UNT har tidigare berättat att Uppsala kommun har över 100 tomma platser på äldreboenden, till höga kostnader. Uppsalabon Eva Thenius kan bara röra sig med rullator eller rullstol, men fick ingen plats fast hon önskade det. Som svar fick hon att hon hade larmat för lite och att det var billigare med hemtjänst.
– Det var som att få en dörr i ansiktet. Jag bara storgrät, sa Eva Thenius i UNT.
Lars O Ericsson har reagerat kraftigt på artiklarna. Han har tidigare varit centerpartist och kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, och tycker att äldre ska få plats på äldreboende tidigare.
– När man får en plats på äldreboende är det för sent, då är man döende. Tiden blir allt kortare som man får bo där, nu handlar det oftast om tre till fyra månader som man får en plats innan man dör. Det är förfärligt. Man måste få en plats tidigare, säger Lars O Ericsson, numera styrelseledamot i Utvecklingspartiet Demokraterna (UP).
Dessutom tycker han att kraven för vilka som ska få en plats behöver förändras.
– Man måste lätta kraftfullt på reglerna så folk ges en möjlighet. De hundratal lediga platserna beror på de tuffa reglerna.
Centerpartiet reagerar också efter UNT:s artiklar och vill att kriterierna för vilka som får plats på boendena ses över.
– Jag hoppas man tittar över reglerna, hur man ska lätta upp så fler erbjuds plats på boenden. Det känns inte bra när några är missnöjda, inte får en plats och många är ensamma. Det kan vara värt att skriva till nämnden så det kommer upp på dagordning, säger Rigmor Stenmark (C), andre vice ordförande i äldrenämnden.
Hon återkopplar till artikeln om Eva Thenius som även mådde psykiskt dåligt.
– Man måste titta på det. Nu blir människor äldre och äldre, och man kan känna sig psykiskt sjuk och inte bara fysiskt. Jag vill att man resonerar om det, dels rättssäkerheten så alla behandlas lika men även hur de äldre känner sig, säger Rigmor Stenmark.
Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, anser att bedömningen om vilka som erbjuds plats på boenden inte ska påverkas av att det finns tomma lägenheter. Hon tycker att förvaltningen tar snabba beslut om boende ska erbjudas plats, och menar att kommunen inte ändrat reglerna sedan maktskiftet 2014.
– Får du ett beslut om ett äldreboende får du nu välja och vraka för vi har tomma platser på alla boenden. Utmaningen då Lars O Ericsson var ordförande var att det fanns för få platser. Folk dog innan de fick en plats, säger Eva Christiernin.
Hon ställer sig positiv till centerpartisten Rigmor Stenmarks initiativ att lyfta frågan om vilka som bör erbjudas plats.
– Om det finns politiker som tycker vi ska titta på kriterierna ska vi såklart göra det. Jag har undrat samma sak, säger Eva Christiernin.
Uppsala kommun utreder nu frågan om äldreboendes framtid och de tomma platserna. Eva Christiernin berättar att de i den pågående utredningen ser på om det ska finnas mellanvårdsboende:
– Den slutsats jag drar är att vi har en stor brist på mellanboenden. Det är boende innan du har behoven som krävs för att flytta in på vårdboende, då du känner dig otrygg, ensam eller huset är för stort. Det jobbar vi jätteintensivt med nu. Vi har mitt i detta även tomma platser, det har att göra med fri etablering, och det ställer till det på ett annat sätt.