På uppfarten går flera höns runt och pickar i gruset. Alldeles intill står tre getter och tittar nyfiket upp från sin inhägnad. Deras bräkande avbryts av motorsågen som Christofer Urby använder för att ta ned träd.
– Det är kul när det händer och låter lite på tomten. Det är även tänkt att getterna ska hjälpa till att få lite ordning på tomten så att det senare kan växa gräs där de går, säger Christofer.
Han är ensam hemma i tvåvåningshuset i Bollungen utanför Alunda eftersom frun Karin är bortrest med deras två barn. När paret köpte huset 2004 visste de att det behövde renoveras men hur stort behovet var insåg de inte förrän de bjöd över vänner och familj på en inflyttningsfest. Då trampade en av gästerna igenom det maskätna golvet i salen och medan arbetet pågick stängde paret av vissa rum som de inte behövde.
– Eftersom jag jobbar med byggnadsvård blev det naturligt att leta efter ett äldre hus och vi tycker båda om att fixa och dona med händerna. När vi köpte huset var det beboligt och inget behövde fixas akut samtidigt som bostaden hade sin charm, men det var lite tråkigt och inrett i en stil som vi inte tyckte passade huset. Det ville vi ändra på, säger Christofer.
LÄS MER ... om bostäder, inredning och trender
Under renoveringen tog de ett rum i taget och det fick ta sin tid. De behövde vara grundliga och bland annat lyfta upp golvet för att isolera under och flera av golven var i så dåligt skick att de fick bytas ut. Paret valde att inte sätta in vattenburen värme eftersom det skulle vara ett för stort ingrepp på huset, i stället finns en eldstad i varje rum. Christofer är kakelugnsmakare till yrket och vet hur man skapar behaglig värme och en oslagbar mysfaktor.
– Vi renoverade runt två rum om året och började med hallen eftersom den hade en ful gul tapet som gjorde rummet mörkt och murrigt. Badrum och kök renoverade vi efter några år och är glada att vi hann klart med dem innan vi fick barn. Sedan arbetade vi oss runt i huset tills alla var klara, men vi hittar fortfarande saker som vi vill göra eller åtgärda och då handlar det framför allt om att rummet ska matcha livet, säger Christofer.
Paret ville förädla och ha kvar stilen från 1800-talet så mycket som möjligt.
– Renoveringen gick väldigt smidigt och det var skönt att kunna bestämma takten själva eftersom vi gjort det för egen hand. Vi vill ha ett hus där material och möbler åldras på rätt sätt, säger Christofer.
LÄS MER: Johan Ståhls byggmagi i Norduppland
Förutom getterna är tystnaden slående i området, förutom när enduro-SM arrangeras i närheten och lockar storpublik. De flyttade in i huset i augusti 2004 och ser sig bo kvar där länge. De har planer framåt för att fortsätta renovera men även att starta andra projekt som bland annat att bygga en jordkällare eller ett orangeri.
– Vi bodde tidigare i centrala Uppsala men var sugna på något annat. Då såg Karin en annons och det här var faktiskt det första huset som vi tittade på. Det ligger lagom långt från Uppsala, var i en bra prisklass och kändes inte som ett för stort projekt då, även om det ständigt har funnits och fortfarande finns saker att göra, säger Christofer.
LÄS MER: Barnfamiljens drömhus från 1700-talet
Många av möblerna och föremålen i huset är köpta på loppis, auktion eller andra marknader, antingen av Christofer och Karin eller av någon närstående. På tomten finns även odlingsmark, en gammal drängstuga och lada som används till förvaring och parkering.
– Charmen med ett sånt här hus är att renoveringen ständigt pågår och aldrig tar slut. Alla hus kräver underhåll och vi vill ha ett som nöts på rätt sätt och där det inte gör något om golvet blir lite slitet där man går. Vi gillar att ha olika projekt igång och mår bra av det, annars hade vi inte bott kvar här, säger Christofer.