Annonssamarbete med Uppsala Bangolfklubb

Nya minigolfen har öppnat på Kap

ANNONS. Du som rör dig i krokarna runt Stadsträdgården har kanske sett att minigolfen, som tidigare låg bortanför Studenternas bandyområde, inte längre ligger kvar. Med nytt läge på Kap längs södra åstråket är nu bangolfklubben på god väg mot en uppgradering.

Kurt Geschwindt, Sportfastigheter, och Carl-Johan Ryner, flerfaldig internationell bangolfmästare och klubbchef för Uppsala Bangolfklubb, är glada att bangolfen nu kunnat öppna på Kap.

Kurt Geschwindt, Sportfastigheter, och Carl-Johan Ryner, flerfaldig internationell bangolfmästare och klubbchef för Uppsala Bangolfklubb, är glada att bangolfen nu kunnat öppna på Kap.

Foto: Mediehuset UNT

Native2020-06-18 11:10
Detta är ett annonssamarbete.

När det stod klart att den nya bron över Fyrisån – Tullgarnsbron – skulle byggas, låg minigolfbanorna på exakt den plats där den ena änden av bron var tänkt att mynna ut. I och med detta blev det ett faktum att minigolfen behövde flytta. Tillsammans med Sportfastigheter, som äger marken, beslutades det att minigolfen skulle flytta en bit söderut längs åstråket till området vid Kap. Där har de nu byggt upp sina banor på nytt och dessutom lagt grunden för vad som framöver kommer att bli en specialdesignad minigolfpark – dit allt från bangolfeliten till barnfamiljer och företag är välkomna.
   – Redan våren 2008 blev vi förvarnade om det kommande brobygget, så vi har haft en stund på oss att planera och förbereda oss för en flytt samt fundera över vad vi skulle vilja utveckla, säger Carl-Johan Ryner, klubbchef för Uppsala Bangolfklubb samt flerfaldig mästare i bangolf både nationellt och internationellt. 

undefined
Uppsala bangolf har flyttat något söderut längs åstråket, till Kap-området.

De 18 filtbanorna är nu på plats och har rustats och fixats till i samband med flytten. Även om det är en hel del finlir som platt- och gräsläggning kvar innan Carl-Johan känner sig nöjd med den delen av området, så är det inget som verkar bry de tillströmmande spelarna nämnvärt.
   – Det har varit ett ordentligt tryck efter nyöppningen i mitten av maj, vilket såklart är jättekul! Men än så länge får man vara lite extra varsam så att man inte snubblar över en hög med markplattor eller byggmaterial, uppmanar han.

undefined
Äntligen är filtbanorna på plats på nya området och de specialdesignade golfklubborna är med.

Att ta sig till bangolfen är smidigt, om du så kommer till fots eller med cykel längs åstråket. Lika enkelt är det att ta sig med buss eller med bil via Ulleråkersvägen, och en ny stor parkering har anlagts i direkt anslutning till bangolfområdet.
   – Här har vi fått fantastisk hjälp från Sportfastigheter som gjort allt förarbete, från att ha förberett hela området för bangolfen, inklusive parkeringen, till att dra el och vatten, berättar Carl-Johan.
   Kurt Geschwindt, fastighetschef på Sportfastigheter, understryker att samarbetet med Uppsala Bangolfklubb har fungerat väldigt bra och varit det som lett till det goda resultatet.
   – Vi har haft en tät dialog sedan början av 2018, så vi har verkligen hittat ett bra sätt att samarbeta och synka de olika delarna i arbetet med området. När vi exempelvis dragit fram elen har bangolfen tagit vid och satt upp lyktstolpar, säger Kurt, och Carl-Johan fyller snabbt i:
   – Just belysningen är jag faktiskt lite extra nöjd med. Även om det inte är mörkt ute så stor del av den tid man spelar utomhus under säsong, så kan vi nu ändå få en perfekt ljusmatta över området. Det går dessutom att anpassa ljusstyrkan för olika delar av området, berättar han.

undefined
Kurt Geschwindt, Sportfastigheter, och Carl-Johan Ryner, flerfaldig internationell bangolfmästare och klubbchef för Uppsala Bangolfklubb, är glada att bangolfen nu kunnat öppna på Kap.

