Många äldre känner sig ensamma och isolerade, framför allt nu under pandemin. Det hoppas Uppsala kommun och Amanda Andersson på äldreförvaltningen kunna ändra på.
─ Du är inte ensam om att känna dig ensam och trots omständigheterna finns det faktiskt möjlighet till social gemenskap. Kanske bara på lite andra sätt än vi är vana vid, säger hon.
Ofrivillig ensamhet bland äldre är inget nytt fenomen som uppstått på grund av Covid-19. Men pandemin har bidragit till att öka isoleringen för många. Forskning visar att social distansering ofta är det första steget i en nedåtgående hälsospiral.
Amanda Andersson jobbar på Uppsala kommuns äldreförvaltning inom satsningen Äldrevänlig kommun. Där arbetar hon som samordnare för det område som handlar om att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre och hjälpa dem att hitta en meningsfullhet i sin vardag.
─ När jag började jobba med den här satsningen stod vi mitt i en pandemi, vilket förstås har satt en stor prägel på arbetet, säger hon. Samtidigt är frågan om ofrivillig ensamhet mer aktuell än någonsin, just på grund av pandemin, så det föll sig på ett sätt väldigt bra att satsningen fick ta fart just här och nu.
Ett annat viktigt syfte med satsningen, som initierats av Uppsala kommuns politiker, är att utveckla samarbetet med föreningar och organisationer som jobbar på frivillig basis för att ordna sysselsättningar för äldre.
─ Vi har fantastiska frivilligorganisationer som jobbar stenhårt för att göra bra saker för äldre i ensamhet, säger Amanda.
Exempel på sociala aktiviteter som föreningslivet kan erbjuda är gruppvisa diskussioner och föreläsningar som man kan ta del av via sin egen hemtelefon, men även enskilda samtal för den som bara vill prata bort en stund.
─ Att bryta den ofrivilliga ensamheten och isoleringen handlar om att bygga sociala nätverk, se till att ha kontakt med en eller ett par personer och inte glömma bort att komma utanför sitt hem. Om så bara för att andas frisk luft och se något annat än sina egna väggar. Det finns möjligheter att påverka sin situation.
Kommunens träffpunkter fortsätter också med sina aktiviteter och möts uteslutande utomhus.
─ Alla aktiviteter är anpassande efter rådande restriktioner, så det behöver man inte fundera över. Man anmäler sig i förhand per telefon till den aktivitet som man är intresserad av.
Hur får man reda på vilka aktiviteter som finns?
─ Jag rekommenderar att man hör av sig till Uppsala kommuns kontaktcenter, där finns bra information om både kommunens och frivilligorganisationernas aktiviteter. Vi hoppas att det ska finnas något för alla.
Att ensamhet bland äldre är en viktig fråga står helt klart, inte minst utifrån de signaler som når Amanda och hennes kollegor.
─ Vi vet att många äldre känner sig ensamma, framför allt de som är ensamstående. Nu när julen kommer finns det också en ökad risk för att äldre personer som i normala fall har anhöriga att fira med inte blir inbjudna i år. Det är dessutom många äldre som saknar digital kompetens, vilket gör att de inte heller kan umgås med familj och vänner digitalt. Det är en svår nöt att knäcka hur vi kan hjälpa dessa personer på bästa sätt.
Samtidigt blir arbetet med frågor som rör äldre och deras sociala liv allt viktigare.
─ Gruppen 60+ växer hela tiden, vi är friskare och lever längre. Vi är alla i behov av ett meningsfullt liv. Det är därför viktigt att bryta det stigma som finns kring ensamhet.
Mer information om arbetet för en äldrevänlig kommun finns att läsa här.