Annonssamarbete med Skadeservice

SÄ för de kampen mot det du spolar ner i toaletten

Har du tĂ€nkt pĂ„ vad som hĂ€nder med topsen du spolar ner? PĂ„ Henriksdals reningsverk i Stockholm kan den hamna i en gigantisk skrĂ€pklump som sanerare mĂ„ste hacka loss – för hand. Arbetet som Skadeservice osynliga hjĂ€ltar gör hĂ„ller igĂ„ng staden och maxar produktionen av biogas.

Skadeservice kontrollerar sÀkerheten nÀr omröraren inspekteras och genomsöks pÄ eventuella skador.

Skadeservice kontrollerar sÀkerheten nÀr omröraren inspekteras och genomsöks pÄ eventuella skador.

Foto: Michael Bergman

Native Plus2024-10-05 04:00
Detta Àr ett annonssamarbete.

– TĂ€nk dig en stor kebab som grillas pĂ„ en axel. I mitten sitter en omrörare, som en propeller och pĂ„ den Ă€r sjĂ€lva köttet som allt skrĂ€p fastnat pĂ„. Det kan vara vĂ„tservetter, tops, bindor och tamponger, sĂ€ger Michael Bergman som Ă€r arbetsledare inom VA och sanering pĂ„ Skadeservice. 

LÀs mer om Skadeservice och vad de kan hjÀlpa till med hÀr.

undefined
Den sÄ kallade kebaben av vÄtservetter, tops, trasor och annat.

Det Àr i rötkammaren den stora kebaben bildas, men rötkammarens syfte Àr egentligen inte att agera papperskorg. HÀr ska slam förvaras och förÀdlas, en biprodukt frÄn avloppsvattenreningen som bestÄr av toalettpapper, bajs, matrester och kaffesump. Och det kanske ocksÄ lÄter som skrÀp men slammet Àr vÀrdefullt eftersom det producerar biogas.

undefined
Rötkammaren i bergrummet gÄr 28 meter ner.

– Biogasen anvĂ€nds pĂ„ Ă„kermarker och som drivmedel i taxibilar, personbilar och kommunala bussar, sĂ€ger Nathalie Qvick, processingenjör pĂ„ Stockholm Vatten och Avfall.

Enorma mÀngder skrÀp slipper igenom

Henriksdals reningsverk i Stockholm Ă€r ett av Nordens största. DĂ€rför Ă€r det kanske inte konstigt att det blir en hel del skrĂ€p som hamnar hĂ€r – trots att rensgaller ska sĂ€tta stopp för det innan det kommer in i reningsverket.

- Det spolas ner mÄnga saker som inte hör hemma i avloppsvattnet och vÄra rensgaller kan inte fÄnga upp allt, sÄ delar av det smiter vidare. NÀr det samlats skrÀp i rötkammaren ger det mindre plats för slammet som hade kunnat bli biogas och biomull till Äkermarker. DÀrför mÄste vi tömma kammarna och sanera dem dÄ och dÄ, sÀger Nathalie.

Hackar med spadar och trÀdgÄrdsredskap för att lossa

Och det Àr hÀr Skadeservice kommer in i bilden. De utför ett arbete som den kÀnslige förmodligen inte skulle klara av. LÀttare blir det inte heller av att Henriksdals reningsverk ligger insprÀngt i ett berg och att det Àr höga temperaturer i rötkamrarna.

För att komma Ă„t skrĂ€pet behöver man gĂ„ in ovanifrĂ„n med hjĂ€lp av en lyftkran, fyra sanerare och en torrsug - en stor slang som hissas ner för att suga upp allt skrĂ€p. 

undefined
Till höger i bild: PÄ berget stÄr Skadesevice torrsugsaggregat, som Àr som en enorm dammsugare som letar sig ner i hÄlet till bergrummet. Till vÀnster: Ett förfilter dÀr materialet som sugs upp hamnar. Det tippas i sin tur pÄ en avfallsanlÀggning.

Med hjÀlp av lyftkranen ovanpÄ berget förs tvÄ personer ner i rötkammaren i bergrummet samtidigt som de hÄller i slangen. NÀr luckan till kammaren öppnas möts de av den enorma klumpen.

- Om rötkammaren inte varit igÄng pÄ ett tag har den hunnit tömmas pÄ rötslammet och dÄ kan man nÀstan stÄ pÄ allt skrÀp som knutits samman, sÀger Michael pÄ Skadeservice.

Klumpen de möter kan vara vĂ€ldigt envis. VĂ„tservetter Ă€r en av de största bovarna eftersom de snurrar ihop sig och bildar stora nystan med meterlĂ„nga trĂ„dar. Sanerarna pĂ„ Skadeservice behöver ofta hacka loss alla fibrer som satts ihop. 

– Vi hackar med grep, spade, vanliga trĂ€dgĂ„rdsredskap. Det Ă€r ren handkraft som drar loss allt samtidigt som torrsugen drar upp det, sĂ€ger Michael.

undefined
NÀr skrÀpet i rötkammaren börjat torka mÄste sanerarna hacka loss en stor skorpa för att kunna tömma allt.

Tömmer enorma volymer

Förra Ă„ret tömde Skadeservice tvĂ„ rötkammare Ă„t Stockholm vatten och avfall. Totalt 294 ton oorganiskt material, eller skrĂ€p, rensades bort. 

– Det handlar om otroliga volymer. Vi har sju stycken rötkammare med en total volym pĂ„ 39 000 kubikmeter, sĂ€ger Nathalie.

undefined
Skadeservice spolar rent botten efter att rötkammaren har tömts.

Saneringsarbetet som Skadeservice genomför gör att rötkammaren kan börja anvĂ€ndas snabbare igen. Det gör att man fĂ„r tillbaka effektiviteten av rötkamrarna. 

- Om inte Skadeservice gjorde det hÀr jobbet Ät oss skulle andra jobb eventuellt bli nedprioriterade. DÄ Àr det bra att kunna ta in de som kan utföra jobben tryggt och sÀkert och Àger all nödvÀndig utrustning, sÀger Nathalie.

– Skadeservice Ă€r jĂ€tteviktiga i den hĂ€r processen. Vi Ă€r oerhört tacksamma för dem. De Ă€r lĂ€ttillgĂ€ngliga, lösningsorienterade och trevliga att jobba med. Vi kĂ€nner varandra sĂ„ bra nu att de nĂ€stan kĂ€nns som en del av oss, fortsĂ€tter hon.

Om Skadeservice

Skadeservice har arbetat i saneringsbranschen i över 47 Är och gör allt frÄn miljö- och brandsanering till kemdykningar. HÀr kan du lÀsa mer om deras arbete.

Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ UNT.