– På något sätt måste vi tala om att kommunens agerande är fel, säger föreningens Thomas Helander.
För en tid sedan beslutade Östhammars kommun att fyra kommunala badplatser ska avvecklas. Baden har kommunen arrenderat av olika markägare. De har sedan skötts av olika föreningar som fått ett bidrag för det arbete man utfört.
De bad det handlar om är Rastsjöbadet i Ramhäll, Älvsnäsbadet på Söderön, Sundsbadet mellan Östhammar och Öregrund och Gräsöbaden.
Hos Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening som skött underhållet av Rastsjöbadet är man i dag upprörd.
– Det finns nu en uppenbar risk att badplatsen försvinner. Det är tråkigt då Rastsjön är ett av få bad i Alundatrakten, säger Thomas Helander, styrelseledamot Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening.
Föreningen har fått 25 000 kronor om året för att klippa gräset och hålla snyggt samt se till att det inte är något stök vid badet. Nu har avtalet sagts upp.
– Förutom att badet är hotat finns det en risk att den fiskeverksamhet vi i föreningen haft där också försvinner, säger Thomas Helander.
Han upplever att man som förening blivit lite förda bakom ljuset av kommunen.
– Vi har träffat kommunen vid flera tillfällen och det har aldrig varit några diskussioner om att vårt bidrag skulle frysa inne. Snarare har vi haft en känsla och en förhoppning att även få ett materialbidrag i år så att vi skulle kunna laga en materialbod vid badet där taket läcker in.
Nu har föreningen startat en namninsamling på sajten skrivunder.com som heter ”Rädda Rastsjöbadet!”. Fram till nu har 47 personer skrivit under.
– Vi känner att vi måste göra någonting för att visa att vi tycker att det som kommunen gör är fel. Självklart ska en kommun se efter sina finanser, men här handlar det om totalt 320 000 kronor i årliga kostnader för de här fyra baden. Det är inte jättemycket pengar för en kommun för att säkra en bra fritidssysselsättning till många.
Det är kultur- och fritidsnämnden som är ansvarigt för frågan.
Till UNT har Nicklas Bergström (M), ordförande i nämnden, sagt att det finns många kommunala bad och att dessa kostar en hel del pengar i underhåll och nyinvesteringar. Kommunen har motiverat valet av de fyra badplatserna med att de ligger mest otillgängligt till och är dyrast att underhålla och därför de bästa att lägga ned.
Det kommunala beslutet innebär att antalet kommunala badplatser kommer att minskas från 13 till 9 stycken.