Tusentals älgar ska skjutas – men skogen är inte stängd

Det kommer att smälla rejält i de uppländska skogarna de närmaste månaderna. Ett stort antal älgar ska fällas – men det går att vara ute i skogen även när det skjuts.

I Gillberga drog älgjakten i gång på tisdagsmorgonen

Foto: Kjell Sjöberg

Älgjakt2024-10-08 10:25

På tisdagen drar den uppländska älgjakten i gång. Den pågår sedan till den 31 januari nästa år. Under jakten får 1 700 älgar skjutas mot 1 500 förra året. I Sverige som helhet får det skjutas 61 000 älgar.

Men hur många älgar som sedan verkligen fälls återstår att se. 

– Vid den förra jakten fälldes drygt 800 älgar i Uppsala län, förklarar Nathalie Kindbladh, vilthandläggare på länstyrelsen i Uppsala län.

undefined
Nathalie Kindbladh är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Enligt studier som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort sköts det historiskt få älgar förra året. Det ska ha berott på att ett nytt förvaltningssystem för hur älgjakten ska gå till infördes för ett antal år sedan. Men även att älgstammen minskat till följd av en mera omfattande jakt längre tillbaka ska ha påverkat siffran.

– Vintern kom tidigt och med den snön förra året. Det påverkade nog jaktförhållandena och att det bara sköts runt 800 älgar. Men sedan kan en viss nedgång i älgstammen ha påverkat också. Men de siffror om hur många älgar som får fällas utgår från bedömningar om att vi ska behålla en livskraftig älgstam i Sverige, säger Nathalie Kindbladh.

Magnus Johansson är ordförande i Gillberga jaktlag utanför Tierp som börjar jaga under tisdagen. Hans bedömning är att älgstammen minskat på senare tid.

– Vi märker det när det kommer till antalet älgobservationer som minskat i år jämfört med tidigare år. Vi får se hur det påverkar vår jakt i år.

undefined
På tisdagen drar älgjakten i gång i Uppsala län. 1 700 älgar ska skjutas här.

Hos Gillberga jaktlag har man en tilldelning och får skjuta 2,5 vuxna djur per 1 000 hektar.

– Vi har totalt 1 860 hektar mark så det blir ytterligare några djur som vi får fälla, säger han.

Han utesluter inte att man kan komma skjuta även vildsvin under älgjakten.

– Vildsvin finns här i området och har vi möjlighet så kommer vi att skjuta dem också. 

Hur ser det ut med kronhjort och dovhjort då?

– Det är ju möjligt att jaga dem också. De finns ju numera i Tierps kommun borta i Månkarbo. Men de har inte kommit till oss ännu, så det är inte aktuellt.

undefined
Magnus Johansson är ordförande i Gillberga jaktlag.

Vad ska man tänka på om man gå ut i skogen under älgjakten?

– Klä dig i pråliga färger. Ser du att det pågår jakt, ta då kontakt med jägarna på ett bra sätt och informera att du befinner dig i området, säger Nathalie Kindbladh på länsstyrelsen och fortsätter:

– Fråga även hur deras jaktområde ser ut och hur de tänker jaga under dagen. Det är viktigt att betona att alla har rätt att vara i skogen även om det är älgjakt.

undefined
Jaktlaget i Gillberga utanför Tierp får skjuta 2,5 fullvuxna älgar per 1 000 hektar mark.

Var pågår älgjakten?

– Den pågår i stort sett överallt i Uppsala län.

Var är den som mest omfattande?

– I de norra delarna av Uppsala län. Man kan också tänka på att jakten nog kommer att vara som mest intensiv nu i början och ett par veckor framåt. Sedan kommer det nog att lugna ner sig lite.

undefined
Hunden Freja vill helst av allt ut i skogen och spåra älg och annat spännande.

För de som jagar älg i ett i vargrevir kan det innebära fara att släppa lös sin jakthund då den kan stöta på vargar men även andra rovdjur som lokatt. Länsstyrelsen rekommenderar då att hunden ska bära skyddsväst för att allvarliga skador ska undvikas.

– Det är svårt att avgöra var vargen håller till innan spårsnön kommer. Gör en jägare i jaktlaget vargobservationer så ska han se till att ha kontakt med övriga inom jaktlaget om detta. Det motverkar risken incidenter med varg, säger Anders Johannesson, som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen i Uppsala län.

undefined
Älgjakt pågår.
undefined
Älgslakt.
undefined
Var man får jaga är viktigt. Här ser vi en jaktkarta från ett jaktlag i Gillberga i Tierp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!