En skön eftermiddagssol lyser in över den jättelika trädgården utanför Sandelska huset på gränsen mellan Nyby och Gamla Uppsala. Många av de boende har passat på att gå ut efter lunchen och satt sig i det gröna. Just nu är det högsäsong för frukter och bär. Irene Kvarnström, en av de äldre som bor här, berättar att hon när hon fick en plats på Sandelska huset inte hade någon aning om att boendet hade inriktning trädgård och utevistelse. Men det blev en glädjande upptäckt när hon kom hit första gången.
– Det var i juni när det var som mest blommor. Den här trädgården är en fantastisk tillgång. Har man haft en stor trädgård hemma tidigare är det här mycket värt. Jag försöker att vara här ute så mycket som möjligt, säger hon.
Ann-Kristine Kristiansen, arbetsterapeut och aktivitetsansvarig på boendet, berättar att det finns ett gäng entusiaster både bland personalen och de boende som arbetar med trädgården.
– Vissa tycker att det är jätteroligt att hjälpa till. Andra vill bara komma ut och titta. Det är också ett sätt att njuta. Trädgård och utevistelse är ett koncept som passar alla, oavsett i vilket stadium av livet man är i. Det är ju vetenskapligt bevisat att det är nyttigt att vistas ute, och det gäller både dem som bor här och oss i personalen.
Trädgården är dessutom planerad så att det ska gå att njuta även med andra sinnen än synen.
– Vi har en fontän som skvalpar och det finns frukter och kryddor man kan smaka på, berättar Ann-Kristine.
I år har den fantastiska trädgården kommit till större nytta än någonsin tidigare. För att minska coronasmittorisken har man sett till att så många aktiviteter som möjligt har flyttats ut hit, så även en hel del måltider. Vid flertalet tillfällen har det kommit en frisör förbi och öppnat tillfällig utomhussalong. De boende har även kunnat ta emot anhöriga utomhus på behörigt avstånd.
– Våra anhöriga blir också väldigt imponerade när de kommer hit, berättar Hans Andersson, som trivs utmärkt på Sandelska huset.
Han vill även lyfta fram sommarens utomhuskonserter. Nyligen var Uppsalamusikern Kent Wennman på plats och spelade Elvis och en återkommande favorit är trubaduren Puch Magnus Olsson.
– Han har en väldigt bra repertoar med Dan Andersson och många tidiga Taubevisor.
En annan del av konceptet är att göra utflykter med den buss som Uppsalas Attendoboenden delar med varandra. Under sommaren har man bland annat varit i Linnéträdgården och ute vid Skarholmen.
– Vi har sett till att vara på ställen där det inte är för mycket människor. Annars brukar de boende ha önskemål om vart vi ska åka, berättar Ann-Kristine Kristiansen.
Över huvud taget har Sandelska huset klarat coronasituationen bra såhär långt. De plastvisir personalen ständigt har på sig i närheten av de äldre är det nästan ingen som tänker på längre. Undersköterskan Monika Rivas är imponerad över hur bra alla har hanterat situationen.
– Ibland blir vi så varma av skyddsutrustningen att svetten rinner. Men det är bara att skratta åt. Vi har stått stadigt i det här, inte minst tack var en professionell och välutbildad personal som förstår vikten av att skydda de äldre. Det har varit tryggare här inne än ute på stan, säger hon.