Annonssamarbete med Blomsterlandet

Så får du enkelt en vacker trädgård – år efter år

ANNONS. Högsäsongen för att fixa till dina utomhusplanteringar är här. Om du så har en redan väl anlagd trädgård, står inför att anlägga en rabatt eller en planteringskruka på balkongen, är det nu en perfekt tid att skrida till verket.

Du möter trädgårdsmästarna Jessica Pettersson och Paula Bladh i Blomsterlandets Uppsalabutiker.

Du möter trädgårdsmästarna Jessica Pettersson och Paula Bladh i Blomsterlandets Uppsalabutiker.

Foto:

Native2020-05-14 14:58
Detta är ett annonssamarbete.

Vårsolen har tittat fram, och så även en och annan pigg växt och blomma i våra trädgårdar. Många väljer att helt eller delvis plantera växter som kommer tillbaka år efter år – så kallade perenner – för att få en mer lättskött plantering och för att inte varje vår behöva börja om med nyplantering.
   Variationen bland alla olika sorters perenner är stor, och det finns allt från olika grupper av marktäckare och vintergröna växter till prydnadsgräs och blommor i otaliga färger och former.
   – Du kan få en fantastisk rabatt från tidig vår till sen höst genom att plantera en bra kombination av olika perenner, berättar Jessica Pettersson, trädgårdsmästare på Blomsterlandet i Gränby.

Perenner är förhållandevis lättskötta växter, men det finns givetvis några saker att ta i beaktning när det gäller både plantering och underhåll.
   – Om du står inför en nyplantering bör du först och främst se över om det kommer vara ett soligt eller mer skuggigt läge, där halvskugga är att föredra generellt. Läget kan vara avgörande både när det kommer till val av växter och hur du ska tänka kring vattning, tipsar Paula Bladh, trädgårdsmästare på Blomsterlandet i Rosendal.
   Just bevattningen är något de båda trädgårdsmästarna i Uppsala lyfter som något man bör ta på allvar för att växterna ska trivas, växa och blomma som de ska. Vattningen är bland det svåraste att sköta och hitta en bra balans kring i en trädgård. Har du en nyplantering ska du knappt bry dig om att det regnar, den vattenmängden räcker sällan. Här behövs mycket vatten vid varje vattningstillfälle.
   – Att gå och småvattna lite varje dag är inte att rekommendera. Oftast kan det gå några dagar mellan vattningstillfällena, och då ska du vattna så pass mycket att vattnet når ner till hela växtens rotsystem. Till större växter kan man ha en så kallad rotbevattnare till sin hjälp, förklarar Jessica.

Även planteringsjorden är något man bör tänka till kring för att få en bra växtlighet. Vid nyplantering finns det i synnerhet två saker att ta i beaktning – att gräva tillräckligt djupt och fylla på med bra och näringsrik jord. En bra riktlinje är att gräva en grop som är minst dubbelt så stor som perennen vid planteringen för att få igång rotsystemet, och att sedan fylla på med ny jord som blandas upp med exempelvis kogödsel och barkmull runt hela växten.
   – Många har en bild av hur de vill att trädgården ska se ut, men tycker ofta att grävandet är tråkigt. Jord är kanske inte heller lika roligt att köpa som växter, men du har allt att vinna på att ägna jorden lika stort engagemang som växterna, rekommenderar Jessica. 
   Har du en perennrabatt sedan tidigare som behöver en uppfräschning inför blomningssäsongen så behöver du bara tänka på att klippa ner växtdelar som torkat under vintern samt addera lite ny jord eller gödsel.
   – Du kan gödsla med kompost eller lägga på ett lager av jordförbättrare uppe på den befintliga jorden. Det kan göra stor skillnad i din rabatt, menar Jessica.

undefined
Du möter trädgårdsmästarna Jessica Pettersson och Paula Bladh i Blomsterlandets Uppsalabutiker.

