Det är tidig morgon, men i Centrumkonditoriets lokaler pågår sedan flera timmar dagens arbete.
Konditoriets ägare – Hanna Josefsson och Karolina Stjernberg – är båda på plats just den här morgonen.
– Vi har också en anställd som hjälper oss att baka och vi tre turas om att vara den som börjar vid fyratiden för att sätta dagens degar. Vi är två som bakar varje morgon, men den andra får sovmorgon och börjar inte förrän halv sju, när degarna har jäst, säger Hanna Josefsson.
Tidiga morgnar är de vana vid. Som tjugoåringar tog de över driften av konditoriet i Alunda och vid det stundande årsskiftet firar de 20 år som egenföretagare och konditoriägare.
– Galet att det redan gått så många år, säger Karolina Stjernberg, samtidigt som hon snurrar ihop ännu en lussekatt.
December är saffransmånaden nummer ett, men i år var efterfrågan på saffransbullar så stor att Alundakonditorerna gav efter för trycket och började baka en vecka tidigare än de brukat göra.
– Vi brukar annars hålla på det fram till första advent, men det gick inte i år. Beställningarna har varit många och fram till lucia går det väldigt många bullar, säger Hanna Josefsson.
De två företagarna växte båda upp i Alunda, gick på Olandsskolan och därefter på den livsmedelstekniska linjen på Ekebyskolan i Uppsala.
Efter ett och ett halvt år på olika håll, då Hanna tog gesällbrev i Stockholm samt arbetade med brödbak på Arlanda och Karolina arbetade för den tidigare konditorn i Alunda, återförenades vännerna och gjorde verklighet av drömmen om att driva ett eget konditori.
– I efterhand kan man kanske tycka att vi var lite väl modiga, men vi står fortfarande här och vi har haft ett otroligt stöd av våra familjer. Utan dem hade vi aldrig klarat det, säger Karolina Stjernberg.
Dessutom har de fortsatt att följa varandra. Båda har familj med tre barn; Hanna i Österbybruk och Karolina i Åstorp utanför Alunda. Båda har män som är egenföretagare och båda har de också brinnande fritidsintressen, något som gör att de förstår varandra väl – oavsett om det gäller Karolinas hästintresse eller Hannas intresse för fotboll.
Om ni blickar framåt, vad ser ni då?
– Vi tycker fortfarande att det är roligt att baka och driva konditori, så det kommer vi att fortsätta med. Men mycket är gammalt och slitet, en del maskiner stod i bageriet långt innan vi kom hit, så vi kommer att behöva köpa in nya maskiner och även renovera en del.
Men nu närmast är det saffransbrödbak som gäller, från traditionella lussekatter till saffranssemlor.
– Efter lucia mattas det av. Då beställer våra kunder i stället tårtor till julen, säger Karolina Stjernberg.
– Jultårtan är viktig för många och ofta vill man ha en vit marsipantårta där det står "god jul", kanske också dekorerad med marsipantomtar, avslutar Hanna Josefsson.