Akademiska startar podcast om cancer

På torsdag släpper Akademiska sjukhuset första avsnittet av "En podd om cancer".

– Vi vill främst nå patienter och anhöriga men även andra som är intresserade får förstås lyssna, berättar Lotten Åsén Blomqvist, programledare.

22 augusti 1916 16:07

Tanken är att det ska komma ett avsnitt per månad innehållande stöd, råd och hjälp till dem som lever med cancer, antingen som drabbade eller anhöriga. Avsnitten blir 30 minuter långa och förutom programledaren Lotten Åsén Blomqvist kommer en patient och en expert till tals.

Lotten Åsén Blomqvist är sjuksköterska och har arbetat länge på onkologen på Akademiska sjukhuset. Nu är hon knuten till Cancerrådet i Uppsala som samordnare.

– Vi har de tre första avsnitten klara. Hittills har det inte varit svårt att få personer att ställa upp. Vi hoppas också få kontakt med fler patienter och anhöriga genom podden nu under hösten, säger hon.

Hon hoppas nå en bred publik även om podcasts, det vill säga radio via nätet, kanske känns som ett främmande format för de lite äldre.

– Vi är tydliga med att det är Akademiska sjukhusets pod, men innehållet bör intressera lyssnare i hela landet, säger Lotten Åsén Blomqvist.

Hemsidan enpoddomcancer.se är redan nu aktiv . På torsdag 25 augusti går det att lyssna på premiäravsnittet "Vi kan inte bota dig", som handlar om Fredrik, som strax efter sin 35-årsdag fick beskedet att han drabbats av lungcancer. Han lever i dag, tre år efter diagnosen, ett normalt liv.

I kommande avsnitt avhandlas ämnen som tarmcancer, cancer under graviditet, bröstcancer och cancer hos barn och ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner