Kritik mot arbetsmiljön på vårdcentral

Skyddsombudet kräver åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på Alunda vårdcentral. Han vill att personalen evakueras från lokalerna eftersom flera upplever att de blivit sjuka på jobbet.

Region Uppsalas huvudskyddsombud Knut Bodin kräver att Region Uppsala löser arbetsmiljöproblem på Alunda vårdcentral.

Region Uppsalas huvudskyddsombud Knut Bodin kräver att Region Uppsala löser arbetsmiljöproblem på Alunda vårdcentral.

Foto: Ingela Söderman/Isabelle Nee

Alunda2019-02-03 20:00

I flera år har personalen på Alunda vårdcentral, skyddsombud och huvudskyddsombud uppmärksammat arbetsgivaren, Region Uppsala, på flera problem med vårdcentralens lokaler. Det säger huvudskyddsombudet Knut Bodin.

– Framför allt handlar det om att personalen mår bra när de är lediga, men när de kommer till jobbet mår de sämre, säger han.

I slutet av januari lämnade han in en så kallad 6:6 A till Arbetsmiljöverket – en begäran till arbetsgivaren att flera åtgärder måste göras för att personalens arbetsmiljö ska bli bättre.

– Det har gjorts några mätningar i lokalerna där det varit anmärkningsvärda resultat. Man har även blivit lovad utökade mätningar, men det har aldrig gjorts. Det förhalas hela tiden. Till slut hamnar man i ett läge när man måste kräva att det här ska åtgärdas, säger Knut Bodin.

Alunda vårdcentral har varit kvar i samma lokaler sedan 1959 när två lägenheter slogs ihop. Tidigare var det betydligt färre som arbetade där. 1994 var det till exempel sju anställda på arbetsplatsen, i dag är det ett tjugotal, enligt Knut Bodin.

– Det har varit upprepade problem med själva byggnaden. Det har varit olika former av läckage, sörja som trängt ut från väggen nere i källaren och kallt på grund av att värmesystemet inte fungerat. Det har helt enkelt varit lokalproblem som inte lösts tillfredställande, säger Knut Bodin.

Vad kräver du av arbetsgivaren?

– Jag vill ha fram en handlingsplan över hur man ska lösa de här problemen. Helst vill jag att man evakuerar verksamheten. Arbetsgivaren har ett ansvar att tillhandahålla lokaler som man inte blir sjuk av. När folk blir sjuka eller slutar på grund av lokalerna måste man göra något.

Knut Bodin menar att Alunda inte är unikt när det kommer till omoderna lokaler i Region Uppsala.

– Det finns så många exempel på ställen där det är problem med lokalerna. Vi kommer att få jättestora problem i den här regionen och det måste investeras i nya lokaler. Jag är mycket oroad över lokalfrågan i hela regionen.

Just nu håller Region Uppsalas sektion Nära vård och hälsa att ta fram åtgärdsplanen som Knut Bodin efterfrågat. Den ska lämnas in senast 28 februari.

– Där kommer vi att ta ställning till vilka åtgärder som ska vidtas. Det kommer vi göra tillsammans med fastighetsägaren Östhammars kommun, säger Tord Jansson, plan- och försörjningschef på Nära vård och hälsa.

Går det att bedriva en vårdcentral i de nuvarande lokalerna?

– Det är det vi måste ta ställning till. Går det att vara kvar över huvud taget? Kan vi vara kvar med en begränsad verksamhet? Det måste vi undersöka.

Hur anser du att arbetsmiljön på Alunda vårdcentral är?

– Vi ser att folk blir dåliga av att vara där. Det har vi jobbat med tidigare, men vi har inte hittat orsaken. Vi vill lösa det här.

6:6 A

En 6:6 A (Begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider berörs i sjätte kapitlets paragraf 6a i arbetsmiljölagen) kan lämnas in till Arbetsmiljöverket när ett skyddsombud upplever att hen uppmärksammat arbetsgivaren på arbetsmiljöbrister som inte åtgärdats.

Enligt lag är det arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön på en arbetsplats. För att uppnå en bra arbetsmiljö ska arbetsgivaren samarbeta med arbetstagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!