Det är unikt att hantverksföretag fyller 80 år. Men också unikt att Alfred Holm AB har lyckats rekrytera så många kvinnliga anställda. De är nära 50-50 på målarsidan och totalt drygt 30 procent kvinnor i hela företaget.
– Tyvärr ingen kvinnlig golvläggare ännu, kommenterar vd Andreas Ohlsson.
Är det ett medvetet val att rekrytera kvinnor?
– Lite. Nummer ett är alltid kompetens och personlighet. Sedan har vi egentligen alltid haft kvinnor anställda som hantverkare så länge jag kan minnas. Vi märker att dynamiken är trevligare då.
Företaget grundades 1943 av Alfred Holm och var ett renodlat måleriföretag ända fram till 80-talet som haft över 250 målare anställda samtidigt som mest. 1977 ville Alfred bestämt sälja företaget till Andreas pappa Lars-Göran Ohlsson som på den tiden hade ett eget måleri. Han köpte och ägde företaget till sin bortgång för snart fyra år sedan och då gick det över till Andreas med syster och bror.
Andreas kom in 1998 då de var 25 anställda.
– Nu är vi 45 och har en bred portfölj och kan leverera en helhet, i alla typer av ytskikt. Vi har allt förutom el och vvs.
Under 2013 kom Andreas i kontakt med Almi när han deltog som adept i Almis mentorsprogram. Han utvecklades snabbt – året därpå var han själv mentor i programmet.
Nu senast gjorde Andreas en Framtidsdialog och hållbarhetsworkshop hos Almi.
– Den var väldigt bra att göra. I vår bransch finns det så många olika sätt att se på hållbarhet. Det blir nästan ett modeord och betyder lika många saker som det finns människor. Men om vi tittar på miljöaspekter är vår bransch ganska så reglerad och i framkant i många fall.
Andreas berättar att gifter har tagits bort från färger, material och det finns en hård bevakning.
– Som entreprenör går det inte att påverka så extremt mycket. Vi har alltid jobbat med de största märkena med högst kvalitet. Det är en fråga om överlevnad att ha rätt miljöprofil, säger han.
Inom hantverksyrket finns en annan hållbarhetsaspekt – att medarbetarna håller när arbetet är fysiskt krävande.
– Där kan vi påverka allra mest och se till att anställda mår bra och inte går sönder.
Alfred Holm har jobbat med en extern arbetsmiljökonsult under fyra-fem år som kommer in ett antal timmar i veckan och tittar på arbetsmiljöprojekt och gör analyser.
– När Almi presenterade Framtidsdialogen och workshopen med att hållbarhet inte bara gäller miljö utan företagsekonomisk hållbarhet på alla plan – då hakade vi på.
Under företagets workshop var alla arbetsledare med, arbetsmiljökonsulten, Andreas själv och rådgivare hos Almi. Tillsammans jobbade de fram vad företaget ska fokusera på vad gäller hållbarhet. Resultatet blev en lista med fem punkter som rör hälsa på arbetsplatsen, personlig utveckling, jämlikhet, jämställdhet, mångfald och god konsumentservice.
– Vi såg var vi kan få störst impact och har gjort en planering där tre av punkterna redan är avklarade, andra ska göras under året och är också ett löpande jobb.
Hur viktigt är det med en arbetsmiljökonsult för er?
– Jag tycker att det är en stor fördel och sparar tid för mig. Arbetsmiljöansvaret ligger till sist på mig som vd, men det är ju inte mitt enda ansvar. För att få till ett kvalitativt arbete är det viktigt med en expert som vet och inte bara tror. Men även om hon organiserar och håller i trådarna är ansvaret fördelat i hela ledningsgruppen som är och måste vara engagerade i detta, säger Andreas.
Almi-kurser
Att utvecklas tillsammans är både roligt och mycket givande därför kör vi gång flera grupper i vår, anmäl dig till det som passar dig bäst:
3 mars Nästa steg – i ditt företagande. Leder du ett företag och har en ambition att utvecklas? Denna grupp är för dig som vill ta nästa steg och där du delar erfarenheter med andra.
9 mars Gruppstart – Utveckla förmågan att leda & bygga effektiva team. Alla företag behöver hitta sitt sätt att arbeta med förändring, för att möta framtida utmaningar. Nu startar vi en grupp för producerande bolag.
15 mars Gruppstart - Nätverk för företag som drivs av kvinnor. Under fem tillfällen kommer du tillsammans med andra kvinnor som driver företag få utbyta tankar och erfarenheter, samt få verktyg att använda i din verksamhet.
16 mars Gruppstart - Koll & Kontroll – workshop för kvinnor med fokus lönsamhet.
För fler gruppstarter och seminarier klicka här >>> https://www.almi.se/kalendarium/?region=24
Har du andra funderingar gällande företagande är du välkommen att kontakta någon av oss på Almi.