Privatiseringen inom hemtjänsten är redan klubbad, och den orsakar stark oro bland många anställda, för deras arbetsmiljö och för brukarnas del.
Enligt Anci Holmkvist, förhandlare på Kommunal, visar privatiseringen som har gjorts i kranskommunerna Uppsala, Knivsta, Vallentuna och Väsby, och att det inte blir bättre.
– I Väsby är det katastrof inom hemtjänsten. Det finns till exempel brukare som möter olika hemtjänstanställda varje dag. Brukarna är ofta väldigt sjuka och dementa, de behöver kontinuitet.
Hemtjänstanställda Ylva Holmberg tar som exempel att de anställda i Väsby använder privatbilar – istället för tjänstebilar – för att åka till brukarna. Dessutom får de endast betalt för tiden hos brukarna, och inte för restiden mellan brukarna.
I dagsläget har Upplands Väsby kommun nu börjat återgå till kommunal hemtjänstverksamhet, enligt Anci Holmkvist. Grannkommunen har lärt sig av misstaget, så varför ska Sigtuna kommun följa i samma spår, menar hon.
Många hemtjänstanställda är också bekymrade över nedskärningarna och effektiviseringen. Arbetsvillkoren är oklara. Nu håller kommunen på att ta fram ett upphandlingsunderlag, en kravlista – där man ställer krav på företagen som ska utföra hemtjänsten. Från 1 april kommer privata bolag att ta över all hemtjänstverksamhet.
Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) tycker att det är fel att man lägger ut hela hemtjänsten på privata aktörer.
– I grunden är vi emot den här omfattande privatiseringen. När det nu ändå ska genomföras kunde man ha provat lite grann, låta en del av hemtjänsten privatiseras medan en del kommunal verksamhet samtidigt behålls så att man kan jämföra dem sedan.
Protesterna borde ha gjorts tidigare, enligt en anställd. För nu går det inte att ta tillbaka beslutet. Förhandlaren Anci Holmkvist håller med:
– Det är olyckligt att det har gått så här långt. Vi blev överrumplade att beslutet med privatiseringen gick så snabbt.
Kommunal är emot privatiseringen eftersom fackförbundet inte kan kontrollera arbetsmiljön i privata företag lika lätt.
– Den privata sektorn kan stänga ute oss fackliga organisationer. Där har vi inte samma möjlighet att komma in och kontrollera. Det är inte samma trygghet i den privata sektorn.
Protesterna äger 24 oktober klockan 18.30 och 28 november klockan 15 vid Arlandagymnasiet.