Högstadieeleverna som hyllar mobilförbudet

Högstadieeleverna Johannes Florén och Robin Mård tyckte först att skolans mobilförbud var en riktigt usel idé. Efter ett drygt halvår tycker de annorlunda. Här förklarar de varför.

Ett halvår efter Almungeskolans beslut att förbjuda mobiltelefoner under skoltid har Johannes Florén och Robin Mård ändrat uppfattning. "Nu har det blivit en vana att inte ta fram mobilen hela tiden", säger Robin Mård.

Ett halvår efter Almungeskolans beslut att förbjuda mobiltelefoner under skoltid har Johannes Florén och Robin Mård ändrat uppfattning. "Nu har det blivit en vana att inte ta fram mobilen hela tiden", säger Robin Mård.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Almunge2020-02-22 07:05

Ung i Uppsala

Johannes Florén och Robin Mård får frågan om de skulle klara en vecka utan sina telefoner. 

– Nej, jag tror inte det. En dag ja, två dar ja, men sen känns det som att tredje dan … man är så van att ta upp den och kolla, funderar Robin.

– Om man inte har något att ta upp, vad ska man göra då? Man skulle bli uttråkad.

Johannes säger att han nog skulle klara en vecka, men han skulle sakna kontakten med kompisar som bor en bit bort.

– Det är klart att jag kan ta bussen dit, men hur ska de veta att jag kommer? 

Johannes och Robin bor båda i Funbo och går i nian på Almunge skola. De tillhör den ungdomsgeneration som ibland kallas för "generation smartphone". De är födda 2004, tre år innan Iphone lanserades, något som sedan revolutionerade telefonanvändandet och fått digitaliseringen i samhället att accelerera.

Killarna lutar sina armbågar mot mötesbordet i biträdande rektor Eva Wimans rum, som blir vårt intervjuställe. Ett drygt halvår har gått sedan deras skola införde mobilförbud för eleverna, även på rasterna. Ett beslut som Johannes och Robin inte alls gillade i början.

– Hade du frågat mig precis när de införde mobilförbudet så hade jag sagt "nej, det här är dåligt, ta tillbaka", säger Johannes. Robin nickar.

– Ja, det var så vi reagerade när vi fick mejlet. Så i början skulle jag ha sagt nej. Och den första månaden var väldigt tuff, men nu har det blivit en vana att inte ta fram mobilen hela tiden.

En av fördelarna är att de blivit mer sociala med varandra på rasterna, menar Johannes.

– Förut var det inte lika personligt på skolan. Nu känner man varandra mer och har liksom insett att det här är bra, säger han.

Almunge skola är en av flera Uppsalaskolor som infört regler för mobilanvändande. Enligt skolans utvärdering en månad efter mobilförbudet tyckte majoriteten av de drygt 400 eleverna att det "inte var jättebra", men de accepterade det och förstod varför förbudet införts. Lärarna tyckte bland annat att undervisningen påverkats positivt och att antalet konflikter på skolan minskat.

När UNT:s reporter och fotograf hälsar på en solig onsdagseftermiddag i januari är känslan att vi förpassats drygt tio år tillbaka i tiden, innan de första smarta telefonerna började dyka upp i händerna på Sveriges ungdomar. Ingenstans syns mobilstirrande elever med böjda nackar. 

Under rasten är det i stället glatt och stojigt i korridorerna och i skolans kafé. I ett rum intill spelas det pingis och vid en bänk sitter fyra tjejer och spelar kort. Plötsligt öppnas ytterdörren och två glada killar och en fotboll rullar in från skolgården. 

Robin Mård tror att fler elever är positiva till mobilförbudet i dag och säger att de nya reglerna, som innebär att mobilen på morgonen ska lämnas i skåpet eller läggas i en mobillåda som läraren tar hand om under skoldagen, påverkat honom en hel del. Han är mer koncentrerad på lektionerna, hänger mer med kompisarna på rasterna eller spelar pingis på de nyinförskaffade pingisborden.

– Tidigare var det så att det plingade till hela tiden under lektionen och då ville man ta upp mobilen. Så fort läraren inte var i samma rum så åkte mobilen fram, säger han.

Johannes Florén håller med och tycker att han blivit mindre mobilberoende. Att kolla mobilen är inte längre det första han måste göra när skolan är slut, säger han.

Den senaste tiden har ökad skärmtid kopplats till psykisk ohälsa bland unga, minskad fysisk aktivitet, sömnproblem och koncentrationssvårigheter, vilket UNT bland annat berättat om i artikelserien "Skärmtid" ifjol. Men forskarna är inte eniga och debatten fortgår om hur stort problemet egentligen är. 

Robin och Johannes säger sig ha koll på farorna.

– Har du suttit för mycket med skärmen och inte äter och dricker så kan det leda till psykisk ohälsa. Men det är det inte så många ungdomar som vet, säger Robin och anser att det är helt okej att hans föräldrar har koll på hur han använder mobilen.

– Men mina föräldrar är inte så superstrikta, jag tror att de litar på att jag inte är inne på olämpliga sidor. 

Johannes föräldrar har lite mer koll. Innan han går och lägger sig lämnar han från sig sin mobil.

– Det är för att jag inte ska bli distraherad när jag ska sova. Mina föräldrar kan kolla hur mycket tid jag har spenderat på de olika sakerna. Det är bra om de håller koll på mig så att jag inte gör något dåligt.

100 procent har en mobil

2007 släpptes den första Iphonen, vilket kom att revolutionera telefonanvändandet. 

2011 hade 27 procent av de svenska hushållen en smart mobil, 2019 hade siffran ökat till 92 procent. 

97 procent av mellanstadieeleverna och 100 procent av högstadieeleverna har i dag en egen mobiltelefon.

80 procent av 12–15-åringarna använder sociala medier-appen Snapchat dagligen. Även Instagram är populär och många i den här åldern blir även Facebookanvändare.

Källa: "Svenskarna och internet 2019".

Karta: Almunge skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!