TIPSEN: Så sticker din julklapp ut i mängden

Siktar du på att göra din julklapp lite mer personlig och få din familj att bli lite avis? Då ska du följa Anna María Larssons härliga knep inför julen.

Anna María Larsson har flera härliga förslag på paketinslagningar för dina julklappar.

Anna María Larsson har flera härliga förslag på paketinslagningar för dina julklappar.

Foto: Forumkvarteret

Uppsala2021-11-30 13:34
Detta är ett annonssamarbete.

Nu börjar tiden då vi ska hitta de där fina julklapparna och kanske gå runt i de härliga butikerna i Forumkvarteret i Uppsala för att hitta något till en kär familjemedlem. Anna María Larsson har flera förslag på hur du kan sticka ut i mängden med hjälp av en kreativ paketinslagning.

– Det är bara att gå till sig själv och tänka på hur man reagerar när man får ett paket som är inslaget med mycket kärlek. Det är en fantastisk känsla!, säger Anna María Larsson, kreatör och "Do it your -self"-inspiratör. 

Hon säger att man med enkla medel kan komma väldigt långt när det gäller kreativitet. Det finns några enkla knep som gör att du kan piffa till dina julklappar lite extra. 

– Har du ett enkelt paket med ett enfärgat papper kan du på ett lätt sätt snygga till det genom att knyta på ett band eller snöre och sticka in lite röda bär och en grankvist. Har du dessutom lite lack hemma är det snyggt att piffa med ett lacksigill. Väldigt lite ansträngning, men genast ser paketet lite mer jobbat ut.

undefined
Anna María Larsson tipsar bland annat om att slå in ditt paket med cellofanpapper.

Ett annat knep för garanterad wow-känsla är att använda både vanligt presentpapper och cellofan. Slå först in ditt paket i det vanliga pappret, sen lägger du ut cellofanen och strösslar konfetti, blomblad, paljetter eller något liknande innan du packar in paketet i detta.

– Jag vill även tipsa om att stänka lite färg på paketet. Det är ett väldigt fint och enkelt sätt att få en enfärgad julklapp att bli lite mer levande. Du kan använda nästan vilken färg som helst, späd med lite vatten så blir den lättare att hantera. Doppa en pensel och stänk färgen på paketet.

undefined
Genom att stänka lite färg på paketet och slå in det med ett snöre, torkad apelsin och en kanelstång så blir ditt paket lite mer unikt.

Har du några tips när det gäller att slå in lite mer hållbara paket? 

– I princip kan du slå in paket med insidan av en matkasse. I stället för att kasta dem kan du använda dina papperskassar till något annat. Genom att klippa remsor av gamla tygbitar kan du göra egna snygga band. Fransa upp tyget i kanterna så får du en lite mjukare känsla på bandet. Dekorera gärna med till exempel torkade apelsinskivor och kanelstänger. Det är många saker som finns i skafferiet som man kan använda till paketinslagning.

– Det går också att slå in paketen i tyg, där kan man inspireras av japanerna och deras Furoshikii, som är ett tygstycke du slår in dina paket i. Det finns massa fina sätt att knyta på. Bara att googla för massa inspiration. En vanlig kökshandduk kan vara perfekt att slå in köksrelaterad present i. Då slår du två flugor i en smäll och själva inslagningen blir en del av paketet.

undefined
Ett av paketen som Anna María själv har slagit in.

Har du gamla notblad, serietidningar eller tapetbitar som ligger hemma kan du gärna använda det som inslagspapper. 

Anna María tipsar även om att skippa det vanliga paketsnöret.

– Köp band i tyg, snören eller leta om du har något härligt i hemmet som det går att göra ett band av. Det är i min mening mycket finare än vanliga paketsnören som är i plast, säger hon.

undefined
Här ett av paketen som Anna María Larsson har slagit in.

I juletid är det många som är stressade, och du kanske är ute i sista minuten med att handla dina julklappar. Men det kan ändå vara härligt att få lite egentid med paketinslagningen innan det riktiga julfirandet börjar. Anna María säger att det verkligen är värt att avsätta lite tid för det. 

– Gör paketinslagningen till en del av din julklapp! Det ger så mycket mer om du lagt tid på det och gör något roligt av det. 

Ett bra tips är också att ge ett presentkort på en upplevelse som till exempel ett restaurangbesök. Det är lätt hänt att man bara räcker över presentkortet i ett kuvert men för att göra det lite lurigare för mottagaren att gissa vad det är så kan du fixa till en skokartong som du lägger presentkortet i. 

Måla på kartongen eller klä in i tyg eller papper. Eller varför inte låta barnen vara med och sätta sin prägel på kartongen? Fyll sen lådan med lite silkespapper och lägg i presentkortet så känns julklappen genast lite mer arbetad. Det går att göra så mycket med lite fantasi, och visst är det roligare att kunna överraska mottagaren med ett paket som ser ut som något helt annat.

Besök butikerna och restaurangerna i Forumkvarteret.

Här nedan följer Anna Marías fem tips på hur du kan slå in dina paket! 

Så slår du in en sval och stilfull julklapp

Slå in en riktigt härlig julklapp – på klassiskt vis! 

Tips - använd genomskinligt papper och slå in paketet med något vackert! 

Slå in paketet med smak och doft

Ett fyrkantigt paket behöver inte vara fyrkantigt!

Om du lägger lite extra kärlek på din paket - så blir det väldigt uppskattat av den person som du ger julklappen till.
Om du lägger lite extra kärlek på din paket - så blir det väldigt uppskattat av den person som du ger julklappen till.
Karta: Här ligger Forumkvarteret i Uppsala
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.