Annonssamarbete med Sparbanken i Enköping

Nya metoder för bedrägeri? Detta ska du vara uppmärksam på

De allra flesta vet att oväntade arv, okända släktingar i utlandet och datasupportrar som påstår att du har datavirus ska ignoreras. Men i takt med den digitala utvecklingen uppkommer nya bedrägeriförsök som placeras i sammanhang där du redan är van att lämna uppgifter. “Det kan vara svårt att se skillnad på vad som är bluff och äkta idag” säger Lotta Andersson, Sparbanken i Enköping, som uppmanar till försiktighet.

"Logga aldrig in på din internetbank eller bankapp på uppmaning av någon annan", säger Lotta Andersson, Sparbanken i Enköping.

"Logga aldrig in på din internetbank eller bankapp på uppmaning av någon annan", säger Lotta Andersson, Sparbanken i Enköping.

Foto: Sparbanken i Enköping

Native2022-10-20 16:24
Detta är ett annonssamarbete.

– Bedragarna är duktiga på att skapa relationer och taktikerna för bedrägeri varierar. Ofta används skrämsel i form av något som måste åtgärdas eller så är det raka motsatsen, en möjlighet du absolut inte får gå miste om. Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast det, konstaterar Lotta Andersson. 

Under sommaren och början på hösten sågs en ökning av inrapporterade bedrägerifall. Bedrägeriförsöken riktas mot alla målgrupper och förekommer i olika former. Så kallad phishing, nätfiske, innebär att du får e-post eller sms där du uppmanas att klicka på länkar. Avsändaren framstår i många fall som trovärdig, exempelvis genom att utge sig för att vara banktjänst eller postombud. De falska länkarna är välgjorda vilket resulterar i en känsla av trygghet. När du sedan blir ombedd att lämna uppgifter som personnummer och personliga koder, är det inget du reflekterar över. Dessutom märker du kanske inte förrän senare att du blivit av med pengar. 

– Logga aldrig in på din internetbank eller bankapp på uppmaning av någon annan. Dina uppgifter är värdefulla och det är väldigt riskfyllt när de hamnar i händerna på fel personer, säger Lotta Andersson, Sparbanken i Enköping. 

En annan form av bedrägeri är romansbedrägeri och där vill bedragaren skapa en relation genom en vänförfrågan på sociala medier eller via dejtingappar. Det är ofta personer som befinner sig utomlands, som efter att ni chattat och lärt känna varandra, vill besöka dig och frågar om pengar till exempelvis flygbiljetter. I vissa fall har den utsatta inte bara tömt sina bankkonton utan även belånat sig när den smärtsamma lögnen uppdagas.

undefined
Om du har blivit utsatt för ett bedrägeri så gäller det att agera snabbt. Ring och anmäl bedrägeriet omgående.

Att bli utsatt för bedrägeri kan efterlämna en känsla av skam, men du är inte ensam. Informationen framställs som pålitlig och genom bedragarnas systematiska arbete luras du in i en falsk trygghet. Du ska alltid polisanmäla om du blivit utsatt. Det är viktigt både under pågående bedrägeri och för senare kartläggning. Genom att polisanmäla kan du också vara med och förhindra ytterligare bedrägerier. 

– Hos oss på banken kan du få hjälp med guidning efter bedrägeri, exempelvis genom att spärra bank-id och förhindra framtida transaktioner. Men det allra viktigaste är att vidta försiktighetsåtgärder redan innan något händer, säger Lotta Andersson. 

Faktaruta

Banker och andra kreditinstitut begär aldrig in dina uppgifter via mejl eller telefon. Är du osäker på om meddelandet kommer från din bank, ring banken och fråga. Klicka aldrig på länkar i den typen av e-post.

Hit ska du vända dig om du blivit utsatt för bedrägeri: 
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/bedrageri/

Här hittar du mer information om säkerhet och bedrägerier:
https://sparbankenenkoping.se/om-oss/sakerhet-och-bedragerier.html

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.