I hjärtat av Uppsala Science park hittar du en vacker gammal tegelbyggnad som tidigare utgjort stall för artilleriregementet under tidigt 1900-tal. De senaste åren har byggnaden dock fyllt en helt annan funktion och utgjort en plats för människor, möten och mat då restaurangen Sven Dufva och systerföretaget Uppsala Mat & Fest huserat i lokalerna.
Sedan starten har många festliga evenemang anordnats, välkomponerade luncher och julbord serverats, samt otaliga cateringbeställningar levererats härifrån. Grundaren Tord Gutenbergs övergripande vision har varit densamma redan från start – att skapa minnesvärda upplevelser för människor där maten är en central beståndsdel. Och eftersom visionen är densamma för både restaurangen och Uppsala Mat & Fest, beslutade han sig under det gångna året för att sammanföra verksamheterna.
– Det har alltid funnits tydliga synergier mellan de båda företagen, så det kändes väldigt naturligt att göra en ”drag and drop” av Sven Dufva in i Mat & Fest, konstaterar Tord.
Flertalet Uppsalabor har på ett eller annat sätt haft något att göra med Uppsala Mat & Fest. Under årens lopp har bröllopsfester gått av stapeln med hög frekvens i deras lokaler, men även en hel del andra tillställningar.
– Eftersom vi har en flexibel miljö där utgångspunkten för att skapa en god stämning finns har vi haft allt från lanseringar av bilar och företagsfester med olika teman till rockkonserter och galor, berättar Tord.
Något de genomgående eftersträvar under de tillställningar som hålls av och hos Uppsala Mat & Fest är att få människor att stanna upp, vilket man enligt Tord kan lyckas väldigt bra med i rätt atmosfär och med god mat.
– I dagens stressade samhälle springer vi ofta för fort, och i det tillståndet skapas sällan de mest minnesvärda upplevelserna. Eftersom det är dessa vi vill ge människor så innebär stor del av vårt uppdrag att hjälpa till att förbättra förutsättningarna för dessa tillfällen. Det gör vi genom att skapa en behaglig miljö där ett glas god dryck i ena handen och en välkomponerad bit mat i den andra fungerar som verktyg för att vara här och nu, förklarar han.
Samtidigt som arrangemangen i den egna festvåningen utgör en stor del av företagets verksamhet är Uppsala Mat & Fest delaktiga i minst lika många festligheter utanför sina egna lokaler genom sin cateringverksamhet. Och i dessa sammanhang är de lika noga med att förväntningarna ska överträffas som när arrangemangen hålls i deras egna lokaler.
– När vi får en cateringförfrågan börjar vi i regel med ett uppstartsmöte, precis som vi gör om vi får en förfrågan rörande en fest som ska hållas hos oss. Här går vi bland annat igenom det tänkta temat, vilka människor som ska komma på tillställningen och om den ska hållas inom- eller utomhus, förklarar Tord.
Därefter skräddarsys en meny och ett förslag på upplägg, som utöver själva maten kan inkludera allt från utkörning och eventuella instruktioner om förvaring samt uppdukning av maten, till att även innefatta hela dukningen och serveringspersonal.
– Vi utgår alltid från kundens önskemål och behov, och i många fall läggs ansvaret för upplägget helt i våra händer. Detta är något vi uppskattar då vi verkligen får vara med och skapa helhetsupplevelsen, och dessutom kunna fungera som avlastning då det ofta är en hel del att ordna med när man ska ställa till med fest.
En av de viktigaste faktorerna för att gång på gång skapa sammanhang där människor trivs och mår bra är enligt Tord personalen.
– Blir de sedda och uppmärksammade, får chans att växa och ta ansvar, samt trivs med sina kollegor så märks det, och det smittar av sig på besökare och kunder, menar han.
Med en bakgrund från andra chefsroller värderar Tord nu personalvårdsfrågan högt och lägger stort fokus vid att göra roliga saker tillsammans med personalen och att bemöta alla med samma ödmjukhet samt vara lyhörd för deras olika personligheter, drömmar och framtidsvisioner.
– Att kunna ge andra människor möjlighet att växa är något av det jag uppskattar allra mest med mitt jobb. Och det är rätt enkelt, om vi vill göra andra människor glada behöver vi börja med oss själva. Genuint engagemang och driv kommer från hjärtat. Teamet hos Uppsala Mat & Fest är dedikerade och samkörda – om de så jobbar i köket eller servisen, och det märks att de har roligt tillsammans, både på och utanför jobbet.
Att de flesta i personalstyrkan har jobbat här i många år och i vissa fall gjort något annat ett tag men kommit tillbaka, ser Tord som ett gott betyg, och också som ett starkt bidragande skäl till företagets tillväxt under åren.
– Vi har expanderat med tiden och det beror så gott som uteslutande på en välmående personal. De utgör en betydande del i skapandet av en god upplevelse. Och när vi får människor att känna att de varit med om något storslaget hos Uppsala Mat & Fest, då har vi verkligen lyckats, konstaterar Tord avslutningsvis.
Håll dig uppdaterad om det senaste hos Uppsala Mat & Fest på deras Facebooksida.