Personligt hos Norrgavel

För två år sedan flyttade Norrgavelbutiken till Stora Torget i Uppsala. Trots att butiksytan är något mindre än tidigare, känns det både luftigare och mer välkomnande på den nya adressen. Direkt när man kliver över tröskeln möts man av den unika stämningen i lokalen. Dofterna av skandinaviska träslag, linolja, såpa, temperafärger, textilier av linne och ull – en helhetsupplevelse som väcker en känsla av att ha kommit hem.

Sandra Engström är butikschef och ansvarig för Norrgavel i Uppsala. Hon kan bland annat ge kunder bra och inspirerande inredningstips.

Sandra Engström är butikschef och ansvarig för Norrgavel i Uppsala. Hon kan bland annat ge kunder bra och inspirerande inredningstips.

Foto: Norrgavel

Native2022-09-27 13:54
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Textilier i ren ull och linne, soffplymåer uppbyggda av naturlatex, sjöfågelfjäder och gummitagel, skandinaviska träslag med öppna ytbehandlingar som är hälsosamma och doftar gott – såpa, olja, äggoljetempera. Hos Norrgavel är allt gjort av sunda naturmaterial som ger en behaglig känsla i hemmet.

Här bjuds det på ett harmoniskt lugn och möblerna som genomgående är gjorda av rena naturmaterial inspirerar och lockar fram nyfikenhet. Sandra Engström är butikschef hos Norrgavel och är den som välkomnar kunderna tillsammans med sitt engagerade team av inredningssäljare.

– Jag är verkligen stolt över butiken och vårt arbetssätt. Med min uppväxt i en företagarfamilj kan jag helhjärtat relatera till familjeföretaget Norrgavel. Det blir väldigt personligt och jag brinner verkligen för detta. Det är mer än ett jobb, snarare som en livsstil, säger Sandra.

undefined
Naturmaterial är en röd tråd som löper genom hela sortimentet.

Här kan du läsa mer om Norrgavels material

De flesta företag pratar om hållbarhet idag, men för Norrgavel var hållbarhetsaspekten själva anledningen till att företaget ens grundades i början på 1990-talet. Företagets grundare och formgivare, Nirvan Richter, var då en nyutexaminerad arkitekt som hade tröttnat på produkter som inte höll måttet. Istället började han ta fram det han saknade på marknaden, funktionella och vackra möbler, utformade för att verkligen hålla över tid. Och just naturmaterialen är en röd tråd som löper genom hela sortimentet.

– Det skapar en trygghet hos kunderna att det inte är kortvariga trender som säljs hos Norrgavel. Vi är konsekventa i det vi gör. Man vet att det finns en genuin och långsiktig tanke bakom varje möbel. Det är något helt unikt vi erbjuder, säger Sandra.  

undefined
Även barn uppskattar vackra ting och taktila naturmaterial och för Sandra känns det helt självklart att välja bort syntet och plaster i hemmet.

När man ska inreda sitt första gemensamma hem eller är på väg att flytta till större bostad, är det enkelt att välja snabba och billiga lösningar. Men det är oftast billigare i längden att handla med eftertanke och välja inredning som man kan leva med riktigt länge. Att vänta och köpa Norrgavel-möbler först när barnen blivit äldre är inget som Sandra förespråkar:

– Jag menar att det är tvärtom, eftersom våra möbler är gjorda för att verkligen användas och de kan enkelt återställas till nyskick. Man är så noggrann med vad man ger sina barn för någon mat, men man tänker inte alltid på att omge sig med rena och bra material i hemmet, där man ju spenderar så mycket tid när barnen är små. Allt måste inte köpas på en gång, man kan istället låta det få ta sin tid. 

undefined

 Och när det gäller inredning av barnens rum, så behöver inte möblerna vara från en barnkollektion som måste bytas ut efter några år. Det finns mer långsiktiga sätt att inreda klokt i barnens rum. Norrgavels möbler är generella i sin utformning och det är en fin tanke att möblerna från barnrummet kan hänga med under alla år som barnet bor hemma och sedan följa med i flytten till första egna hemmet.

