Upprört när gatlampor tas bort

Nu ska 1 059 gatlampor i Tierps kommun tas bort. Nedmonteringen rör upp känslor och ilska hos människor.

Här granskar Monica Sandström (till höger) gatlampsbeslutet från 1989.

Här granskar Monica Sandström (till höger) gatlampsbeslutet från 1989.

Foto: Kjell Sjöberg

Ålfors2018-05-24 21:00

Ulla Söderberg och Monica Sandström är några av de som är upprörda över kommunens planer. Den gatlampa som fanns på vägen utanför Ulla Söderbergs hus i Ålfors, utanför Ullfors, togs bort tidigare i år och snart ska även Monica Sandströms gatlampa tas bort.

– Jag vill ha tillbaka gatlampan - den gav mig säkerhet och trygghet, säger Ulla Söderberg.

Gatlamporna hos Ulla Söderberg och Monica Sandström är bara två av ett drygt tusental gatlampor som ska ta bort.

– De gatlampor som plockas ned är sådana som är placerade på enskilda vägar eller inne på gårdar, men som kommunen ansvarat för och stått för kostnaderna för, förklarar Thomas Kihlström, samhällsbyggnadschef i Tierps kommun.

En stor del av gatlamporna finns ute på landsbygden och sattes upp för 35 och 50 år sedan. De flesta är utslitna och behöver renoveras eller bytas ut för att kunna fortsatta att användas.

– Skulle kommunen välja att behålla de här lamporna så handlar det om en investering på 20 till 35 miljoner kronor, säger Thomas Kihlström.

Det politiska beslutet att gatlamporna skulle tas bort togs redan 1989. I beslutet hänvisas till demokratiska principer och att alla kommunmedborgare ska behandlas lika. Sedan dess har arbetet med att montera ner lamporna pågått - i dag återstår cirka ett tusen lampor som ska tas ner.

– Vi behandlas inte lika. Jag betalar kommunalskatt men behandlas på ett annat sätt än de som bor i Tierps köping eller kyrkbyn som har gatlampor. Det här är en service kommunen ska tillhandahålla, säger Ulla Söderberg.

Även för Monica Sandström handlar gatlampan om säkerhet.

– Det gror ett missnöje i bygden kring det här. För mig är det här en signal att de styrande i kommunen vill släcka ner landsbygden och tvinga in oss till stan. Se över beslutet från 1989 och förankra det i dagens verklighet, menar Monica Sandström som tidigare var politiskt aktiv i Centerpartiet.

Hon har tidigare varit i kontakt med kommunen och förklarat att hon eventuellt skulle kunna köpa gatlampan som står vid hennes gård i Kastebo, utanför Månkarbo.

– Då fick jag veta att eftersom den skulle tas ned så fick jag inte köpa den, berättar hon.

Nu är beskedet ett annat från kommunen.

– Vi kan överlåta den till henne om hon vill det, men det innebär också att hon svarar för allt underhåll och all strömförsörjning själv till den. Den här möjligheten har alla som vill, säger Thomas Kihlström.

Gatlamporna i Tierps kommun

Det politiska beslutet när det gäller gatu- och vägbelysningen fattades av tekniska nämnden 1989.

I beslutet sägs att gatubelysning i kommunal regi ska tillhandahållas i tätorter där det finns minst 20 hushåll. När det gäller vägbelysning så ska den finnas på de vägar där den fyller en funktion i trafiksäkerhetssynpunkt.

I kommunen finns i dag 6 111 gatlampor. Av dem belyser 3 489 kommunala vägar, gång- och cykelvägar samt allmänna platser i kommunens tätorter. Vidare finns 1 563 stycken gatlampor som belyser Trafikverkets vägar i kommunen.

Sedan finns även de 1 059 gatlamporna som belyser enskilda vägar och enskilda plaster och som nu ska plockas ned.

Källa: Tierps kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!