Kärleken tog honom till Alunda – har nu poppis matvagn

Alejandro Camuñas Méndez förälskade sig först i mat, sedan Kerstin. Nu har han öppnat den spanska foodtrucken "Smedjan" i Alunda.

Alejandro har bott i Sverige i 14 år, efter att han följde sin kärlek Kerstin.

Alejandro har bott i Sverige i 14 år, efter att han följde sin kärlek Kerstin.

Foto: Elvira Jansson Pihl

Alunda2020-07-24 19:58

Regnet öser ner utanför den röda timmerstugan. På det gamla träbordet ligger ett cigarettpaket och bredvid står ett glas rödvin. Brasan i den öppna eldstaden värmer när Alejandro börjar berätta om sin resa från livliga Barcelona till lugna Alunda utanför Östhammar.

– Jag kom hit 2006 efter att jag träffat en tjej i Barcelona som studerade till svenska- och spanskalärare. Kerstin bodde i Uppsala då, så jag kom hit två veckor den sommaren. Det är en fin och lugn stad jämfört med Barcelona som är rätt kaotisk, säger Alejandro Camuñas Méndez.

undefined
Alejandro Camuñas Méndez utanför sin tapastruck.

Uppväxten i Katalonien präglades av god mat från mamma, men även mormor och farmor som båda var kockar. Hos familjen fanns aldrig ketchup, eller något annat halvfabrikat.

– Mamma åkte flera tunnelbanestationer för att handla de allra färskaste varorna. Hon var fanatisk när det kom till mat. Vi kunde äta sniglar, komage och panerade hjärnor. Allt var jättegott! Jag har alltid velat bli kock, men i Barcelona är utbildningarna väldigt dyra, berättar han.

I Uppsala började han arbeta på café samtidigt som han lärde sig svenska. Efter det började han läsa skrivarlinjen på Wiks folkhögskola. Där upptäckte han att det fanns en kockutbildning som, till skillnad från i hemstaden, var gratis. 

– Man fick till och med en liten lön, jag blev helt paff. Efter det började min resa som professionell kock. Under utbildningen fick jag chansen att praktisera på Villa Anna. Jag och ägaren Rafael kom väldigt bra överens. Jag fick arbeta extra och när han tog över Skarholmen fick jag fast anställning som kock.

undefined
Tanken är att foodtrucken ska stå i Alunda. Alejandro vill inte åka runt för mycket med den. "Kanske på större evenemang, men annars kommer den bara vara här".

Utöver Villa Anna och Skarholmen har Alejandro jobbat på Gimo Herrgård, Bojabäs i Öregrund med Melker Andersson och Restaurang Heat. Men idag är fokus riktat på Alunda och hans alldeles egna food truck, en röd vagn som är parkerad precis i utkanten av tomten.

– Jag har alltid sagt att jag inte vill starta eget. Men när vi flyttade hit ändrade jag mig. Ett sådant här idylliskt ställe ska man dela med sig av. Folk nära mig frågade vem som skulle vilja komma hit och äta, men så länge maten är god så kommer det folk, då spelar det ingen roll var det ligger.

"Smedjan i Alunda" öppnade i slutet av juni och har haft högt tryck ända sedan start. Men för Alejandro har det bara varit en sak som spelat roll.

– Kerstin. Hon är min number one. Ingen trodde på mig. Den enda personen som gjorde det var Kerstin. Hon är fantastisk.

undefined
Bakom foodtrucken har han det som egentligen är "Smedjan", en gammal timmerstuga med öppen eld, perfekt för enkla, intima middagar i spansk anda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!