Föreställningen som lockar är ”Orden som kom bort från sången” och har som syfte att barnen ska bli nyfikna på det finska språket. Tillsammans med skådespelaren och en strumpdocka som pryder skådespelarens hand får de hjälpas åt att fylla i luckorna i en sång. Finska och svenska blandas.
Sedan år 2010, när finska blev att officiellt minoritetsspråk, ingår Region Uppsala i förvaltningsområden för finska. De har alltså i uppdrag att främja det finska språket och kulturen. De vänder sig till alla åldrar och anordnar till exempel filmvisningar och teater.
– Vi vill locka en bred målgrupp, även folk som inte kan språket eller har det i sin bakgrund, säger Eva Olsson, Kulturstrateg, Kultur och bildning i Region Uppsala.
Även i Älvkarleby kommun jobbar man för att främja språket och kulturen. Barn och ungdomar är den svåraste gruppen att nå ut till, menar Maarit Lind, finsktalande samordnare/vägledare för finskt förvaltningsområde.
– Många barn har mor- eller farföräldrar som pratar finska, deras föräldrar har däremot aldrig fått lära sig språket. Våra evenemang blir en morot för barnen att behålla sitt arv.
Många i publiken är på föreställningen tillsammans med sin förskoleklass. Förskolepersonalen har några veckor tidigare fått gå en utbildning i hur de kan inkludera det finska språket i sin undervisning.
– På till exempel vår fruktstund får barnen får lära sig orden på finska, berättar Jessica Hallberg, förskollärare på Älboda friskola.