Annonssamarbete med Attendo

På Attendo Råbyvägen kommer djurtemat med på köpet

Attendos äldreboende på Råbyvägen i Uppsala har inriktning sport och spa. Men på allmän begäran har hundar, hästar och till och med älgar fått sin givna plats i boendets aktiviteter.

Native 21 oktober 2020 16:07
Detta är ett annonssamarbete.

Attendo Råbyvägen är ett av företagets fem äldreboenden i Uppsala med inriktning sport och spa. Här satsar man extra mycket på utomhusvistelse och rörelse. Dessutom finns möjlighet för de boende att med jämna mellanrum få en skön spabehandling.
   Under hösten har boendet fått en lite annorlunda praktikant som hjälper till med att aktivera de äldre. Det handlar om Cavalier king charles spanieln Tindra som håller på att utbildas till vårdhund. 
   – En hund lockar verkligen till aktivitet. Några går på hundpromenader och vi har även kört lite agility här ute i trädgården. Inomhus kan man öva finmotoriken och koncentration bland annat genom spel och olika övningar där man tar hunden till hjälp. Och så går det utmärkt att bara sitta och ha hunden i knät. Hon är väldigt lugn och trevlig och trivs med att vara här, berättar arbetsterapeuten Marie

undefined
Vårdhunden Tindra gör sin praktik på Attendo Råbyvägen och livar upp stämningen på flera sätt och vis.

Men Tindra är inte det enda djur som har hälsat på hos Attendo Råbyvägen. Entusiasmen var stor när en av de anställda tog med sin islandshäst till boendets trädgård. Sjukgymnasten Maria menar att hästbesöket blev ytterligare ett sätt att motivera de äldre att röra sig.
   – Ser man hästen och vill klappa den måste man ju ta sig fram till den. Det är flera av våra boende som jobbat med hästar, så det har varit väldigt roligt att höra deras historier. Det här blir ju ett samtalsämne flera dagar efteråt, säger hon.

undefined
Att få en islandshäst på besök i äldreboendets trädgård var populärt.

Det stora djurintresset har gjort att boendet nästan skulle kunna profilera sig med sport, spa och djur. En kilometer bort finns Gränby 4H-gård som ofta besöks, antingen med hjälp av boendets tvåsitsiga cykel eller med promenad.
   – Vi har matat hönsen och det finns en väldigt stor gris som är populär. Så brukar vi ha med oss kaffe och kaka, berättar Maria.
   En annan höjdpunkt var besöket i älgparken i Vittinge, som också arrangerades efter önskemål från de boende. Precis som vid alla utflykter i år hade man tidigare kontaktat besöksmålet för att kontrollera att det gick att göra en covid-19-säker utflykt.
   – De hade fixat så att vi fick ett eget traktorflak att åka på. Det var uppskattat. Jag tror inte någon av oss någonsin hade sett en levande älg på så nära håll, berättar Marie.

undefined
Boendets tvåsitsiga cykel används flitigt, och med jämna mellanrum bär det av till 4H-gården i Gränby.

Annars har den egna mysiga trädgården varit värdefull under covid-19-isoleringen. Under sommaren har det bjudits på utomhuskonserter och arrangerats utegymnastik i trädgården. Alla aktiviteter sker våningsvis för att minimera smittriskerna. Under hösten, som är gles på svenska högtider, passar Attendo Råbyvägen också på att arrangera musik- och dansupplevelser från andra kulturer med tillhörande matupplevelse. Bland personalen finns dem med rötter i både Asien och Afrika som har ställt upp med sina specialkunskaper, och intresset visade sig vara stort bland de boende.

undefined
Arbetsterapeuten Marie och sjukgymnasten Maria ordnar med de flesta aktiviteter på Attendo Råbyvägen.

En annan plan är att snart följa upp en succéartad ölprovning med vin- och glöggprovningar.
   – Får vi till det kanske vi till och med kan tända en brasa och ha provningen utomhus. Sedan vill vi hitta glögg från olika länder som vi kan prova. Men jag vet inte om det finns glögg utanför Europa, säger Maria.
   – Vi får ta hjälp av våra boende och fråga dem. Vid ölprovningen visade det sig att vi hade flera riktiga experter här, konstaterar Marie. 

undefined
Ölprovningen på äldreboendet gav mersmak och nu planeras för både vin- och glöggprovning.
Attendo Uppsala

Attendo har följande fem Livsstilsboenden i Uppsala:
Attendo Fortuna-Onnela 
Sävja, 070-448 55 20
Attendo Kapellgärdet Norra 
Kapellgärdet, 076-695 75 42
Attendo Råbyvägen
Kvarngärdet, 070-865 57 20
Attendo Sandelska huset
Gamla Uppsala, 076-843 55 00
Attendo Topelius 
Nyby, 070-261 41 90

I början av 2021 öppnar även Attendo Kapellgärdet Södra med inriktning Kultur & Nöje.

Vill du veta mer om Attendo Råbyvägen? 
Kontakta verksamhetschef Emelie Sköldulf: 
070-865 57 20
emelie.skoldulf@attendo.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.