På Tavastehus vårdboende vill ansvariga inte kommentera enskilda personers situation. Men man säger man att larmen, som installerades någon gång på 1990-talet, varit dåliga en längre tid.
– Larmen har strulat och vi har fått plocka ner dem emellanåt för lagning. Sedan har de gått sönder igen. I vissa rum har det funkat bättre, i andra sämre, säger Pernilla Johansson som är områdeschef för det privata vårdbolaget Ansvar och omsorg, som driver boendet.
Har ni kunnat lita på larmen?
– I och med att de gått sönder har vi känt en allt större oro. Vi rapporterade bristerna till Uppsala kommun i december 2015.
Enligt Göta Karlssons dotter Lena Karlsson har det inte funnits fungerande larm under åtminstone de tre senaste åren, varför rapporterade ni det först för drygt ett år sedan?
– Vi har påtalat bristerna för kommunen under de år vi drivit verksamheten. Vi har haft larm som inte fungerat fullt ut, vilket vi sett allvarligt på, och därför legat på kommunen om att de ska prioritera oss i att byta ut larmen.
Enligt Uppsala kommun har man inte fått in någon rapport från vårdboendet om att larmen behövde bytas ut omedelbart.
Kommunen gjorde i februari 2016 en inventering av larmen på alla äldreboenden. UNT har tagit del av inventeringslistan, och kan se att man i den konstaterat att larmen på Tavastehus hade stora brister. Boendet hamnade dock inte högst på prioriteringslistan.
– Vi var tvungna att prova olika lösningar med den befintliga leverantören först. Men de lyckades inte och därför valde vi att akut sätta in en helt ny lösning. Den installationen påbörjades i november, säger Liselotte Engqvist som är biträdande avdelningschef på äldreförvaltningen.
Men av någon anledning slutfördes inte monteringen av det anlitade larmföretaget. Det var dock inget som Tavastehus ska ha meddelat kommunen – däremot ringde Lena Karlsson och upplyste kommunen om att det fortfarande inte fanns larm på plats, trots upprepade löften.
– Vi ser verkligen allvarligt på det här. Det är jätteviktigt att larm finns. Varför det inte monterades klart och varför boendet inte hörde av sig till oss vet vi inte. Vi utreder det här, säger Liselotte Engqvist.
Lena Karlsson säger att hon kontaktat kommunen många gånger och påpekat att larm inte finns, varför har ni inte agerat tidigare?
– Vi har inte förstått det som att larm inte finns alls. Däremot såg vi ju utifrån vår egen inventering att larmen behövde bytas ut.
Uppsala kommun har lex Sarah-anmält hela ärendet för att låta utreda vad som gått fel.
Har alla äldreboenden i Uppsala fungerande larm nu?
– Det ska inte finnas något boende som inte har larm alls. Däremot behöver larmen underhållas och vi har kvar en del underhåll.