Totalt 43 barn går på förskolan Bullerbyn i Almunge. Trots att bara nio platser kommer att bli lediga till hösten står 17 barn i kö.
En inspektion i våras konstaterade fukt och tillväxt av svamp och bakterier i förskolebyggnaden. På ett ställe hittades svarta prickar. Inom kort måste innerväggarna och golvet rivas ner till grunden.
Frågan är vad som då händer med Bullerbyn.
Förskolan är privat och drivs av C-företaget, men fastigheten hyrs av Uppsala kommuns bolag Skolfastigheter. I dagsläget kostar lokalerna 47 000 kronor i månadshyra, men det kontraktet går ut den sista juni. Skolfastigheter har erbjudit företaget ett nytt kontrakt, där de räknat in kostnaderna för totalrenoveringen. Den nya prislappen: cirka 100 000 i månaden.
– Det finns inte en chans att vi kan betala det, säger C-företagets huvudman Olle Hallin.
Skolfastigheter uppger att de väntar på besked från C-företaget: om de skriver på ett nytt hyreskontrakt kan Skolfastigheter ordna baracker åt förskolan medan renoveringen pågår. Men Olle Hallin hoppas att först få se frågan tas upp i utbildningsnämnden.
– Vi vill ju kunna planera, säger verksamhetsledaren Pia Gustafsson. Vi stänger alltid skolan några veckor över sommaren. Men kommer det ens finnas en förskola att komma tillbaka till i höst?
Fyra Bullerby-mammor är starkt kritiska till den knapphändiga informationen de fått – både från företaget, Skolfastigheter och politikerna.
– Processen har pågått i snart ett års tid och fortfarande har inget hänt, säger Anna Linnér. Är det vi föräldrar som ska behöva vara drivande?
Helst hade de flyttat barnen redan när fuktskadorna upptäcktes. Men det finns inga alternativ – den enda andra förskolan i Almunge är också fullbelagd. I närliggande byar finns inte heller plats, säger mammorna, som beskriver ett pågående generationsskifte i de små samhällena.
Farhågan är att förskolan läggs ner och att barnen får nya placeringar i Uppsala. Det blir i så fall en halvtimmes bildpendling enkel väg – en helt annan verklighet än familjerna har i dag, då de på ett par minuter kan promenera med barnen till Bullerbyn.
– Närheten till förskolan är viktig för att hålla samhället öppet även på landet, säger Rebecca Jacobsson.
Föräldrarna menar att detta blir ännu ett exempel på hur landsbygden bortprioriteras.
– Om det här varit en förskola i Fålhagen, hade det fått passera lika obemärkt? frågar sig Therese Douhan.
Kommunen borde kunna hjälpa Bullerbyn ekonomiskt, tycker oppositionsrådet Jonas Segersam (KD).
– Det är väldigt konstigt att en fristående aktör ska ta hela stöten. Risken är att företaget lämnar och att kommunen får driva och betala kostnaden, och då är det ju skattepengar som används, säger han.
Jonas Segersam tycker att den ersättning förskolan får av kommunen borde höjas. Kommunen ger nybyggda förskolor ett hyresbidrag det första året – Segersam tycker att det borde gälla även efter en stor renovering.
Utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S) håller inte med.
– Det här är ju den spelplan som fastslagits. Att ge bidrag till nyproduktion handlar inte om hyreskostnaden, utan om den period i början när man inte fyllt upp med barn ännu.
Frågan är ännu inte ett ärende för nämnden. Därför kan inte Eva Christiernin svara på om kommunen kan komma att ta över driften av förskolan. Hon säger däremot att kommunen måste erbjuda andra förskoleplatser om utbudet ändras.
Så vad säger du till oroliga föräldrar i Almunge – finns det en risk att de måste skjutsa sina barn till Uppsala?
– Vi gör vårt yttersta för att alla ska få den förskoleplacering som är bra för just dem, och självklart är det viktigt med kommunal välfärd ute på landsbygden. Är det en situation som eskalerar i Almunge måste vi titta närmare på det och se vad vi kan göra.
Skolfastigheter kan inte göra mer för att minska hyran; bolagets fastighetschef Peter Walhed säger att man redan nu försöker planera sina renoveringar "så kostnadseffektivt som möjligt". Olle Hallin hoppas därför på ekonomisk hjälp från kommunen. Jonas Segersam har föreslagit att kommunen borde sälja fastigheten till företaget, men det är inte aktuellt enligt Eva Christiernin.
– Jag hoppas för förskolans skull att det går att hitta en lösning med Skolfastigheter, säger hon.
– En riktig härva, konstaterar Olle Hallin.
Så länge fortsätter föräldrarna och personalen att vänta på besked.