När det kommer till att arrangera sina perenner i en plantering har trädgårdsmästarna flera råd. Allt från att placera de högre växterna längre bak till att hellre satsa på större partier av få sorter med avlösande blomning, istället för att blanda många olika sorter, vilket lätt ger ett rörigt intryck. För att få en harmonisk känsla är det oftast också bättre att använda ett ojämnt antal växter tillsammans.
   – Att plantera två perenner intill varandra ger sällan ett naturligt resultat och är svårare att få till, konstaterar Paula.
   Innan det är dags att plantera växterna är det smart att placera ut dem för att få en överblick över slutresultatet. Det är också enklare att justera och flytta om växterna innan de grävts ned.
   – Tänk lite som när du möblerar. Placera först ut de stora växterna som kommer utgöra en stomme i rabatten eller krukplanteringen. Därefter tar du de mellanstora, för att slutligen pynta med de minsta i framkant, instruerar Paula.
   Att blanda in några mörkbladiga perenner kan vara en god idé för att skapa en kontrast även när det inte är blomningstid. Och överlag kan man med fördel tänka på vilka färger på blommor man väljer beroende på rabattens eller planteringens läge.
   – I soligt läge gör sig starka färger bäst medan vita, ljusa och silvriga toner bäst framhävs i skugga, menar Paula.
   För krukplanteringar har hon också några specifika tips:
   – Här tycker jag du ska tänka på att använda både blommor och bladverk för att få en fin variation. Satsa på tåliga sorter, och de blommor du använder får gärna ha lång blomningstid. Några av mina favoriter till krukplanteringar är funkia, alunrot, höstsilverax och kärleksört. Sist men inte minst vill jag återigen påminna om det värdefulla utrymmet för rotsystemet, planteringskrukan bör vara minst 50 centimeter både hög och djup.

Att ha perenner i sin trädgård ger inte bara ett vackert intryck. Många perenner är också utmärkta pollinerarväxter som gör stor nytta för såväl växtlighet som nyttodjur i form av pollinatörer som humlor, bin och fjärilar.
   – Det är verkligen en win-win att anlägga trevliga planteringar. De är inte bara en fröjd för ögat och doftar gott, de gör gott också. Vi behöver hjälpas åt att värna om våra pollinatörer. Det hänger ihop, klarar sig inte pollinatörerna klarar sig inte heller växtligheten, vilket på sikt kan få allvarliga konsekvenser, konstaterar Jessica.
   Växter som doftar och har färg är generellt bra pollinerare, och hos många handelsträdgårdar märker man upp vilka växter som faller in under den kategorin. Hos Blomsterlandet märker man exempelvis upp med en bi-markering.
   – Många äldre sorter av blommor börjar komma tillbaka alltmer just för att de ger bra pollinering. Folk är mer medvetna idag, menar Jessica.
   Ytterligare något som blivit allt mer vanligt förekommande i trädgårdarna de senare åren är insektshotell.
   – Det har blivit svårare för våra nyttodjur att hitta någonstans att bo, och det är också något vi faktiskt kan hjälpa dem med. Du som är händig kan snickra ihop ett eget insektshotell, annars finns det en hel del olika färdiga varianter att köpa, avslutar Jessica.

undefined
Utbudet av insektshotell är generöst hos Blomsterlandet i både Rosendal och Gränby.


Trädgårdsmästarnas fem tips för en vacker trädgårdsplantering

1. Lägg fokus på bra och näringsrik jord och gräv ordentligt djupt vid nyplanteringar.
2. Välj lämpliga växter för aktuellt planteringsläge, samt blommor med olika blomningstid – från vår till höst.
3. Vattningen är viktig, allra helst första året. Vattna rejält med några dagars mellanrum.
4. Välj hellre större partier av få sorters växter än många olika, vilket kan ge ett rörigt intryck.
5. Möblera rabatten på ett harmoniskt sätt med de större växterna som stomme och de mindre som pynt.

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio 
– en del av Upsala Nya Tidning

Blomsterlandet Gränby
Tel: 018-418 66 70
Mail: granby@blomsterlandet.se

Blomsterlandet Rosendal
Tel: 018-418 14 00
Mail: uppsala@blomsterlandet.se 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.