Det som tidigare kallades staben inom äldreförvaltningen i Uppsala kommun har utgjorts av cirka 15 tjänstemän. Under det senaste året har alla utom tre personer i staben slutat.
De tjänstemän som lämnat staben har arbetat bland annat med att granska brister inom äldreomsorgen och med att ta fram beslutsunderlag till politikerna i äldrenämnden.
Flera av dem har jobbat i många år med äldreomsorgsfrågor vilket innebär att mycket kompetens gått förlorad.
Trots att äldreomsorgen väntas gå back med 50 miljoner i år har två chefer köpts ut och fått arbetsfri lön på 726 000 respektive 1,1 miljoner kronor. Båda har kort senare anställts i andra kommuner, en av dem som äldreomsorgschef.
UNT:s källor hävdar att tjänstemän i våras blev tillsagda att inte granska hur kommunens egen äldreomsorg fungerar, trots signaler från anhöriga om brister i vården. I stället skulle kontrollerna inriktas mot den privatdrivna äldreomsorgen.
– När tjänstemän undrade varför blev svaret från ledningen att man inte skulle ställa frågor. Detta var droppen som fick anställda att säga upp sig, uppger en tidigare medarbetare.
Tidigare anställda hävdar även att en omfattande tillsynsrapport av Uppsalas alla äldreboenden stoppades undan utan förklaringar.
Under löfte om anonymitet har UNT intervjuat tio av de tjänstemän som sökt sig vidare.
Samtliga pekar ut äldreförvaltningens direktör Gunn-Henny Dahl som avgörande orsak till att de inte ville fortsätta.
Gunn-Henny Dahl är en av kommunens allra högsta chefer med ansvar för 3 500 anställda och en budget på 1,7 miljarder kronor.
Hon kritiseras bland annat för att ena dagen favorisera vissa medarbetare för att nästa dag sänka samma personer. Kritikernas lista mot Gunn-Henny Dahl är lång: fattade beslut ändras plötsligt, tjänstemän får oväntat nya arbetsuppgifter, organisationen upplevs som stundtals kaotisk.
– Det har varit mycket gråt och många har mått dåligt, säger en tidigare anställd.
Gunn-Henny Dahl ställer sig frågande till kritiken mot henne.
– Ingen av dem som slutat har kritiserat mig för min ledarstil, säger hon.
Hon uppger att det har varit många omorganisationer och chefsbyten vilket kan ha upplevts som jobbigt.
På frågan varför ett par chefer köpts ut säger Gunn-Henny Dahl att deras tjänster försvann i samband med omorganisationer.
– Då kan man ansöka om karriärväxling men det har inte hanterats av mig utan av HR-avdelningen.
Hon avvisar påståenden om att tjänstemän uppmanats att inte granska kommunens egen äldreomsorg samt att en tillsynsrapport av äldreboenden ska ha stoppats undan. I båda fallen handlar det om missförstånd enligt Gunn-Henny Dahl.
– Jag kanske borde ha pratat med medarbetarna om de här frågorna. Men givetvis granskar vi såväl den privata som den egna äldreomsorgen. Den rapport från äldreboenden som nämnts kommer vi att jobba vidare med.
Hon uppger att rekryteringar pågår för att täcka upp för dem som slutat.
Äldrenämndens ordförande Monica Östman (S) säger att en del av de som sökt sig vidare blev missnöjda när Gunn-Henny Dahl tillsattes som direktör och stramade upp verksamheten.
– Tidigare hade de fått göra som de ville. Gunn-Henny Dahl får klä skott för att hon är en tydlig chef och dessutom kvinna.
Monica Östman har dock själv inte frågat dem som sagt upp sig varför de inte ville arbeta kvar.
Flera av dem UNT talat med är förvånade över att inte kommunledningen agerat.
– En hel stab slutar men från centralt håll verkar ingen intresserad av att ta reda på varför, säger en av dem som sökt sig bort.