Äldreomsorg till lägstbjudande på väg bort

Modellen där billigaste vårdgivaren får kontraktet ska överges. Det uppger Monica Östman (S), ordförande vid äldrenämnden i Uppsala.

Äldreomsorg. Det är kommunens uppföljningar och inte ersättningen till vårdgivaren som avgör hur bra vården bli. Det anser Gunnel Jägare vid Uppsala demensförening.

Äldreomsorg. Det är kommunens uppföljningar och inte ersättningen till vårdgivaren som avgör hur bra vården bli. Det anser Gunnel Jägare vid Uppsala demensförening.

Foto: Dan Pettersson

Äldreomsorg2016-11-27 11:00

Den senaste tiden har kommunen använt lägsta-pris-upphandlingar vid beställningar inom äldreomsorgen. Men enligt Monica Östman är det nu slut med det.

– Upphandlingen för de nio boenden som Private Nursing ska överta är sista gången äldrenämnden använder modellen, säger hon.

– Nackdelen med den typen av upphandlingar är att vi enligt lag måste anta den anbudsgivare som erbjuder lägst pris om den lovar att uppfylla kvalitetskraven. Men det är inte säkert att just det företaget kommer att hålla hög kvalitet, det går ju att utlova vad som helst i ett anbud.

Varför genomförde ni då den upphandling som Private Nursing vann med en modell ni tycker är dålig?

– Vi mäktade inte med att byta upphandlingsmodell, det är ett jättejobb att arbeta om underlaget.

Enligt Monica Östman kommer äldrenämnden vid framtida upphandlingar att fastställa en ersättningsnivå som anbudsgivarna inte kan att lägga sig under. Istället ska de tävla om att erbjuda så hög kvalitet som möjligt för det fixerade beloppet.

Anders Blixt vid Kommunal välkomnar äldrenämndens planer.

– Det är ett steg i rätt riktning. Skulle kommunen fortsätta med upphandlingar där lägsta pris gäller så kommer vårdbolag med hög kvalitet att slås ut. Det finns vårdbolag som ligger högre i pris och erbjuder mer välutbildad personal, högre personaltäthet och humanare scheman men de kan inte konkurrera med dem som har låga priser och låg bemanning.

Gunnel Jägare, ordförande i Uppsala demensförening, tycker inte att låg ersättning till ett vårdföretag i sig behöver påverka vården.

– Det handlar inte om pris. Det avgörande är vilken kvalitet som företaget utlovar i upphandlingen och hur kommunen sedan följer upp det. Kommunen måste göra oanmälda tillsynsbesök och det ska ske snabbt efter övertagandet.

Enligt Monica Östman är kommunens uppföljningar på väg att utökas.

– Under 2017 kommer vi att förstärka tillsynen av äldreomsorgen. Inom äldrenämnden är vi överens om att det inte kommer att vara syndernas förlåtelse om det uppdagas brister.

De maktmedel som politikerna kan ta till är bland annat ersättningsreduceringar, i praktiken en form av straffavgifter och i riktigt allvarliga fall kan kontrakten hävas.

Johan Carlsson (M), ledamot i äldrenämnden, håller med om att utförarna inte ostraffat ska kunna tumma alltför mycket på kvaliteten.

– Det ska vara olönsamt att missköta sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!