Chateau Söderby står det med vit handskriven krita på den svarta griffeltavlan som hänger på en vägg i det rymliga och hemtrevliga köket.
Det är nämligen i Söderby utanför Alunda som Ulf Engström sedan över tio år bor med hustru Lisa.
Det första intrycket vid ett besök hemma hos Ulf och Lisa är att de älskar god mat och dryck och njuter av livets goda. Lite överallt i hemmet finns fat med frukter och grönsaker, olivoljor, röd peppar, andra örter och kryddor, lime och en mängd andra tillbehör från olika delar av världen, för att smaksätta.
– Vill du ha nymalet kaffe, frågar han och säger i samma andetag att han har lagat mat så länge han minns.
Som riktigt liten upptäckte han hur roligt det var att laga mat när han stekte potatis och kryddade med timjan.
Vid femton års ålder serverade han sin första trerätters.
– När jag började läsa teologi år 1982 för att bli präst, jag prästvigdes år 1993, undrade många varför jag inte utbildade mig till kock i stället. Men jag talar lika gärna om den andliga kosthjulet som om den vanliga kostcirkeln. Vi är andliga varelser och för mig är mat en existentiell fråga som handlar om att leva i samklang med skapelsen. Vi använder råvaror som Moder Jord ger oss. Talet om bra råvaror är lika viktigt som att tala om livets ingredienser, säger han och fortsätter:
– Samhället har blivit hårdare. Vi har bytt andligheten mot det materiella. De som byggde upp vårt samhälle i mitten av 1800-talet hade en helt annan människosyn. Kärleken mellan människor måste komma tillbaka.
Ulf Engström som växte upp i Häverö och i Vietnamn slutade nu i sommar efter fyra år sin tjänst som kyrkoherde i Häverö-Edebo-Singö församling. Efter många års arbete i både skola och kyrka vill han bli egen företagare igen.
Han har varit en mångsysslare. Förutom att han haft flera olika prästtjänster, har han bland annat varit rektor för Olandsskolan i Alunda, rektor för Raoul Wallenbergskolan i Bromma och var med och startade upp Raoul Wallenbergsskolan i Uppsala.
När Internet slog igenom på 1990-talet gjorde han sig ett namn för att förebygga nätmobbning - ett ämne som är lika aktuellt i dag.
Och han har jobbat som publicist inom förlagsbranschen.
Matintresset och Engströmspannan är starkt bidragande orsaker till att han nu satsar som entreprenör igen.
Engströmspannan kallar han själv det perfekta utomhusköket:
– Jag och Lisa kom hem efter en trevlig middag med släkten. Lisa var trött så hon gick och la sig. Jag blev kvar vid matsalsbordet själv och började filosofera över alla de grytor som hängde framför mig vid spisen. Där var mammas ryska gjutjärnspanna, mormors gjutjärnsgryta och min mormors mors gryta. Grytor som håller än och ger familjen fantastisk mat.
Dessa grytor och pannor kopplade han ihop med de väldigt stora wokpannorna i Vietnamn där han under en period bodde då hans pappa arbetade där.
Men också jättepannan han såg i en lappkåteby och fick laga nyfångad fisk i.
– Engströmspannan är som en kombination av alla dessa. Den är lokalt producerad och utvecklad, av mig och min kusin Klaus. Och precis som dessa ska Engströmspannan som är gjord av fem millimeter svenskt stål, hålla i generationer och den är fullt återvinningsbar.
Den finns i två modeller, en i 60 centimeters diameter och en på 100 centimeter.
Engströmspannan har ett stort stekbord med skärbrädor runt om som man enkelt skjuter på pannan. Skärbrädorna fungerar även som avlastningsytor.
– Du steker precis som i en vanlig gjutjärnsgryta, pannan fungerar som en stekhäll, jag har gjort paella för hundra personer i den stora pannan, säger Ulf.
Just nu lägger han sista handen vid en kokbok. Han gör boken på uppdrag av ICA I Alunda och boken innehåller en mängd recept som är anpassade till Engströmspannan.
christer.bergstrom@unt.se