I oktober i år flyttade Margarethaskolans elever från sin tidigare skolbyggnad in i en sprillans ny – vägg i vägg med den gamla. Här går barn från ett år upp till nionde klass, och skolmiljön är något utöver den vanliga. Här möts barnen av riktiga palmer i entrén, och inom en snar framtid kommer de börja äta lunch i bistron som ersätter en klassisk skolmatsal. Rektor Ingeborg Moestam är påtagligt nöjd med den nya skolbyggnaden.
– Miljön är fantastisk. Man har verkligen tagit tillvara på skolans läge mitt i naturen och låtit stor del av såväl tak som väggar utgöras av glas, vilket gör att det nästan känns som att man sitter ute i naturen när man är här inne, konstaterar hon.
På morgnarna brukar Ingeborg stå vid trappan i den stora entrén och välkomna barnen, något hon ser som en av dagens höjdpunkter.
– Det känns värdefullt att starta upp dagen med att möta varje barn och bidra till att var och en blir sedd och känna att just de är viktiga. Det ger även mig en riktig energiboost, säger hon med ett leende.
Överlag lägger man på Margarethaskolan stort engagemang i att lyssna på barnen och ta deras tankar och önskemål på allvar. Allt från utformning av sociala ytor till pizzaugnar i köket och att en snökanon står redo så snart pulkasäsongen drar igång, är resultat av barnens önskemål.
– De ska känna att de kan påverka på riktigt, det stärker dem som individer, konstaterar Ingeborg.
Och hon får medhåll från Olle Larsson, vd för fastighetsutvecklaren Sisyfos som ligger bakom samhällsutvecklingen i Walloxen, inklusive planeringen av den nya skolbyggnaden.
– Det är en självklarhet att barnen ska ha stor inverkan på sin skola. Ingen vet bättre än de själva vad de uppskattar och behöver för att trivas och må bra. Visar man genuint engagemang, lyssnar på barnen och tar dem på allvar blir även relationerna genuina. Det är en fantastisk resa att få utveckla den här platsen tillsammans med barnen, konstaterar han.
Att det finns en ömsesidig glädje hos barnen över deras nya skolbyggnad råder det inga tvivel om. Och de har hittat flera nya favoritplatser att vistas på. Natalie Jakobsson, som under hösten började i förskoleklass på Margarethaskolan, är särskilt förtjust i alla stora växter, och att man kan sitta i fönstren.
– Vi sitter ofta där när vi ritar, berättar hon.
Sjätteklassaren Albin Helgesson Tegberger är extra nöjd med alla ytor som är utformade för umgänge, inte minst det stora trädäcket precis utanför entrén till skolan, som rymmer både scen och klätternät.
– Det är en jättebra plats att hänga med kompisar och lärare på rasterna, menar han.
Albin ser också fram emot att skolans bistro ska öppna.
– Det kommer bli toppen när vi får en egen kock som lagar maten. Och man kommer få välja vilken mat man vill äta, berättar han.
Byggnaden, som utöver skolverksamhet också inrymmer såväl kontorshotell som fritidsaktiviteter, utgör kärnan i samhället Walloxen. Här har tanken redan från början varit att skapa en plats där gemenskap och möten över generationsgränser ska vara en självklarhet. Skolan har därför inte en klassisk idrottshall eller matsal, utan en restaurang där alla får äta, och en multihall där skolidrott är lika välkommet som föreningsverksamhet och företagsevent.
– Förr byggde man byar och samhällen kring kyrkor, här har man gjort det på ett mer modernt sätt – kring skolan, konstaterar Ingeborg.
Hon är också stolt över att skolan har alla specialsalar – från musikstudio och verkstad för trä och metall till ateljé och matlagningsstudio. Och även här är poängen att de välutrustade lokalerna ska användas även utanför lektionstid.
– I framtiden kan vi exempelvis ha matlagningskurser i studion där eleverna också har hemkunskap. Det finns ett unikt hållbarhetstänk kring skolan och hela Walloxens samhällsuppbyggnad som jag känner mig privilegierad att få vara en del av, avslutar Ingeborg.
Läs mer om Margarethaskolan samt ansök om plats här.