På söndag går startskottet för världens största demokratiska mötesplats. Under fem intensiva dagar kommer cirka 40 000 besökare att ta del av drygt 4 000 evenemang i Almedalen i Visby. Och i år storsatsar Uppsala på politikerveckan.
På tisdag och onsdag, som är veckans två mest intensiva dagar, ordnas ett 20-tal olika seminarier och evenemang med Uppsalakoppling på en av de populära uteserveringarna på Donners plats mitt i Visby.
– Det här är första gången som flera olika aktörer från Uppsala samarbetar i Almedalen. Målet är att besökarna ska få upp ögonen för alla de möjligheter som finns här i Uppsala. Vi är ju den region i Sverige med högst tillväxt och det är speciellt kul att vi krokar arm med Handelskammaren och Företagarna när Uppsalas varumärke ska stärkas, säger Teresa Palmquist, kommunikationsdirektör vid Uppsala kommun.
I Uppsalas Almedalsprojekt ingår dessutom Region Uppsala, länsstyrelsen, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Inte långt från Donners plats kommer den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att torgföra sina åsikter. Att organisationen beviljats utställningsplats har kritiserats av Sveriges statsminister Stefan Löfven och utrikesministern Margot Wallström, liksom av Naturskyddsföreningen och tiotalet andra intresseorganisationer.
Dessutom bojkottas Almedalen i protest av Feministiskt initiativ och RFSL (riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).
Läs mer: Håkan Holmberg: "NMR är en våldssekt"
Uppsala kommun skickar cirka 15 högre tjänstemän och åtta kommunalråd till Visby. Marlene Burwick (S) och Stefan Hanna (C) tycker olika om NRM borde fått tillstånd att närvara.
– Det är inte rätt att de fått tillstånd. Vår mötesfrihet betyder inte att man kan uttrycka vilka åsikter som helst. Men eftersom de nu är där så tycker jag att det är ännu viktigare att vara på plats i Almedalen och stå upp för demokratin. Det är fantastisk viktiga värden att försvara. Almedalen står för ett öppet samhälle där vem som helst får vara med, säger Marlene Burwick.
Men inte NMR, alltså?
– Nej, de förespråkar våld och står inte för de grundläggande demokratiska värdena. Deras närvaro oroar mig eftersom det kan bli konfrontation och konflikt på samma sätt som det tidigare blivit på Uppsalas gator med den här organisationen.
Stefan Hanna håller inte med.
– Jag är absolut emot att censurera andras åsikter. Jag gillar varken den extrema vänsterrörelsens eller den nynazistiskas åsikter, men så länge inte NMR kränker eller hotar någon i det offentliga rummet så är det bättre att vi följer demokratins spelregler och möter dem med våra argument i en saklig debatt. Vi måste argumentera för varför vår demokratiska väg är en bättre väg, säger han.
Regionrådet Börje Wennberg (S) är en av tre regionråd som åker till politikerveckan. Han säger att han inte förstår varför en odemokratisk och nazistisk organisation ska få delta, men han tycker att det är fel att bojkotta Almedalen i protest.
Kommer deras närvaro att påverka dig som politiker i Almedalen?
– Det påverkar i alla fall medialt. De vill ju synas och höras och på det sättet har de ju lyckats, säger Börje Wennberg.
Läs mer: Uppsala lobbar för fyrspår till Arlanda
Uppsalabon och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) ansvarar för att samordna EU:s nya flyktingpolitik. Hon kommer själv att delta i åtta olika aktiviteter under söndag och måndag. Att förbjuda NMR i Almedalen är inte rätt väg att gå, menar hon.
– Jag tycker att det är förfärligt att de är i Almedalen och avskyvärt att de existerar. Vad jag förstår har polisen gett sitt tillstånd och jag har ingen anledning att ifrågasätta det. Men ett förbud är inte rätt strategi, ingen kommer att bry sig om dem i Almedalen mer än media.
– Och jag tycker att det är fel att kolleger väljer att inte åka dit, det är att stoppa huvudet i sanden och dessutom ger man dem för stor betydelse, säger Cecilia Wikström och framhåller att politikerveckan är något vi svenskar ska vara väldigt stolta över.
– Almedalsveckan är en unik svensk företeelse. Ingen annanstans i världen kan vanligt folk få träffa statsministern i en bar över ett glas vin.
Enligt medieuppgifter tidigare i veckan är det polisen som beviljat tillståndet för NMR, efter att ha fått klartecken från Region Gotland. I efterhand har kommunen ångrat sig och vädjat till polisen att ompröva tillståndet, något som polisen inte vill.