Brandstationen som är utan vatten – lång väg till pumpen

Nybyggda och fräscha lokaler – men det saknas någonstans att fylla på vatten i brandbilarna. Brandmännen i Almunge får åka en dryg mil till en vattenskiosk. "Det fördröjer vårt arbete".

Stationsbefälet Johan Jansson visar hur den brandpost som finns på stationen ser ut. Den uppfyller inte de behov som finns för att fylla på en brandbil snabbt.

Stationsbefälet Johan Jansson visar hur den brandpost som finns på stationen ser ut. Den uppfyller inte de behov som finns för att fylla på en brandbil snabbt.

Foto: Kjell Sjöberg

Almunge2024-04-18 06:30

Nyheten i korthet

  • Den nya brandstationen i Almunge har problem med vattenförsörjningen till brandbilarna, vilket fördröjer utryckningar.
  • Uppsala Vatten har avvisat möjligheten till en brandpost på stationen på grund av kapacitetsproblem i Almunges vattennät.
  • En lösning kan vara en vattenkiosk som inte belastar det kommunala vattennätet, men inget konkret har ännu presenterats.

Brandmännen trodde inte sina ögon när de skulle koppla vattenslangen till en brandpost och fylla upp brandbilen inne på den nya stationen i Almunge som öppnade upp i oktober förra året.

undefined
På Almunge brandstation arbetar 23 deltidsbrandmän.

– Det fanns ingen brandpost som vi kunde använda till brandbilarna – det påverkar och fördröjer vårt arbete vid utryckningar, menar Johan Jansson, stationsbefäl för deltidsbrandmännen i Almunge.

undefined
Här visar Johan Jansson den slang de använder för att fylla upp bilarna med vatten i normalfallet. På Almunge brandstation finns ingen brandpost som de passar på.

Mikael Lundqvist är ekonomichef samt ansvarig för lokalfrågorna hos Räddningstjänsten i Uppsala.

– I samband med bygget av stationen i Almunge hade vi en dialog med Uppsala Vatten som är ansvariga för vattenfrågorna i kommunen. Där påtalade vi behovet av en brandpost med kapacitet att fylla på brandbilarna. 

– Deras besked var att det inte var aktuellt med en sådan på brandstationen då det påverkade det kommunala vattennätet samt att de inte hade kontroll över den, säger Mikael Lundqvist.

undefined
Almunge brandstation invigdes i oktober förra året.

Men en brandstation utan ordentliga möjligheter att fylla på vatten är inte optimalt?

– Nej, så är det. Uppsala Vatten har lovat att de ska bygga en vattenkiosk i stället. Än så länge har vi inte sett någon. Det senaste beskedet är att de utreder frågan. 

I den nya brandstationen finns en mindre brandpost i dag. 

– Den är anpassad för att tvätta våra bilar. Den har en kapacitet som gör att det tar drygt en timme att fylla upp vår stora bil som tar tio kubik vatten. Det är alldeles för lång tid om vi hamnar i en larmsituation och måste i väg snabbt, förklarar stationsbefälet Johan Jansson.

Vilka behov har ni?

– I dag tvingas vi åka till Källtorp som ligger elva kilometer bort och fylla på i vattenkiosken där. Den är anpassad för vår stora slang och det tar sju minuter. Vi vill ha samma möjlighet här.

Vilka konsekvenser får det här?

– Det har redan förlängt utryckningstiden och påverkar våra möjligheter att genomföra våra uppdrag. Nu försöker vi visserligen ha våra båda bilar fyllda med vatten, men det är inte alltid det funkar. Ibland kan vi hålla på med övningsverksamhet när vi får larm och då kan tankarna vara tomma och då måste vi åka och fylla dem först, berättar Johan Jansson.

undefined
Vattenkiosken i Källtorp i Funbo har rätt mått på sin brandpost för räddningstjänsten i Almunge. Här tar det sju minuter att fylla på 10 kubik med vatten.

Andreas Jansson som är utredningsingenjör på Uppsala Vatten förklarar att det i lagstiftningen sägs att det kommunala vattnet i första hand är avsett för privata hushåll.

– I den mån det finns möjlighet så kan även räddningstjänsten få nyttja det kommunala vattnet, förklarar Andreas Jansson.

Hans kollega Anna Sundén säger att Uppsala Vatten arbetat med flera åtgärder för att förbättra vattenförsörjningen i Almunge som länge haft problem med lågt grundvatten.

– Om det inte finns kapacitet att tillgodose räddningstjänstens behov via det allmänna vattenledningsnätet behöver räddningstjänsten lösa brandvattenfrågan på ett annat sätt. När det gäller Almunge pågår nu ett arbete med att hitta en lämplig plats för räddningstjänsten att fylla tankbilar med kommunalt vatten, säger Anna Sundén som är sektionschef planering nät på Uppsala Vatten.

undefined
Brandkiosken i Källtorp ligger tolv kilometer från räddningstjänstens lokaler i Almunge.

Enligt Andreas Jansson är det inte aktuellt med en brandpost till räddningstjänsten. I stället kommer det att bli en vattenkiosk likt den som finns i Källtorp i Funbo och som räddningstjänsten i dag åker till för att hämta vatten.

– Det pågår ett utredningsarbete när det gäller vattenkiosken. Den behöver placeras på en plats där stora fordon får plats. Det är inte bara räddningstjänsten som kommer att ha tillgång till den utan även andra entreprenörer, säger Andreas Jansson.

– Vi kan inte säga var den kommer att placeras, men vår målsättning är att den ska bli i nära anslutning räddningstjänstens lokaler i Almunge. Men det är en av de saker som vi utreder just nu, säger Andreas Jansson.

När kan en vattenkiosk vara på plats?

– Om ett år till 18 månader – så kanske någon gång under nästa år är rimligt att tro, säger Anna Sundén.

Men varför ha en brandstation i Almunge om de här problemen finns?

– Placeringen av brandstationer sker utifrån riskbild och där människor bor och vistas så att man kommer fram till en olycka så fort som möjligt, förklarar Mikael Lundqvist som fortsätter:

– I Almunges fall hade vi inga alternativa placeringsalternativ. Stationen måste även ligga så att de som arbetar här har max fem, sex minuters körtid till stationen från hemmet.

undefined
I garaget på stationen finns två bilar. Den ena tar tre kubik vatten och den andra tio: "Vi fick vara med och ha synpunkter på utformningen av den nya stationen. Men att vi skulle behöva påminna om ordentlig tillgång på vatten, det trodde vi inte skulle behövas", säger stationsbefälet Johan Jansson.
undefined
Brandslangar packade för uppdrag. Stationen i Almunge är ute på cirka 80 uppdrag per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!