Annonssamarbete med Almi Företagspartner Uppsala

Anna Volby vill förÀndra tech-branschen för kvinnor

“Jag kan inte vara jĂ€mstĂ€lld – det finns inte tillrĂ€ckligt mĂ„nga kvinnor att anstĂ€lla. Och de som finns Ă€r inte lika kompetenta som mĂ€n.” Den kommentaren frĂ„n en rekryterande chef inom tech-branschen fick Anna Volby att grunda rekryteringsföretaget We Exist.

Anna Ă€r vĂ€ldigt tacksam för det samarbete som hon har med Pia BĂŒren frĂ„n Almi.

Anna Ă€r vĂ€ldigt tacksam för det samarbete som hon har med Pia BĂŒren frĂ„n Almi.

Foto: Marie-Therese Karlberg

Native2023-03-06 01:00
Detta Àr ett annonssamarbete.
undefined
Anna Volby, vd för We Exist, har fĂ„tt affĂ€rsutveckling hos Almi och Ă€ven deltagit i Almis smĂ„företagarnĂ€tverk. “Med nĂ€tverket har jag fĂ„tt chans att reflektera över mitt företags styrkor och vad vi kan göra Ă€nnu bĂ€ttre. Att fĂ„ dela kunskap med en sĂ„ blandad grupp företagare har varit vĂ€ldigt inspirerande!“

NÀr Anna Volby jobbade som jÀmstÀlldhetskonsult under hösten 2020 var hon i kontakt med mÄnga bolag, ofta inom tech-branschen eller företag med behov av tech-kompetens, dÀr hon sÄg en brist pÄ antalet kvinnliga anstÀllda.

– En del företag hade svĂ„rt att hitta dem, andra var mer som den rekryterande chefen med bara 50 manliga anstĂ€llda som inte trodde att kvinnor Ă€r lika kompetenta som mĂ€n, berĂ€ttar Anna och fortsĂ€tter:

– NĂ€r jag hörde det dĂ€r blev jag först jĂ€ttearg, sedan kĂ€nde jag att det hĂ€r mĂ„ste jag förĂ€ndra.

Året dĂ€rpĂ„ startade hon och en medgrundare We Exist som idag hjĂ€lper bolag att attrahera, rekrytera och behĂ„lla kvinnliga och icke-binĂ€ra medarbetare i deras tech-organisationer.

We Exist erbjuder ocksÄ hjÀlp med att förÀndra kulturen pÄ företag nÀr det gÀller jÀmstÀlldhets- och inkluderingsarbete. Det kan handla om allt frÄn att förelÀsa till att skriva jobbannonser eller se över om företags hemsidor Àr inkluderande.

– Vi tittar ocksĂ„ pĂ„ vilka andra branscher som vi kan jobba mot, dĂ€r finans- och byggbranschen har liknande utmaningar. Det blev tech först för att tech Ă€r nĂ„got som bygger samhĂ€llet, med digitala tjĂ€nster och appar, och om det bara skapas av en vĂ€ldigt smal grupp för en vĂ€ldigt smal grupp kan det bli problem, sĂ€ger Anna. 

undefined
Företaget We Exist som idag hjÀlper bolag att attrahera, rekrytera och behÄlla kvinnliga och icke-binÀra medarbetare i deras tech-organisationer.

Medlemsorganisation TechSverige publicerade i höstas siffror över att tech-branschen förvĂ€ntas sakna hela 70 000 medarbetare fram till Ă„r 2024 och kompetensbrist ses som den största bromsklossen för tech-företag. 
– Även om mĂ„nga större bolag sĂ€ger upp personal just nu finns det alltsĂ„ ett stort behov av kompetens dĂ€r vi verkligen kan bidra, sĂ€ger Anna.
Den största utmaningen hon ser Àr att bolag inte alltid förstÄr varför de ska jobba med frÄgor som inkludering och jÀmstÀlldhet.
– Trots mĂ€ngder av studier som visat att jĂ€mstĂ€llda bolag lyckas bĂ€ttre och har bĂ€ttre ekonomiskt resultat sĂ„ ses fortfarande jĂ€mstĂ€lldhet som en kvinnofrĂ„ga. Det Ă€r trĂ„kigt och nĂ„got som jag jobbar varje dag för att förĂ€ndra. 

undefined
JÀmstÀllda bolag fÄr ofta ett bÀttre ekonomiskt resultat Àn andra företag.

Anna kan mötas av kommentarer som: “Vi Ă€r redan bra.” Eller: “Vi har redan haft en förelĂ€sning om det.”

– En del tĂ€nker inte pĂ„ att det Ă€r ett löpande arbete och att man alltid kan bli bĂ€ttre.
Till en början jobbade hon med bolaget vid sidan av sin anstÀllning, men sa upp sig under sommaren 2021 för att satsa fullt ut.
– Det har varit en otroligt lĂ€rorik tid och vi skruvar fortfarande pĂ„ vĂ„ra tjĂ€nster och utbud och vill digitalisera och automatisera dem. Vi lĂ€r oss ocksĂ„ av vĂ„ra kandidater som söker jobb och vad de letar efter. Ja, jag lĂ€r mig nya saker varje dag.
I ett tidigare jobb som affĂ€rsutvecklare pĂ„ Science Park Jönköping hade Anna kontakt och koll pĂ„ Almi som aktör. Som ny företagare deltog i en digital nĂ€tverkstrĂ€ff dĂ€r Almis rĂ„dgivare Pia BĂŒren deltog.
– Jag sĂ„g att hon hade sĂ„dan hĂ€rlig energi och kloka resonemang och jag behövde verkligen ett bollplank, sĂ„ jag mejlade henne och hon blev min mentor.

undefined
Anna Ă€r vĂ€ldigt tacksam för det samarbete som hon har med Pia BĂŒren frĂ„n Almi.


Anna har fÄtt hjÀlp med affÀrsutveckling och hon och Pia bollar fortfarande utmaningar som dyker upp.
– Dels Ă€r det skönt med nĂ„gon som har erfarenhet, dels blir hon lite som en sparringpartner som hjĂ€lper mig med rĂ€tt fokus och vilka uppgifter jag bör satsa pĂ„. Tre veckor senare kan jag presentera vad jag har kommit fram till och vilka effekter jag ser. Ja, lite metaforiskt Ă€r hon som min kombinerade livboj och kompass bland alla höga vĂ„gor. Det Ă€r ju ett stormigt hav nĂ€r du driver bolag och du behöver nĂ„gon att navigera med, sĂ€ger Anna. 

We Exist AB

Grundades: 2021 av Anna Volby som Àr ensam Àgare.

SĂ€te: Knivsta.

Gör: Rekryteringsföretag som hjÀlper företag att attrahera, rekrytera och behÄlla kvinnliga och icke-binÀra medarbetare i deras tech-organisationer.

Kunder: Mindre och större bolag – med allt frĂ„n sju till 3 000 anstĂ€llda. Depict, Scania och Nordic Choice Hotels Ă€r nĂ„gra av kunderna.

AnstÀllda: Tre och snart tre praktikanter.

OmsÀttning: Cirka 1,1 miljoner kronor under 2022.

Webb: www.weexist.se

Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ UNT.