Norduppland kan få fler brandmän

Alunda och Tierp kan komma att få fler deltidsbrandmän. Räddningsnämnden ska fatta beslut om att utöka organisationen under onsdagen.

Räddningstjänsten i Alunda och Tierp kan komma att utökas med två brandmän i beredskap på respektive station.

Räddningstjänsten i Alunda och Tierp kan komma att utökas med två brandmän i beredskap på respektive station.

Foto: Kjell Sjöberg

Alunda2020-03-24 17:00

I nuläget utgörs deltidsstyrkorna i både Alunda och Tierp av en styrkeledare och två brandmän i beredskap, så kallade deltidsbrandmän. Enligt förslaget till räddningsnämnden ska de både styrkorna utökas till fyra brandmän i beredskap på vardera station, vilket P4 Uppland var först att rapportera om.

– Det är kul att de gör den här satsningen. Från början var vi en 1+4-station, men man drog ner på grund av ekonomin. Jag tyckte det var konstigt, för Östhammars kommun vill växa och då kommer behovet finnas av en fullvärdig brandstyrka, säger Peter Gustafson, stationschef i Alunda.

Han lyfter också fram att de får göra mer omfattande släckningsarbete om deltidsstyrkan blir större. 

– För att få göra rökdykning krävs det att man är tre man plus befäl. I dag åker folk på bränder även när de inte är i beredskap om de haft möjlighet, men det är inte hållbart hur länge som helst. 

Hos räddningstjänsten i Tierp hänvisar man till Tierp kommun och räddningstjänstens ledning angående utökningen.

Randi Graungaard som är kommundirektör i Tierps kommun är positiv till beslutet. Hon konstaterar att kommunen i sitt budgetdokument för 2020 betonar att det är bra om räddningstjänsten får ytterligare personella resurser. Från kommunen sida har man även öronmärkt pengar för ändamålet.

– Vi såg i samband med bränderna i Hälsingland under 2018 att det fanns ett behov av att stärka räddningstjänstens verksamhet med ytterligare personal. Det här är en åtgärd för att göra det, säger Randi Graungaard.

I förslaget till räddningsnämnden skriver tjänstemännen att Skärplinge brandstation är i större behov av en förstärkning än Tierp, men att förutsättningarna för att utöka styrkan är sämre i Skärplinge. I Alunda bedöms förutsättningarna för att rekrytera däremot som goda av tjänstemännen. Även stationschefen Peter Gustafson är hoppfull.

– Men man vaskar inte fram åtta brandmän bara såhär, det kommer ta tid att rekrytera och utbilda. Jag hoppas att folk på bygden ställer upp och gör en insats, säger Gustafson.

Eftersom deltidsbrandmän arbetar i fyra skift behöver fyra personer rekryteras för varje ytterligare brandman i beredskap. En utökning på fyra brandmän i beredskap kräver alltså 16 rekryteringar, vilket beräknas kosta cirka 2,4 miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!