Älvkarleby satsar på utrikesfödda

Arbetslösheten bland utrikesfödda i Älvkarleby är långt över både snittet i riket och i länet. Genom en ny satsning hoppas kommunen på att få in fler på arbetsmarknaden och hittills går det åt rätt håll.

Birivan Hamki vill i framtiden jobba som tandsköterska.

Birivan Hamki vill i framtiden jobba som tandsköterska.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-11-19 11:00

I Älvkarleby kommun är 30,8 procent av de utrikesfödda arbetslösa, det är den grupp med högst arbetslöshet. Om man tittar på snittet i Sverige är motsvarande siffra 19,3 procent och i länet 16,7 procent. Sedan den rekordhöga arbetslösheten i Älvkarleby år 2017 har kommunen gjort stora satsningar för att minska den. Man har bland annat fokuserat på gruppen utrikesfödda och det senaste året har arbetslösheten minskat med 3,4 procent.

Kommunen har sedan cirka ett år tillbaka kompletterat SFI med praktiska moment, som precis som den teoretiska undervisningen är obligatorisk. Fokus är att eleverna ska få bättre redskap för att komma in i samhället.
– De kan till exempel skriva cv, få hjälp med att fylla i myndighetsblanketter eller träna mer på språket. Även efter att man är klar med SFI får man vid behov fortsätta delta i aktiviteterna. Det berättar Mahyar Ansari och Nader Al-Sabti som arbetar med integration i kommunen.

En av de som har valt att fortsätta är Birivan Hamki. Hon betonar hur viktig den här delen av utbildningen har varit för henne och vikten av att få fortsätta gå dit för att utvecklas och lära sig. 
– Jag läste på SFI för ett år sedan. När jag började kunde jag bara några få ord som "hej" och "hejdå" och nu har jag just slutfört utbildningen. Det känns fantastiskt att jag har lärt mig så mycket, säger hon.

Nader Al-Sabti och Mahyar Ansari jobbar med integration i kommunen.
Nader Al-Sabti och Mahyar Ansari jobbar med integration i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!