Knivstaelever bidrar till nationell forskning

Alsikeskolans klass 8A deltar i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpen 2017. Tillsammans med biodlaren Helena van Loosdrecht samlar de in och färdigställer prover till forskare i Lund.

Från Helena van Lossdrechts bikupor i Noor i Knivsta kommer bin och honung som ingår i det nationella forskingsprojektet Forskarhjälpen 2017. Förra fredagen hjälpte elever från Alsikeskolans klass 81 atts amla in forskningsmaterialet.

Från Helena van Lossdrechts bikupor i Noor i Knivsta kommer bin och honung som ingår i det nationella forskingsprojektet Forskarhjälpen 2017. Förra fredagen hjälpte elever från Alsikeskolans klass 81 atts amla in forskningsmaterialet.

Foto: Jens Flyckt

Alsike2017-08-29 07:28

Det är en morgon i mitten av augusti och det ösregnar. Eleverna och läraren Maria Sörlin har samlats hemma hos Helena van Loosdrecht i Noor.

– Bin avskyr regna och egentligen ska man inte öppna en kupa när det regnar. Så vädret är inte det bästa, säger Helena van Loosdrecht.

En samling mer eller mindre dyngsura elever samlas runt Helenas bikupor för att samla in bin och honung för analys. Hon berättar att bin dras till svarta kläder och att varje bisamhälle, det vill säga bikupa, kan innehålla upp till 40 000 bin. De elever som vill hjälpa till med insamlingen får ta på sig skyddskläder för att inte bli stuckna. Men trots sticksäkra kläder med handskar och ansiktsskydd inger myllret av bin, när Helena lufter på kupornas lock, en påtaglig respekt hos eleverna.

Eleverna har tidigare dissekerat och samlat in bins honungsmagar och gjort bakterieodlingar med binas mjölksyrebakterier. Odlingarna och honungsmagarna skickas till forskarna för vidare analys.

Men allting har inte gått som planerat i Knivsta. Under sommaren har Helenas bikupor utsatts för röveri.

– Vad som hänt är att främmande bin har tagit sig in i vissa av mina bikupor och stulit honungen som mina bin har samlat in. Men vet aldrig med naturen och det blir sällan som man tänkt sig. Men det är första gången det här händer mig, säger hon.

En elev frågar om inte biväktarna i kupan stoppar inkräktarna.

– Om det kommer enstaka bin som inte hör hemma där så dödar väktarna dem. Men om det kommer tusentals främmande bin på samma gång har de ingen möjlighet att stoppa angreppet, förklarar Helena.

Men trots röveriet finns det tillräckligt med forskningsmaterial.

Elleonora Uddman är en av eleverna från Alsikeskolans klass 8a som deltar. Hon tycker det är ett spännande projekt.

– Jag har varit rädd för bin men de är ganska snälla. Det är intressant att se när bakterierna växer i odlingarna. Jag vill nog bli forskare när jag blir stor, säger hon.

Forskarhjälpen är ett samarbete mellan Nobelmuseet, samt högskolor och universitet. Forskningen finansieras av stiftelsen för strategiskt forskning. Totalt deltar närmare 25 högstadieskolor runt om i landet med att samla in material till forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vàsquez i Lund. Den skola som gör den bästa presentationen i form av en vetenskaplig affisch får en inbjudan till utdelningen av Nobelpriset i Konserthuset i Stockholm.

– Redan nu har forskarna hittat mjölksyrebakterier som de tidigare inte visste fanns. Det är tack vare ert arbete, säger Helena van Loosdrecht.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!