50-årsjubilerar i Hälsingehambon

Vattholmaborna Anita och Torsten Andersson har vunnit Hälsingehambon nio gånger. I år dansar de för 50:e året i rad. ”Det är roligt att tänka tillbaka på alla åren vi dansat”.

Torsten och Anita Andersson från Tensta, 50 – årsjubilerar i årets Hälsingehambo. Vänstra bilden visar när paret tog hem sin tredje seger i rad 1978.

Torsten och Anita Andersson från Tensta, 50 – årsjubilerar i årets Hälsingehambo. Vänstra bilden visar när paret tog hem sin tredje seger i rad 1978.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Järvsö2019-07-12 14:00

Den 13 juli är det dags får årets Hälsingehambo. 74–åriga Anita och 80–åriga Torsten Andersson i Tensta norr om Uppsala deltar för 50:e året i rad.

– Det är roligt att komma dit och träffa folk som vi dansat i hop med i 50 år. En del har lagt av och står med käpp och hejar och säger ”är du med än?” Jag brukar skoja och säga att vi är sponsrade av hemtjänsten, säger Torsten Andersson.

Anita och Torsten Andersson är ett av tio par från Tensta folkdanslag i Vattholma som deltar i årets Hälsingehambo.

– Vi är både juniorer, seniorer och veteraner från folkdanslaget som ska vara med i årets tävling. Yngsta dansparet är 13 år gamla. Vi har hyrt ett helt vandrarhem. Gemenskapen är det bästa av allt, säger Anita.

Hälsingehambon består av tre etapper dans på olika underlag. Slåtteräng i Hårga, gräsmatta i Arbrå och sist på dansbana i Järvsö. Att bemästra dessa tre underlag är en av utmaningarna. I veteranklassen dansar par som är 55 år och uppåt i fyra minuter per etapp och de bedöms för sin teknik, balans, samdansning och följsamhet till musiken och får sedan en bedömningssiffra vid varje etapp.

Torsten Andersson som fyllt 80 märker av att balansen blivit sämre med åren.

– Jag är lite rädd för orken när vi ska dansa på gräs. Det är gropigt och knöligt och det gäller att hålla balansen. Jag har fått ett ”hamboknä” som jag måste smörja in och ha knäskydd på.

Musiken är en viktig komponent i tävlingen.

– När det är lutning i uppförsbacke är det viktigt med musiken. Den ska ge en extra skjuts och ny energi att orka hela vägen. Horgalåten är den bästa, säger Torsten som får medhåll av Anita.

Nio gånger har paret vunnit Hälsingehambon. tre gånger i huvudklassen och sex gånger i veteranklassen. Att vinna tävlingen 2009 var en extra stor bedrift med tanke på att Anita hade opererat sin höft och inte hade kunnat dansa på flera månader.

– Jag hade bestämt mig för att dansa igen och drygt fyra månader efter operationen vann vi Hälsingehambon. Under finalen tvingades vi dessutom dansa längre än vanligt. 15 minuter dansade vi eftersom domarna inte kunde skilja oss från ett annat par.

Hur håller ni er i form?

– Vi håller igång hela tiden. Vi dansar två gånger i veckan och Torsten går också på Fyris park varje vecka, berättar Anita.

Kommer ni fortsätta att delta i Hälsingehambon även kommande år?

– Vi får se, vi tar ett år i taget. Men så länge vi orkar fortsätter vi, säger Torsten och Anita Andersson.

Det här är Hambo

Hambo, som dansas till musik i 3/4 takt, tillhör de svenska gammaldanserna. Den är närbesläktad med polska och var ursprungligen en variant av polka–mazurka. Den utvecklades troligen kring förra sekelskiftet ur polskan som under 1800-talet var den vanligaste pardansen på den svenska landsbygden. Vid förra sekelskiftet kom också de första kompositionerna av särskilda hambomelodier.

Hälsingehambon dansas i ungdomsklass: – 15 år (dansar 4 minuter), huvudklass:16– 54 år (dansar 8 minuter) och seniorklass: 55 år – (dansar 4 minuter).

Källa: Hälsingehambon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!