghonan, detta efter ett tips från en privatperson som hade sett blodiga släpspår i snön. 

Vargen skickades till SVA och obducerades under måndagen. Obduktionen visade på både förslitningsskador och skador. Diskbråcket gjorde att varghonan släpade bakbenen efter sig. Detta syntes också på baktassarnas såriga framsidor. Vargen hade dessutom en gammal skada på hasleden, vilket gjorde att benet knappt gick att böja.
– Hon led av både känselbortfall och smärta, säger Henrik Uhlhorn.

Förutom diskbråk och benskada visade obduktionen skador på bukmuskulaturen, något som kan vara spår av en gammal skottskada. Detta är dock inget som varghonan har varit påverkad av precis innan sin död, enligt Henrik Uhlhorn.

Skelett och skinn ska nu till Naturhistoriska Riksmuseet. 

Henrik Uhlhorn är biträdande statsveterinär  på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
Henrik Uhlhorn är biträdande statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!