S och C till val på varsitt håll i Östhammar

S och C går till val utan gemensamma löften i Östhammars kommun. Men kommunalråden talar om vikten av en stabil majoritet även efter valet.

Kommunalråden Margareta Widén Berggren (S) och Jacob Spangenberg (C) har med sina partier utgjort det politiska styret i Östhammars kommun sedan år 2010.  Dessförinnan styrde de borgerliga partierna C, M, KD, FP och Boa år 2006-2010, med stöd av Miljöpartiet.

Kommunalråden Margareta Widén Berggren (S) och Jacob Spangenberg (C) har med sina partier utgjort det politiska styret i Östhammars kommun sedan år 2010. Dessförinnan styrde de borgerliga partierna C, M, KD, FP och Boa år 2006-2010, med stöd av Miljöpartiet.

Foto: Josef Nylén

Alunda2018-05-29 17:30

Vid valet år 2014 fick Socialdemokraterna 39 procent av rösterna och Centerpartiet cirka 16 procent. Tillsammans har partierna 28 av fullmäktiges 49 stolar, vilket betyder att S/C-majoriteten är stark. På tisdagen kallade partierna till en pressträff för att redovisa det niopunktsprogram som man haft som mål att jobba med under perioden 2014-2018 (se fakta).

Samarbetet kring vad partierna kallar "välfärdens huvudområden" är kommunalråden Margareta Widén Berggren (S) och Jacob Spangenberg (C) rätt nöjda med, även om de gärna sett högre rankning hos Svenskt näringsliv och bättre skolresultat i årskurs nio.

Hur det blir med samarbetet efter höstens val vill de inte säga. Gemensamma vallöften saknas.

– Det är väljarna som ger förutsättningarna till hur kommunen kan styras, och vi går till val på egna meriter. Sedan får väljarna bedöma vad de tycker att vi har levererat, säger Jacob Spangenberg som är kommunstyrelsens ordförande.

Hur ser du själv på ett fortsatt samarbete med S?

– Vi har haft ett mycket bra samarbete och jag personligen har inget emot att fortsätta. Men det är väljarna och partierna som avgör.

Också Margareta Widén Berggren som är vice ordförande i kommunstyrelsen kan tänka sig en fortsättning.

– Ja, om vi får förtroende för en stabil majoritet. Vi är två folkrörelsepartier med samma grundläggande värderingar i våra partiprogram, och jag tycker att vi har åstadkommit mycket för kommunen även i samarbete med de andra partierna.

Företrädarna är överens om att vatten- och avloppsfrågor kommer att få stor betydelse framöver. Beslut om investeringar i mångmiljonklassen står för dörren. Bland annat finns långt gångna planer på att förse Alunda och Österbybruk med färskvatten via en ny ledning från Örbyhus i Tierps kommun. Dessutom kan det bli aktuellt med nya reningsverk i Östhammar och Öregrund, som också har begränsad tillgång till färskvatten.

En fråga som kommunalråden inte vill svara på rör bygdeskolornas framtid i Ekeby, Snesslinge och på Gräsö.

– Alla kommunala skolor ska erbjuda hög och likvärdig kvalitet för lärare och elever, säger Jacob Spangenberg.

Margareta Widén Berggren hänvisar barn- och utbildningsförvaltningens och nämndens bedömningar av utvecklingen.

– Vi prioriterar god kvalitet på undervisning framför byggnader. Om föräldrar väljer bort att ha sina barn i en liten skola blir det inte lätt att ha utbildade lärare där.

Niopunktsprogram under lupp

Stark ekonomi, arbete åt alla, kunskap och kompetens, hållbar ekologisk utveckling, god folkhälsa, social trygghet, bra personalpolitik, öppenhet och demokrati samt ett mål om att hela kommunen ska leva och utvecklas ingår i niopunktsprogrammet som majoritetspartierna S och C utgått från under den gångna mandatperioden i Östhammars kommun.

Hur väl partierna lyckats på olika områden kommer UNT att belysa i framtida publiceringar inför höstens val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!