Annonssamarbete med Tierps pastorat

”Trodde det skulle vara tråkigt att konfirmera sig”

Trenden har vänt. Antalet ungdomar som konfirmerar sig ökar, och i lilla Skärplinge drygt två mil från Tierp är det hög energi när ungdomarna samlas.
– Jag trodde att det skulle vara tråkigt att konfirmera sig. Att man mest skulle sitta och läsa bibeln, men det har varit jätteroligt och utvecklande, säger Nova Sjöström.

Nova Sjöström ser fram emot konfirmandträffarna, där hon kan träffa vänner och ledare.

Nova Sjöström ser fram emot konfirmandträffarna, där hon kan träffa vänner och ledare.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-12-17 08:14
Detta är ett annonssamarbete.

Tiderna förändras, och så även kyrkans verksamhet. Även om det kristna budskapet är detsamma som förr så har konfirmandverksamheten på många håll i landet moderniserats för att fånga upp behov och intressen som dagens ungdomar har. 

Nyfiken? Läs mer om att konfirmera sig i Tierp & Skärplinge här! 

Trots att norduppländska Skärplinge har under 1000 invånare i tätorten består konfirmandgruppen av nästan 20 ungdomar. 

– Det finns inte så mycket att göra häromkring för ungdomar, om man inte sportar. Därför är det väldigt glädjande att så många hittar hit och tycker det är roligt, säger Matilda Karlsson, som är kyrkomusiker.

undefined
Elias Edefors och Matilda Karlsson skiner upp när ungdomarna börjar dyka upp på konfirmandträffen i Skärplinge.

Konfirmandträffarna i Skärplinge för tankarna till en varm och välkomnande fritidsgård, där det kristna budskapet är den röda tråden i verksamheten. När vi hälsar på är det först lite mackor och fika, innan det är dags för en variant av hela havet stormar. Ledarna och prästerna deltar, och skrattar minst lika mycket som konfirmanderna.

Här hittar du kontaktinformation!

När springet i benen lagt sig finns det även utrymme för djupare samtal. Dagens fråga som konfirmanderna får tänka kring är ”Vad brukar du göra för att hjälpa någon annan?”. 

Efter en stunds fundering börjar svar komma. ”Jag mata alltid djuren”, säger någon. ”Jag tömmer diskmaskinen varje dag”, säger en annan. ”Jag försöker alltid att hälsa på folk för man vet aldrig om någon har en dålig dag”, säger en tredje. 

undefined
Konfirmanderna har själva bestämt ”uppdragen” i julkalendern.

Under träffarna pratar de ibland om stora existentiella frågor, såsom vad meningen med livet kan vara, eller vad som händer efter döden. 

– En fri tanke är en grundsten i vår pedagogik. Egna åsikter få ta plats och tillåts växa fram. Vi har en väldigt fin tillit inom gruppen, och alla respekterar varandra och varandras tankar. Det som sägs här får stanna här, säger prästen Elias Edefors.

– Vi är ofta de första vuxna utanför familjen som inte bedömer. Vi är inte här för att ställa krav eller mäta en prestation. Det handlar snarare om att få ungdomar att känna sig älskade, viktiga och behövda, precis som de är, säger Matilda Karlsson. 

Vill du veta mer? Här hittar du information!

undefined
Alice Bengtsson siktar på att bli präst, och hjälper till med konfirmanderna i Skärplinge.

En av ungdomarna har en Nirvana T-shirt och halskedja. En annan har en bakvänd keps. En tredje har en AIK-tröja. Att alla har sin personlighet och smak är tydligt, och det finns en ömsesidig respekt kring det.

– Jag tycker vi har väldigt bra ledare som får alla att må bra. Jag trodde det bara skulle vara stränga gamla gubbar, säger Nova Sjöström och skrattar.

undefined
Thyra Cronwall och Nova Sjöström har roligt under repandet av julspelet.

Hon är en av konfirmanderna som började i september. 

– Det har varit jättekul att vara med här, och det kan vara skönt att lägga ifrån sig telefonerna och bara umgås. Jag tycker det är skönt att vi kan prata om allt möjligt här, fortsätter hon.

Medan konfirmanderna över på en föreställning har två av ungdomsledarna lite tid över att prata. 

– Vi var konfirmander förra året och det var väldigt mysigt. Efteråt blev vi inspirerade att fortsätta och hjälpa till med den här gruppen som går nu, säger Isabelle Forsell Flood.

– Vi har fått många nya vänner, både här och i Tierp (där en annan grupp konfirmander höll hus, förf. anm), säger Molly Helin.

Vill du veta mer? Läs mer om konfirmandgrupperna här!

undefined
Isabelle Forsell Flood och Molly Helin har fortsatt som ledare, efter att själv ha konfirmerat sig.

Vad tror ni ungdomar, som aldrig har varit här, tänker om att konfirmera sig? 

– De tänker nog ”Varför ska man göra det?”. Kanske tänker några att det är töntigt, säger Molly.

– Men jag tror att det bara är för att de aldrig provat. Jag är nästan säker på att de hade gillat det!, säger Isabelle. 

Många av ungdomarna i konfirmandgruppen i Skärplinge kommer från familjer där religion inte tagit någon större plats under uppväxten. Kunskapsnivån om kristendom och vad olika högtider härstammar ifrån är väldigt olika, men det ses inte som ett hinder eller problem. Alla är lika välkomna. 

undefined
Det pysslas inför en kommande julinsamling.

Matilda Karlsson är ansvarig för en kommande konfa-show, en föreställning på ungefär 45 minuter. Musik, uppträdanden och konst blandas, och man fångar upp händelser och samtal man tillsammans haft under året. En pedagogisk metod som frekvent används i Skärplinge är att kombinera lärandet med något praktiskt.

Kontaktinformation och mer information hittar du här!

– Ibland kommer det fram föräldrar som säger saker som ”Jag trodde aldrig mitt barn skulle våga stå på scen!”. Det betyder allt att få höra något sådant, att inse att det skett en utveckling hos en individ. Sedan har alla olika förutsättningar – någon kanske bidrar med ett uppträdande, någon annan kanske bidrar genom att ta en bild. Allt utifrån vad man känner sig bekväm med, säger hon.

Det är tydligt att ledarna tycker att det är lika givande som ungdomarna. De vuxna deltar i samtalen, pysslandet och lekarna. Fördomen om en upphöjd präst som enbart läser direkt ur bibeln är så långt ifrån verkligheten man kan komma. När man upplever det på plats är det lätt att förstå att konfirmation återigen börjat bli populärt.

undefined
Efter en nedåtgående trend under många år har det skett ett trendbrott, och under 2023 ökade antalet konfirmander något.
Om konfirmation

Det år du fyller fjorton får du en inbjudan till konfirmation från Svenska kyrkan. Ordet konfirmation betyder bekräftelse. I kyrkan står det för att du hör ihop med Gud genom dopet och att just du är värdefull och viktig. Men du behöver inte vara döpt för att börja i en konfirmandgrupp. Många konfirmander döps under sin konfirmandtid (information från Svenska kyrkan). 

Under omkring 30 år har allt färre konfirmerat sig, men den trenden har nu brutits. Under 2023 ökade antalet något, till 24 750 konfirmander i landet. 

Vill du veta mer? Info och kontaktuppgifter till konfirmandansvariga hittar du här!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.