Det är torsdag kväll och i Bubblan – Olands Bugg & Swings lokaler på Prästgårdsvägen i Alunda – är stämningen på topp. Kursens femte lektion ska precis börja och deltagarna står uppradade längs väggarna i danssalen.
I mitten står Anna-Lena Holgersson och Sven-Erik Lund, ledare för nybörjargruppen, och väntar på att klockan ska bli 18 så att de äntligen får dra i gång.
– Det är så roligt att dansa och extra roligt är det när vi har så många som vill dansa med oss, säger Anna-Lena Holgersson och fortsätter:
– Vi har aldrig haft så här många nybörjare på buggen förut. Totalt har vi 65 nya dansare i bugg och för att det inte ska bli för trångt har vi gjort två grupper. Likaså har vi många nybörjare i modern fox, 45 personer har anmält sig.
Olands Bugg & Swing startade sin verksamhet 1999 och under de första tio åren var dansintresset stort i grannskapet. Inte minst bland barn och ungdomar.
Därefter följde ett antal år när rekryteringen av nya dansare minskade. Klubben fokuserade då på att fortsätta med sina nybörjarkurser, men också på att erbjuda nya utmaningar för dem som redan fastnat för dansandet; i form av lindy hop, boogie woogie och modern fox.
Fortfarande är det svårt att locka yngre deltagare till kurserna och den buggkurs som var tänkt att hållas för 10-13-åringar fick ställas in då antalet anmälningar var för få.
Men för åldersspannet unga vuxna-äldre vuxna har intresset växt lavinartat och deltagarna kommer från allt vidare cirklar; i den här kursen bland annat från Gräsö, Knutby och Uppsala.
Sirkka Kujala bor i Gimo och hon tycker mycket om att dansa. Foxtrot och tango kan hon och på lördagarna brukar hon delta i finska föreningens danser.
– För att kunna dansa med ännu fler vill jag lära mig att bugga, säger hon.
Så höjs volymen och ur högtalarna strömmar fartfylld musik. Dagens lektion ska börja och deltagarna får värma upp med att öva på stegen och turerna de lärde sig förra veckan.
En låt, sedan tar herrarna ett steg fram till nästa danspartner och det är bra ur flera aspekter; dels för att deltagarna ska lära sig att föra och föras av olika människor, dels för att alla – även de som för dagen inte har någon partner – ska få tillfälle att öva.
Bak och fram. Och bak och möt. Och bak och högersnurr runt och bak.
En ny tur ska läras in och deltagarna får prova sedan ledarna visat hur den ska se ut.
– Försök samla er så att ni inte blir för yviga och vida, säger Anna-Lena Holgersson.
Det är varmt i lokalen och Marie Bjervner från Rasbo pustar ut vid ett öppet fönster.
– Den här gången är det ett överskott på tjejer och det kan vara ganska skönt att få ta en liten paus ibland, även om det jag egentligen vill dansa hela tiden. Det är ju så roligt, säger hon.