De har delat ut tusentals armpuffar till barn i Uppsala - men uppmanar till vaksamhet och badvett

I fjol omkom fem barn i drunkningsolyckor i Sverige. Det här är en oroande utveckling och något som Dina Försäkringar vill motverka. Det var också därför som försäkringsbolaget nyligen delade ut flera hundra armpuffar till barn och familjer i Uppsala. – Vi vill påminna föräldrar om farorna med vatten inför badsäsongen, men samtidigt uppmuntra till bad och lek, säger Krister Ängalid, vd på Dina Försäkringar Mitt.

Dina Försäkringar vill påminna föräldrar om farorna med vatten inför badsäsongen, men vill samtidigt uppmuntra till bad och lek. Det är viktigt att barn vänjer sig vid vatten i tidig ålder eftersom det ger en ökad trygghet och är ett första steg till att barnen lär sig simma.

Dina Försäkringar vill påminna föräldrar om farorna med vatten inför badsäsongen, men vill samtidigt uppmuntra till bad och lek. Det är viktigt att barn vänjer sig vid vatten i tidig ålder eftersom det ger en ökad trygghet och är ett första steg till att barnen lär sig simma.

Foto: Dina Försäkringar

Uppsala2022-06-27 07:43
Detta är ett annonssamarbete.

Sommaren i Sverige är förknippad med sol och bad, men vatten kan även innebära livsfara för stora och små. Enligt Svenska Livräddningssällskapet omkom tre pojkar och två flickor till följd av drunkning under förra året.

– Det är siffror som kan verka låga, men att ett barn omkommer till följd av drunkning är ett barn för mycket. Vi vill därför bidra till att öka säkerheten i och omkring vatten genom att informera om vattensäkerhet, säger Krister Ängalid.

Nära, lokala och engagerade - läs mer om Dina Försäkringars trygga och pålitliga hemförsäkring här

undefined
Krister Ängalid, vd på Dina Försäkringar Mitt.

Dina Försäkringar har över 250 års erfarenhet och kunskap om försäkringsskydd. De försäkrar allt från hem, bilar, familjer, hundar och lantbruk till företag. Men deras engagemang för samhället sträcker sig längre än så.

– Vi vill vara med och bidra till ett tryggare samhälle. För ett tag sedan delade vi ut gratis reflexer och nu har vi valt att informera om vattensäkerhet inför sommaren, säger han, och berättar att de även delade ut gratis armpuffar från Aquarapid till de allra minsta i början av sommaren.

undefined
Dina Försäkringar vill bidra till att öka säkerheten i och omkring vatten genom att informera om vattensäkerhet.

Det finns en myt kring vattensäkerhet som Krister Ängalid vill lyfta fram lite extra. Det är många som tror att man skriker och viftar med armarna när man håller på att drunkna. Det stämmer inte. Både barn och vuxna drunknar ofta snabbt och tyst.

– Vuxnas uppsikt är livsviktigt för våra barns säkerhet och trygghet. Lägg undan boken, mobilen eller surfplattan, säger Krister och fortsätter:

Håll dig inom en armlängds avstånd från ditt badande barn. Lämna aldrig små barn, eller någon som inte kan simma ensamma i vatten, eller under uppsikt av ett annat barn.

Det är även viktigt att inte förlita sig på olika flytanordningar för barn. Din uppmärksamhet är det bästa skydd som du kan ge ditt barn. De över tusentals armpuffar som Dina Försäkringar delade ut till barnfamiljer i Uppsala med omnejd, i början av sommaren, är till exempel inte en säkerhetsprodukt.

Enligt Krister Ängalid delade de ut armpuffarna för att uppmuntra fler föräldrar till bad och lek tillsammans med sina barn.

– Det är bra om barn vänjer sig vid vatten i tidig ålder. Det ger en ökad trygghet, men det är även ett första steg till att barnen lär sig att simma, säger han.

undefined
Armpuffar till trots - det viktigaste är att inte förlita sig på olika diverse flytanordningar, så som till exempel badringar eller armpuffar. Föräldrarnas uppmärksamhet är det bästa skydd som kan ges till barnet.

Krister Ängalid poängterar att det är viktigt att ha sällskap med sig när man badar, även ungdomar och vuxna. Glöm inte att gå försiktigt på bryggor, klippor och bassängkanter. Hoppa och dyk bara om det är tillräckligt djupt och undvik att simma under bryggor eller hopptorn.

– Jag hoppas att vi alla tänker till lite extra i sommar och är rädda om varandra, säger han.

Här kan du läsa mer om Dina Försäkringars historia - över 250 års erfarenhet och kunskap om försäkringsskydd 

Badvett - här är 11 punkter att tänka på:

 • Tala om vart du ska och när du tror att du kommer tillbaka.
 • Ta reda på var du hittar livräddningsutrustning.
 • Ha alltid sällskap med dig är du badar.
 • Ha hela tiden uppsikt över varandra.
 • Gå försiktigt på brygga, klippa eller bassängkant.
 • Hoppa och dyk bara om det är tillräckligt djupt.
 • Simma längs med strand eller brygga.
 • Knuffa aldrig i någon eller håll fast någon i vattnet.
 • Undvik att simma under brygga och hopptorn.
 • Ropa bara på hjälp när du verkligen behöver.
 • Använd förlängda armen om du behöver hjälpa någon upp ur vattnet.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.