TIPSEN: SÄ sticker din julklapp ut i mÀngden

Siktar du pÄ att göra din julklapp lite mer personlig och fÄ din familj att bli lite avis? DÄ ska du följa Anna María Larssons hÀrliga knep inför julen.

Anna María Larsson har flera hÀrliga förslag pÄ paketinslagningar för dina julklappar.

Anna María Larsson har flera hÀrliga förslag pÄ paketinslagningar för dina julklappar.

Foto: Forumkvarteret

Uppsala2021-11-30 13:34
Detta Àr ett annonssamarbete.

Nu börjar tiden dÄ vi ska hitta de dÀr fina julklapparna och kanske gÄ runt i de hÀrliga butikerna i Forumkvarteret i Uppsala för att hitta nÄgot till en kÀr familjemedlem. Anna María Larsson har flera förslag pÄ hur du kan sticka ut i mÀngden med hjÀlp av en kreativ paketinslagning.

– Det Ă€r bara att gĂ„ till sig sjĂ€lv och tĂ€nka pĂ„ hur man reagerar nĂ€r man fĂ„r ett paket som Ă€r inslaget med mycket kĂ€rlek. Det Ă€r en fantastisk kĂ€nsla!, sĂ€ger Anna MarĂ­a Larsson, kreatör och "Do it your -self"-inspiratör. 

Hon sĂ€ger att man med enkla medel kan komma vĂ€ldigt lĂ„ngt nĂ€r det gĂ€ller kreativitet. Det finns nĂ„gra enkla knep som gör att du kan piffa till dina julklappar lite extra. 

– Har du ett enkelt paket med ett enfĂ€rgat papper kan du pĂ„ ett lĂ€tt sĂ€tt snygga till det genom att knyta pĂ„ ett band eller snöre och sticka in lite röda bĂ€r och en grankvist. Har du dessutom lite lack hemma Ă€r det snyggt att piffa med ett lacksigill. VĂ€ldigt lite anstrĂ€ngning, men genast ser paketet lite mer jobbat ut.

undefined
Anna María Larsson tipsar bland annat om att slÄ in ditt paket med cellofanpapper.

Ett annat knep för garanterad wow-kÀnsla Àr att anvÀnda bÄde vanligt presentpapper och cellofan. SlÄ först in ditt paket i det vanliga pappret, sen lÀgger du ut cellofanen och strösslar konfetti, blomblad, paljetter eller nÄgot liknande innan du packar in paketet i detta.

– Jag vill Ă€ven tipsa om att stĂ€nka lite fĂ€rg pĂ„ paketet. Det Ă€r ett vĂ€ldigt fint och enkelt sĂ€tt att fĂ„ en enfĂ€rgad julklapp att bli lite mer levande. Du kan anvĂ€nda nĂ€stan vilken fĂ€rg som helst, spĂ€d med lite vatten sĂ„ blir den lĂ€ttare att hantera. Doppa en pensel och stĂ€nk fĂ€rgen pĂ„ paketet.

undefined
Genom att stÀnka lite fÀrg pÄ paketet och slÄ in det med ett snöre, torkad apelsin och en kanelstÄng sÄ blir ditt paket lite mer unikt.

Har du nĂ„gra tips nĂ€r det gĂ€ller att slĂ„ in lite mer hĂ„llbara paket? 

– I princip kan du slĂ„ in paket med insidan av en matkasse. I stĂ€llet för att kasta dem kan du anvĂ€nda dina papperskassar till nĂ„got annat. Genom att klippa remsor av gamla tygbitar kan du göra egna snygga band. Fransa upp tyget i kanterna sĂ„ fĂ„r du en lite mjukare kĂ€nsla pĂ„ bandet. Dekorera gĂ€rna med till exempel torkade apelsinskivor och kanelstĂ€nger. Det Ă€r mĂ„nga saker som finns i skafferiet som man kan anvĂ€nda till paketinslagning.

– Det gĂ„r ocksĂ„ att slĂ„ in paketen i tyg, dĂ€r kan man inspireras av japanerna och deras Furoshikii, som Ă€r ett tygstycke du slĂ„r in dina paket i. Det finns massa fina sĂ€tt att knyta pĂ„. Bara att googla för massa inspiration. En vanlig kökshandduk kan vara perfekt att slĂ„ in köksrelaterad present i. DĂ„ slĂ„r du tvĂ„ flugor i en smĂ€ll och sjĂ€lva inslagningen blir en del av paketet.

undefined
Ett av paketen som Anna María sjÀlv har slagit in.

Har du gamla notblad, serietidningar eller tapetbitar som ligger hemma kan du gĂ€rna anvĂ€nda det som inslagspapper. 

Anna María tipsar Àven om att skippa det vanliga paketsnöret.

– Köp band i tyg, snören eller leta om du har nĂ„got hĂ€rligt i hemmet som det gĂ„r att göra ett band av. Det Ă€r i min mening mycket finare Ă€n vanliga paketsnören som Ă€r i plast, sĂ€ger hon.

undefined
HĂ€r ett av paketen som Anna MarĂ­a Larsson har slagit in.

I juletid Ă€r det mĂ„nga som Ă€r stressade, och du kanske Ă€r ute i sista minuten med att handla dina julklappar. Men det kan Ă€ndĂ„ vara hĂ€rligt att fĂ„ lite egentid med paketinslagningen innan det riktiga julfirandet börjar. Anna MarĂ­a sĂ€ger att det verkligen Ă€r vĂ€rt att avsĂ€tta lite tid för det. 

– Gör paketinslagningen till en del av din julklapp! Det ger sĂ„ mycket mer om du lagt tid pĂ„ det och gör nĂ„got roligt av det. 

Ett bra tips Ă€r ocksĂ„ att ge ett presentkort pĂ„ en upplevelse som till exempel ett restaurangbesök. Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att man bara rĂ€cker över presentkortet i ett kuvert men för att göra det lite lurigare för mottagaren att gissa vad det Ă€r sĂ„ kan du fixa till en skokartong som du lĂ€gger presentkortet i. 

MÄla pÄ kartongen eller klÀ in i tyg eller papper. Eller varför inte lÄta barnen vara med och sÀtta sin prÀgel pÄ kartongen? Fyll sen lÄdan med lite silkespapper och lÀgg i presentkortet sÄ kÀnns julklappen genast lite mer arbetad. Det gÄr att göra sÄ mycket med lite fantasi, och visst Àr det roligare att kunna överraska mottagaren med ett paket som ser ut som nÄgot helt annat.

Besök butikerna och restaurangerna i Forumkvarteret.

HĂ€r nedan följer Anna MarĂ­as fem tips pĂ„ hur du kan slĂ„ in dina paket! 

SÄ slÄr du in en sval och stilfull julklapp

SlĂ„ in en riktigt hĂ€rlig julklapp – pĂ„ klassiskt vis! 

Tips - anvĂ€nd genomskinligt papper och slĂ„ in paketet med nĂ„got vackert! 

SlÄ in paketet med smak och doft

Ett fyrkantigt paket behöver inte vara fyrkantigt!

Karta: HĂ€r ligger Forumkvarteret i Uppsala
Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ UNT.