Annonssamarbete med Östhammarshem

Stor sommarguide: Allt inom en timme från Uppsala

Östhammar är Upplands självklara sommarkommun och i Roslagen, där solen alltid skiner, finns naturnära, fartfyllda och avkopplande aktiviteter att ta del av hela sommaren.  

Detta är ett annonssamarbete.

Hemester, att semestra i sitt närområde, blir allt mer populärt – och med sommaren på ingång är det hög tid att hitta härliga sommaraktiviteter. Här kommer Östhammarshems guide till Östhammars kommun sommarsäsongen 2023 – vad får man inte missa under sitt besök? 

undefined
Närhet till vatten, natur, fina vandrings- och cykelleder och mycket mer går att finna i Östhammars kommun.

Vi pratar med Jennie Saglam, ekonomi- och administrativ chef på Östhammarshem. Hon bor i Uppsala och spenderar mycket tid i Östhammars kommun, både i arbetet och på fritiden. 

Vad är det bästa med Östhammars kommun på sommaren?
– Variationen av saker att göra. Det är nära naturen, havet, sjöar och fina promenadstråk för den som söker lugn och ro. Vill man ha semesterpuls och nöjesliv är Öregrund ett perfekt val och samtidigt är det barnvänligt överallt. De vackra bruksorterna erbjuder rik historia och man kan strosa runt, äta gott och besöka det man blir nyfiken på. Det finns garanterat något för alla, förklarar Jennie.

undefined
I Österbybruk, mittemellan Uppsala och Östhammar, ligger det välbevarade vallonbruket med anor från 1400-talet.

Hur jobbar ni på Östhammarshem för att bidra till sommaraktiviteter?
– Dels fortsätter vi satsa på mötesplatser på våra orter, något som är väldigt uppskattat. Vi har Amerikabacken i Gimo som är populär både av boende i närheten och av skol- och förskoleklasser. Dels är vi gärna med och berättar om vad som är på gång runt om i kommunen. Vi tar också egna initiativ och vill alltid lyssna på önskemål från våra boende, säger Jennie. 

Ett önskemål som blev verklighet är pumptracken som byggdes i Österbybruk på önskemål av 12-åriga Theo Danielsson. 2021 stod den klar och redo att användas, och den har blivit väldigt populär. 

– Jag kom på idéen att man borde bygga något kul och ytan användes inte för något speciellt innan. En pumptrack kan användas av många och jag mejlade Östhammarshem som tyckte att det lät kul, berättar han och fortsätter:
– Resultatet blev jättebra, det är roligt att ha en plats att träffas på!

undefined
Pumptracken hittas i Österbybruk och är ett populärt besöksmål för barn och unga som vill åka skateboard eller sparkcykel.

3 utflykter att göra i sommar
Med så mycket att välja bland är det bra att få tips. Vi frågar Jennie om rekommendationer på tre dagsutflykter:

1. En tur till Öregrund.
Öregrund är som härligast under sommaren, staden lever verkligen upp och det finns massor att se och göra. Många trevliga restauranger att besöka, gator att strosa på och man kan bada på flera ställen. Helt klart väl värt ett besök. 

2. Pumptracken i Österbybruk. 
Den perfekta aktiviteten för barn med spring i benen. Ta med sparkcykel, cykel eller skateboard. Gör sedan gärna ett besök på Österbybruks Herrgård där det utöver historia och vackra byggnader också finns både café och restaurang. 
– Mina barn som är 12 och 14 år älskar pumptracken så dit blir det garanterat en utflykt, säger Jennie. 

undefined
Ta med sparkcykel, cykel eller skateboard och gör ett besök på pumptracken i Österbybruk.

3. Gimodammens badplats. 
En varm sommardag finns det inget bättre än att vara nära vatten. Svalka sig då och då, packa med picknick och låt barnen hoppa från flytbryggan brukar vara väldigt uppskattat. Kring Gimodammen går också två vandringsleder som är utmärkta med olika färger. Här finns vindskydd med eldplatser, vacker natur och stora chanser att se både fåglar och andra djur. 

undefined
Gimodammens badplats bjuder in till bad, strandhäng, avkoppling och lek.

Alunda, som inte ligger i direkt anslutning till sjö och hav, erbjuder ändå badmöjligheter. Alundabadet erbjuder härligt poolhäng för både stora och små. Här kan man motionsimma eller leka med badleksaker och simdynor. Dessutom finns minigolf och kiosk precis i anslutning för den som vill förlänga utflykten. 

undefined
Alundabadet håller öppet under sommaren från 12: juni till och med 16:e augusti.

I både Öregrund och Hargshamn erbjuds äkta skärgårdskänsla – om än på lite olika sätt. Söker du lugnet och en plats för avkoppling är Hargshamn helt rätt val. Det finns gott om badplatser och ett exempel är Hargshamns bad, ett barnvänligt bad med kombinationen sand, gräs och klippor. Här finns också beachvolleyplan och kiosk att köpa glass i. 

– Om du bor i Uppsala och letar efter smidiga och roliga sommaraktiviteter ska du definitivt spana in Östhammars kommun. Något som också är toppen är alla möjligheter att åka kollektivt - det finns busslinjer som trafikerar alla sträckorna och det är enkelt att ta sig fram och tillbaka även om man inte har bil, avslutar Jennie. 

undefined
Sveriges första gustavianska herrgård är familjeägda Gimo Herrgård. Här finns hotell, spa, restaurang och vinkällare.
Detta är ett annonssamarbete.
Läs även
Östhammarshem: "Nu stärker vi gemenskapen"

Östhammarshem: "Nu stärker vi gemenskapen"

Annonssamarbete med Östhammarshem