Svampplockarens tips: Där trivs svampen som bäst

Det är högsäsong för svampplockning ute i våra skogar. Men hur hittar man den ätbara svampen och vilka tillbehör bör följa med till skogs?

"Leta efter skogsdungar med mycket skugga och mossa – där trivs svamparna."

"Leta efter skogsdungar med mycket skugga och mossa – där trivs svamparna."

Foto: NTM

Native2021-09-29 16:15
Detta är ett annonssamarbete.

För att ta reda på hur man ökar chanserna att hitta skogens guld träffar vi den rutinerade svampplockaren Ulla Borre Berg. Så här års tillbringar hon åtskilliga timmar ute i skogen tillsammans med maken Jonas och hundvalpen Otto. De har sina hemliga svampställen och allt som oftast bär de hem fulla korgar.  

undefined
Ulla Borre Berg är ofta ute i skogen tillsammans med sin hundvalp Otto och mannen Jonas.

Det finns hundratals svampsorter men långt ifrån alla är ätbara. Det kan vara klurigt att veta vilka svampar som är matsvampar och vilka som rentav är giftiga. Kantarell, trattkantarell och Karljohanssvamp är några av de vanligaste ätbara svampsorterna. Men det finns förstås betydligt fler.

Kitta dig inför höstens skogsrundor med ett komplett svampplockarset här!

undefined
Kitta dig inför höstens skogsrundor med ett komplett svampplockarset.

Ulla har själv många favoriter – smörsopp, citronslemskivling, fårticka, rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp och blek taggsvamp för att nämna några.  
─ Svampplockning är en perfekt hobby. Man får frisk luft, gratis motion och i bästa fall massor av svamp. Vissa gånger hittar vi mer svamp än vi orkar bära hem.  

undefined
"Leta efter skogsdungar med mycket skugga och mossa – där trivs svamparna."

Det svåra, menar Ulla, är inte att hitta svamp, utan att veta om den är ätbar. Eftersom man kan bli sjuk av att äta vissa svampar, är det viktigt att vara på den säkra sidan.  
─ Googla om du är det minsta osäker. Idag finns all information i mobilen men man kan naturligtvis också ha med sig en svampbok ut i skogen.  

Vildplockad svamp, av Niki Sjölund, är en inspirerande djupdykning i svamparnas värld som är bra att ta med sig ut under svampplockningen. Köp den här.

undefined
Vildplockad svamp, av Niki Sjölund, är en inspirerande djupdykning i svamparnas värld som är bra att ta med sig ut under svampplockningen.

Ett generellt riktmärke är dock att inte plocka helvita svampar då man lätt kan förväxla dem med den giftiga vita flugsvampen. I vissa fall kan man också smaka av en liten bit av svampen och spotta ut. Karljohansvampen, alias stensoppen, förväxlas till exempel lätt med gallsoppen. Gallsoppen är inte farlig att äta men precis som namnet antyder, smakar den galla.
─ Råkar man vid tillagning få med en gallsopp bland stensoppen måste man tyvärr kasta allt, säger Ulla.  

Ulla har liksom de flesta andra vana svampplockare, sina hemliga favoritställen.  
─ Leta efter skogsdungar med mycket skugga och mossa – där trivs svamparna.  

undefined
Ulla och sambon Jonas hittar ofta mer svamp än de orkar bära hem.

Vad brukar du ha med dig ut i skogen?
─ Det viktigaste av allt är att ha med sig en fulladdad telefon och gärna också ett sällskap. Det är så lätt hänt att gå vilse – särskilt om man har dåligt lokalsinne och befinner sig i en skog som man inte är van vid.

Annars är det viktigaste tillbehöret förstås en korg att lägga svampen i. Korgen ger svampen en luftig förvaring. Plastpåsar bör undvikas eftersom svampen är ett känsligt livsmedel som lätt kan ruttna. En svampkniv med borste gör svampplockningen enklare och möjliggör att grovrensningen kan ske redan i skogen.  
─ Barr och larver ska stanna kvar i naturen och inte följa med hem till köket.

Att vara bra klädd är förstås också viktigt. Långbyxor och långärmat skyddar mot mygg och fästingar och bra skor är ett måste. Och glöm inte myggmedlet.  
─ Jag är inte så förtjust i gummistövlar, det blir tungt att gå i. Jag använder hellre bra kängor, säger Ulla.  

undefined
Det finns många underbara och härliga miljöer i skogen där du kan njuta av en kopp kaffe.

Om man har tänkt vara ute i skogen länge är matsäck förstås ett måste och då är det smidigast att bära termos och fika i en ryggsäck.
─ Vi är oftast bara ute ett par timmar åt gången och då behövs ingen matsäck. Men när vi går ut på längre turer tar vi gärna med något ätbart. Då blir det oftast äggmackor och kaffe.  

Droppfri termoskanna från Sagaform.
Kylväska i form av en ryggsäck från Sagaform.

undefined
Droppfri termoskanna och kylväska i form av en ryggsäck från Sagaform.

Sittunderlag i 2-pack från Kerstin Lindström Design.

undefined
Sittunderlag i 2-pack från Kerstin Lindström Design.

Hur tar du hand om svampen efteråt?
─ Det är viktigt att man rensar svampen på en gång, annars kan den bli dålig. Vi lägger ut tidningar på köksbordet och rensar och putsar svampen.  

Svampen kan sedan torkas eller förvällas innan den tillagas. Man kan torka den genom att lägga ut den på torkbädd, men det går också bra att torka den i ugnen eller i en speciell frukt- och svamptork. Man förväller svampen genom att låta den sjuda i kastrull tills vätskan har reducerats. Den förvällda svampen fryser man in och den torkade förvaras i glasburk med lock.

Vilken är din bästa svamprätt?
─ Kantarellmackan är svårslagen, säger Ulla. Men risotto med Karljohan är en annan favorit, liksom svampstuvning.  

Vegetarisk svampragu och andra recept med vilda smaker i boken Laga Mera Vilt av Anders Levén. Klicka hem den här.

undefined
Vegetarisk svampragu och andra recept med vilda smaker i boken Laga Mera Vilt av Anders Levén.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.