– Massivt trä med öppen ytbehandling passar perfekt i barnens rum, bara att slipa så är det som nytt igen. Påshylla och Kroklist bjuder på smart förvaring i barnens rum. Konsol med bärlist är jättefint till leksaker och som skrivbord funkar Sparring med Skrivskiva perfekt. Och Pinnpall kan vara sängbord och användas som extrastol när man får gäster, säger Sandra. 

undefined
“Massivt trä med öppen ytbehandling passar perfekt i barnens rum, bara att slipa så är det som nytt igen”

Här kan du läsa mer om Norrgavels skötselråd

Många stamkunder känner till den tredelade värdegrund som genomsyrar alla processer hos Norrgavel.  Att prata om ekologiska, humanistiska och existentiella frågor i samband med ett inredningsköp hör annars inte till vanligheterna, men hos Norrgavel är det högt i tak. Här uppmuntras eftertanke och att verkligen låta ett köp få ta tid. Att se köp av inredning som något högtidligt, där man kanske måste försaka något annat för att ha råd. Att möblerna dessutom kräver en del tid i form av vård och underhåll ser Sandra bara som något positivt, som en sansad motpol till det “underhållsfria” ideal som annars råder i samhället:

– Det är en tillfredsställande känsla att pyssla om sina möbler. Glädjen i att det blir som nytt varje gång. En positiv ritual där man respekterar det man har i sitt hem. Många förstagångskunder är rädda för att det ska bli fel, men massivt trä är väldigt tacksamt. Det gäller bara att testa och lära sig hur träet fungerar, det naturligaste materialet man kan välja att inreda med. Man kan såklart eftersträva att det alltid ska se nytt ut, men lever man i en familj så blir det ju märken och hack. Den typen av slitage går alltid att återställa, säger Sandra.

undefined
Hos Norrgavel kan man boka inredningsrådgivning. Oftast träffas man en gång för en behovsanalys och därefter presenteras och diskuteras förslag. Moodboards är ett viktigt arbetsverktyg för att hitta en harmonisk rytm med fina övergångar i rummen.

Här kan du själv boka tid för att få hjälp med inredning

Hur inreder man det egna hemmet när man omger sig med inredning och pratar inredning på jobbet hela dagarna – och vilken är den personliga favoriten? Sandra har svårt att bara välja en favoritkandidat i sortimentet:

– Soffa 100 är en favorit och där spenderar jag mest tid när jag är hemma. Fåtöljen Länstol är ju mer än en möbel, den är även ett konstverk. Och barnen älskar att sitta i den. Möbelserien Massiv är också fantastisk och Träsoffa rak. Nya karmstolen China-Windsor är något alldeles extra. Men jag kan inte komma på en enda produkt hos Norrgavel som man skulle kunna bli besviken på. Man kan vara helt trygg i att det kommer vara ett bra val. Hemma hos mig har jag inrett med en neutral och sammanhängande färgskala. Det är enkelt att byta ut små detaljer som kuddar eller plädar om man vill uppdatera uttrycket.

Sandras passion och kärlek till rena och gedigna material går inte att ta miste på. Likaså hennes fascination kring ett konsekvent och tidlöst formspråk, oavsett om det gäller möbler eller bruksföremål. En övertygelse som känns genuint inspirerande och hjärtlig. Det är enkelt att förstå varför kunderna fortsätter att handla här, när de väl börjat inreda med Norrgavel.

undefined
Visste du att:

Norrgavels möbler visades upp första gången på bomässan Bo93 i Karlskrona. Grundare och formgivare Nirvan Richter inredde en hel lägenhet med prototypmöbler och redan där fanns många av de möbler som idag räknas som Norrgavels ”klassiker”; Länstol, Träsoffa, soffbordet och det första skåpet i massivt trä.

Företagsnamnet Norrgavel kom till i början av 90-talet. Familjen Richter hade flyttat in i ett gatuhus i Lund och startat en verksamhet, som skulle bli företaget Norrgavel, i gårdshuset intill. Nirvan funderade på vad hans företag skulle heta och fick under ett telefonsamtal rådet att välja ett namn med anknytning till platsen där företaget låg. "Vad skulle det vara, här finns ju bara en hög norrgavel!" utbrast han och så fick det bli – namnet var spikat.

Men det är inte primärt möbler Norrgavel säljer, utan ett förhållningssätt till inredning, egentligen till livet i stort. Denna helhetssyn på inredning är grunden till Norrgavel värdegrunden som består av tre delar: humanistisk, ekologisk och existentiell.

Nirvan Richters tre barn har alla valt att jobba på Norrgavel. De två äldsta syskonen, Sofie och David Richter, delar numera på VD-rollen och kallar sig för co-CEO. 

Idag har Norrgavel 6 stycken butiker i Sverige, e-handel, samt en butik i Norge. 

Butiken i Uppsala flyttade från Dragarbrunnstorg till Stora torget för 2 år sedan. 

Läs mer om Norrgavel här:Norrgavel

Karta: Norrgavel Uppsala
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.