Ett temporärt enklare café är uppställt på mitten av bangolfområdet i väntan på att det nya klubbhuset ska byggas färdigt med både café och konstgräsbana för inomhusgolf. Plattan för det nästan 500 kvadratmeter stora huset är gjuten, och Carl-Johan, som även är bandesigner, håller som bäst på att skissa på inomhusbanan som han hoppas ska stå klar strax efter sommaren. 
   – Det är fantastiskt roligt när man får utgå från ett blankt papper och att få specialanpassa istället för att bygga om, konstaterar han.
   Att kunna bygga en inomhusgolfbana är möjligt tack vare att Allmänna arvsfonden ger ekonomiskt stöd. Syftet med projektet är att starta upp Para-bangolf i Uppsala. Genom att bygga en tillgänglighetsanpassad äventyrsbana vill Uppsala Bangolfklubb göra det roligare och enklare för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning att spela bangolf. Banan, en så kallad Minigolf Open Standard-bana (MOS), består av konstgräs och saknar traditionella hinder. Detta kommer att möjliggöra för parabangolfare att spela organiserat i Uppsala i samarbete med Uppsala Handikappidrott.
   – Vi har verkligen fått fantastisk hjälp från många håll för att kunna satsa på en mer omfattande bangolfanläggning. Många av våra cirka 300 klubbmedlemmar har hoppat in och hjälpt till på sin fritid, vi har haft ett Military Training-gäng här som kört träningspass genom att springa med stenplattor, och inte minst Sportfastigheter som utöver sina praktiska och ekonomiska insatser är behjälpliga i många byggnationsfrågor. Det märks att de står på vår sida, säger Carl-Johan.

undefined
Grunden är lagd för det nästan 500 kvadratmeter stora klubbhuset som kommer inrymma både café och inomhusgolfbana.

Förutom det nya klubbhuset med sitt mångsidiga innehåll och möjlighet att vistas i året om, återstår ytterligare några större delar innan bangolfområdet är färdigställt. Europabanan som följt med från föregående bangolfområde ska byggas upp, och gångar och växtlighet ska anläggas. Dessutom kommer en utomhuskonstgräsbana att byggas. 
   – Det här kommer, liksom inomhusbanan, att bli en äventyrsbana med Minigolf Open Standard, vilket innebär att vi kan ha både nationella och internationella tävlingar här om vi vill. Men mest kommer det nog vara familjer, kompisgäng och företagsgrupper som spelar här, säger Carl-Johan.   
   Hela södra åstråksområdet bortom Studenternas kommer också inom en femårsperiod att ha utvecklats till ett aktivitetsområde, och här har bangolfen utgjort startskottet. 
   – Det finns planer på allt från hinderbana till bryggor och picknickytor. Bangolfen kommer bli en del av ett större område som kommer växa fram längs det vackra stråket utmed Fyrisån de närmsta åren, avslutar Kurt Geschwindt på Sportfastigheter.

undefined
Carl-Johan och Kurt har haft ett bra samarbete under hela flytten av Uppsala Bangolf. De ser också fram emot när bangolfen inom en femårsperiod kommer bli en del av en större aktivitetsyta längs åstråket innefattande allt från hinderbana till bryggor.
Uppsala Bangolfklubb

Hitta hit: Ulleråkersvägen 12, Uppsala
Öppettider: Kl 11.00–21.00 

För närmare information och senaste nytt om Uppsala Bangolf, besök deras site, Facebook eller Instagram.

Karta: Uppsala Bangolfklubb
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.