Vid nedläggningen gick 17 läkare på utbildningen. Beslutet kritiserades från många håll, men motiverades från ledningen med att projektet inte nått målen, ingen läkare hade nått specialistkompetens i akutsjukvård.
Två av de som gick utbildningen vid Akademiska var Susann Järhult och Peter Glans (se artikel intill). De var vid nedläggningen så nära specialistexamen att de tilläts göra den färdig.
– Jag var väldigt besviken när utbildningen lades ned, men är naturligtvis glad att vi nu fått möjlighet att bygga upp specialiteten här i Uppsala igen, säger Susann Järhult.
Samtidigt som Akademiska inledde sitt projekt, startade en likadan utbildning vid Linköpings universitetssjukhus. Det projektet fick fortsätta, och nu bemannar akutläkare samtliga arbetslag vid Linköpings universitetssjukhus akutmottagning.
Totalt har nu 19 sjukhus runt om i Sverige akutläkarutbildningar, och 2015 blev akutläkare en egen basspecialitet för läkare. Det innebär att de blivande specialisterna har cirka 70 procent av utbildningstiden förlagd till en akutmottagning.
Swesem, (Svensk förening för akutsjukvård), bildades 1999 i Uppsala. Swesem har nu 250 medlemmar och föreningens mål är att specialister i akutsjukvård ska leda och utveckla arbetet vid landets alla akutmottagningar. Andra mål är att akutsjukvård år 2020 ska ingå som egen kurs i alla grundutbildningar i Sverige, och att alla universitetssjukhus då har en egen professur i akutsjukvård.