Annonssamarbete med Uppsala vatten

”Vi vill bli den grönaste föreningen i Uppsala”

ANNONS. I bostadsrättsföreningen Tryckaren på Portalgatan i Uppsala är miljöfrågan central. Att vara ett av de första flerbostadshusen i Uppsala att införa papperspåsar för matavfall i början av året var en självklarhet.

Styrelsemedlemmarna Carl-Johan Algotsson och Nisse Hällegard i Brf Tryckaren förvånas över hur smidigt införandet av papperspåsar för matavfall fungerat i föreningen.

Styrelsemedlemmarna Carl-Johan Algotsson och Nisse Hällegard i Brf Tryckaren förvånas över hur smidigt införandet av papperspåsar för matavfall fungerat i föreningen.

Foto: Uppsala Vatten

Native2020-08-20 17:14
Detta är ett annonssamarbete.

Allt fler miljöfrågor prioriteras högt och något som varit i fokus en tid är att minimera plastanvändandet, där plastpåsarna utgör en betydande del. Som en del i processen har Uppsala Vatten under våren inlett uppdraget att hjälpa hushållen i Uppsala att övergå till uteslutande papperspåsar för matavfall. Initiativet har tagits emot väl och många hushåll har gått över till papperspåsarna tidigare än väntat.
   Carl-Johan Algotsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Tryckaren, såg det som en självklarhet att rulla igång införandet av papperspåsarna i föreningen så snart det var möjligt, och föreningen var bland de första i Uppsala att starta upp i början av året.
   – Det kom till vår kännedom att införandet var på gång och att vi, liksom alla andra i Uppsala, skulle bli kontaktade av Uppsala Vatten under året när det blivit vår tur att introducera användandet i föreningen. Men vi satsar på att bli den grönaste föreningen i Uppsala och såg ingen anledning att vänta till senare, konstaterar han.  

undefined
Bostadsrättsföreningen Tryckaren på Portalgatan satsar på att bli Uppsalas grönaste förening.

Införandet gick enligt Carl-Johan och styrelsekollegan Nisse Hällegard förvånansvärt bra, och en stor del av resultatet tror de handlar om god information till de boende. Brf Tryckaren har 170 hushåll och cirka 350 boende, så att få med alla på tåget kräver sitt engagemang.
   – Vi har flera kommunikationskanaler till de boende där vi informerar om allt viktigt som händer och är på gång. På bostadsrättsföreningens egen hemsida berättade vi utförligt om införandet. Vi informerade också genom sms, anslag i trapphus och i vårt informationsbrev, berättar Carl-Johan.
   Därefter var det dags för Nisse att åka till återvinningscentralen för att hämta ut startpaket innehållande gröna behållare och påsar till samtliga hushåll i föreningen. Startpaketen ställdes sedan ut i trappuppgångarna där de boende själva fick hämta dem.
   – Det tog bara några dagar så var nästan alla paket upphämtade, berättar Nisse. 

undefined
Styrelsemedlemmarna Carl-Johan Algotsson och Nisse Hällegard i Brf Tryckaren förvånas över hur smidigt införandet av papperspåsar för matavfall fungerat i föreningen.

För att lyckas med en miljösatsning finns enligt Carl-Johan några framgångsnycklar. 
   – Att skapa förståelse för satsningen och hitta en enkelhet i genomförandet är viktigt. Det ska vara lätt att göra rätt, och det har funkat väldigt bra i vår förening hittills, konstaterar han. 
   Nisse fyller i att just införandet av papperspåsarna fått flera positiva följdeffekter i föreningen.
   – Vi har exempelvis fått sätta in tätare hämtningar av matavfall, vilket indikerar att fler faktiskt sorterar nu. 
   Både Carl-Johan och Nisse tycker också det fungerar bra med papperspåsarna hemma i sina egna hushåll.
   – Hos oss var vi till en början lite skeptiska till om det skulle fungera med papperspåsar och inte rinna igenom, men det har inte varit några problem. Eftersom det går bra att kasta hushållspapper i matavfall så lägger vi ofta lite i botten av påsen. Och byter man bara påse var tredje dag hinner det aldrig rinna igenom, säger Carl-Johan.
   – Sedan bör man såklart vara noggrann med avrinningen innan man kastar något i påsen. Jag låter exempelvis kaffefiltret med kaffesumpen vara kvar i kaffebryggaren en stund innan jag tar ur filtret och kastar det, flikar Nisse in.

undefined
Att låta matavfallet rinna av ordentligt innan det kastas i påsen, och att byta påse efter max tre dagar är goda råd för att lyckas med matavfallshanteringen hemma.

De flerbostadshus som vill införa papperspåsar för matavfall i ett tidigt skede är välkomna att förboka hos Uppsala Vatten och sedan hämta ut sina startpaket på Librobäcks återvinningscentral. Enskilda hushåll som vill starta omedelbart kan åka till vilken återvinningscentral som helst. Men det finns inget krav på att själv ordna med hämtningen. Isidora Karydakis, projektledare på Uppsala Vatten, berättar att de påbörjat distributionen med information och utkörning till samtliga hushåll i Uppsalaregionen.
   – Man måste alltså inte aktivt hämta sitt startpaket själv, vi kommer att dela ut till alla, säger hon.
   Varför det nu blir obligatoriskt att använda papperspåsar till sitt matavfall i Uppsalaregionen har enligt Isidora flera skäl.
   – Först och främst handlar det om ett övergripande EU-beslut om att minska plastanvändandet generellt och därmed bidra till ett minskat koldioxidutsläpp. I många andra kommuner har de redan infört papperspåsar, och nu har det tagits politiskt beslut om införandet även här, förklarar hon. 
   Här i Uppsala gör vi biogas av matavfallet och gödsel av det som blir kvar efter biogasproduktionen, och i gödseln som sprids på åkrarna får det inte förekomma plast. 
   – Biogasen används bland annat som drivmedel till våra gröna stadsbussar och till vissa bilar, berättar Isidora.   

undefined
Startpaketen för den nya hanteringen av matavfall i Uppsalahushåll innehåller en behållare och en förpackning papperspåsar.

Samtidigt som många hushåll redan har börjat att använda papperspåsar, jobbar Uppsala Vatten med förfiningar av processen för en så smidig hantering som möjligt. Tillgängligheten av papperspåsar är en av dessa.
   – Idag behöver man ta sig till en återvinningscentral för att hämta nya papperspåsar, men vi tar in önskemål och jobbar för att öka tillgängligheten i kommunen så att alla ska få ännu lättare att få tag i påsar, säger Isidora.
   Flera livsmedelsbutiker har på eget initiativ gått över till papperspåsar för frukt och grönt, påsar som också kan återvändas för matavfall.
   – Se bara till att det är påsar som också är godkända för att hantera matavfall. Det står på påsen om de är gjorda för matavfall. Påsar som inte är godkända kan riskera att läcka och i värsta fall gå sönder, avslutar Isidora.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.