Det var nu två år sedan som skolan köpte varsin surfplatta till eleverna i förskoleklass till och med trean. De äldre eleverna har varsin bärbar dator.
– Vi använder våra plattor för att träna matte på, för att skriva sagor och till mycket annat. Det är jätteroligt, säger Nora Warpman Berglund, en av eleverna i klass 2–3.
Flera av skolans lärare är också positiva. De anser att om man använder tekniken på rätt sätt så skapar det fler möjligheter för eleverna att nå målen. De tycker också att det blivit lättare att anpassa arbetsuppgifterna efter varje elevs behov.
– Våra plattor är ett mycket bra komplement till andra verktyg i skolan och vi använder dem i alla skolämnen, säger Nina Martinell, en av lärarna på skolan.
En stor fördel tycker hon är att det blivit mycket enklare att dokumentera arbetsprocesser. Eleverna filmar varandra och antecknar på plattorna då de utför uppgifter. Även vid studiebesök och i andra situationer så filmar, fotar och skriver de på sina plattor. Sedan väljer de på vilket sätt de vill redovisa sitt arbete för klassen. I klassrummet finns en så kallad activeboard där text, bilder och film kan visas genom att man kopplar surfplattan till tavlan.
– Det är stor skillnad på barnens förmåga att redovisa vad de arbetat med efter att vi började arbeta med surfplattor. Nu föreslår de själva hur de vill redovisa och håller hela föredrag för klassen. Det har skett en sådan fantastisk utveckling att jag ibland nästan glömmer hur unga de faktiskt är, säger Nina Martinell.
Men med den nya tekniken är det viktigt för lärarna att varje gång de laddar ner en app (applikation), tänka igenom på vilket sätt den kan vara till nytta i undervisningen.
– När eleverna har varsin platta måste man också tänka på att lägga in övningar som tränar samarbete och kommunikation eftersom de arbetar mycket självständigt, säger Nina Martinell.
Blir det inte mycket spelande på plattorna?
– Nej, vi jobbar bara på dem och det är en tydlig regel som eleverna följer. Trots det så är eleverna helt klart mycket mer motiverade sedan de fick sina plattor, säger Nina Martinell.
Även läxorna läggs på surfplattorna, vilket har gjort att en del barn tycker det är roligare och lättare att jobba hemifrån nu. I exempelvis matematiken finns många nyttiga träningsuppgifter som nästan liknar roliga spel.
– Flera elever, framförallt de med motoriska svårigheter, har också kommit längre i sin skrivutveckling med hjälp av plattorna. Vi lägger i första hand fokus på skrivglädje, men tränar förstås också motoriskt genom att skriva med papper och penna. För det är viktigt att se den nya tekniken som ett komplement till andra verktyg som vi också har i skolan, säger Nina Martinell.